Μας την τσαλαπατούν, μας την ραγίζουν και εμείς με την σειρά μας την κουράζουμε και την φορτώνουμε με περιττά κιλά, άγχος και αγωνίες. Ο λόγος για την καρδιά μας, που πρέπει να την προστατεύουμε από κακές συνήθειες…

Η καρδιά είναι το σημαντικότερο όργανο του σώματος μας, καθώς είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση του αίματος και όλων των θρεπτικών στοιχείων, που μεταφέρονται με αυτό, που έχει ανάγκη ο οργανισμός, σε όλη την έκτασή του. Αν και γνωρίζουμε όλοι τη σημαντικότητα μιας υγιούς καρδιάς, εξασκούμε συνήθειες που τη βλάπτουν και δυστυχώς, όπως σε αρκετές περιπτώσεις όσον αφορά στην υγεία μας, είναι πολύ αργά όταν θα αντιληφθούμε τη ζημιά που προκαλούσαμε. Τέτοιες βλαβερές συνήθειες είναι οι παρακάτω και από τούδε κι εφεξής, δεν θα έχετε καμιά δικαιολογία να τις συνεχίζετε…

1. Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Ένα ποτηράκι την ημέρα, εάν μάλιστα πρόκειται για κρασί, γνωρίζετε ήδη πως θα σας κάνει καλό παρά κακό. Αν όμως το παρακάνετε, τότε η καρδιά σας μακροπρόθεσμα θα εμφανίσει προβλήματα και όχι μόνο αυτή. Η εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει το συκώτι, την υγεία των οστών, τη μνήμη και καταλήγει σε προβλήματα στην καρδιά λόγω της υπέρτασης. Η λελογισμένη χρήση αλκοόλ, ρίχνει τις πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα, κατά 50%, αλλά πριν το δαιμονοποιήσετε όμως, θυμηθείτε πως δεν φταίει το ίδιο το αλκοόλ, αλλά η υπερβολική χρήση του.

2. Πολύ αλάτι

Το αλάτι δίνει στο φαγητό όλη του τη νοστιμιά, αλλά δεν χρειάζονται ούτε σε αυτό το κομμάτι υπερβολές. Περισσότερο αλάτι δε σημαίνει περισσότερη νοστιμιά, αλλά περισσότερες πιθανότητες για αυξημένη πίεση. Περιορίστε το αλάτι λοιπόν, αν το παρακάνετε και γλιτώστε τον εαυτό σας από έναν επιπλέον παράγοντα για την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

3. Έλλειψη άσκησης

Η έλλειψη άσκησης επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες και μια από αυτές είναι η συνολική επιβάρυνση της καρδιάς. Όσοι δεν γυμνάζονται έχουν την τάση όχι μόνο να εμφανίζουν διαβήτη, αλλά μακροπρόθεσμα καταφέρνουν να αυξάνουν το βάρος τους, κάτι που στο τέλος επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς, και όχι μόνο. Τις περισσότερες φορές η έλλειψη άσκησης συνοδεύεται από αυξημένη κατανάλωση κακής διατροφής, που αυτό χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Συγκρίνοντας όλα τα παραπάνω με τα αποτελέσματα της –ακόμα και ελάχιστης- άσκησης, όπως είναι η καλύτερη διάθεση, η οξυγόνωση των κυττάρων και η συνολική υγεία της καρδιάς και του σώματος, γίνεται ακόμα πιο αντιληπτή η σημασία της γυμναστικής στη ζωή μας.

4. Το άγχος και η κατάθλιψη

Το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική υγεία, κομμάτι και κέντρο της οποίας είναι η καρδιά. Είναι αλήθεια, ωστόσο πως όταν οι στρεσογόνες καταστάσεις αντιμετωπιστούν εγκαίρως με κάποιο τρόπο, τότε ελαχιστοποιούνται σημαντικά οι συνέπειες τους. Το συσσωρευμένο άγχος επιβαρύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ρίχνει την ενέργεια του οργανισμού και ζημιώνει σημαντικά το νευρικό σύστημα. Τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις μονάχα μας βλάπτουν και αυτό, πια, είναι γνωστό σε όλους.

5. Κατανάλωση φαγητού, μόνο για να μας φτιάξει τη διάθεση

Κάθε φορά που καταλήγουμε στο ψυγείο, ενώ δεν πεινάμε ουσιαστικά είναι η φορά που θα φάμε κάτι μάλλον ανθυγιεινό, πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά, με την ελπίδα να κάνει το φαγητό κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και αυτό είναι να μας φτιάξει τη διάθεση. Σε αυτή τη λειτουργία του φαγητού οφείλονται πολλές περιπτώσεις παχυσαρκίας, που με τη σειρά τους οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και σχετικά προβλήματα.

6. Κάπνισμα

Το κάπνισμα κάνει κακό και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι, καπνιστές και μη-καπνιστές. Οι καπνιστές, ωστόσο, συνεχίζουν να είναι εκατομμύρια, παγκοσμίως, ακόμα και αν το τσιγάρο θεωρείται υπεύθυνο για το 30% των θανάτων από έμφραγμα. Συνδέεται επίσης με τις υψηλές πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε στόμα, λαιμό και πνεύμονες.

7. Έλλειψη ύπνου

Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές, οι οποίες, εκτός από την υπερφαγία και παχυσαρκία, οδηγούν σε προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς. Οι ορμόνες του άγχους αυξάνονται κάθε νύχτα που δεν κοιμόμαστε επαρκώς και δημιουργούν στρεσογόνες καταστάσεις, τον αντίκτυπο των οποίων αναφέρουμε παραπάνω. Φροντίζετε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ και αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, αναζητήστε λύσεις.



 
Top