«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Έχουμε για ακόμα μια φορά ένα νομοθετικό παράδοξο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Μιχελάκης μας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που...
θα έπρεπε να κατατεθεί ως τροπολογία και οι πολλές - αρκετές από αυτές άσχετες - τροπολογίες του θα μπορούσαν να αποτελούν ξεχωριστό νομοσχέδιο.
Με άλλα λόγια έχουμε μια ακόμα περίπτωση κακής νομοθέτησης. Γνωρίζω πως ο κ. Μιχελάκης δεν είναι νομικός και όσα θα πω δεν αποτελούν προσωπική κριτική σε βάρος του. Αποτελούν όμως κριτική των επαναλαμβανόμενα κακών κυβερνητικών πρακτικών οι οποίες οδηγούν σε νομοσχέδια του τύπου που συζητούμε σήμερα.
Δεν θα μείνω στο έτσι κι αλλιώς περιορισμένο περιεχόμενο του Νομοσχεδίου καθώς αυτό προφανώς συνιστά απλώς την αφορμή της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας της Συγκυβέρνησης. Πρόκειται για μια τυπικής σημασίας εναρμόνιση του Ελληνικού με το Κοινοτικό δίκαιο με την οποία συμφωνούμε.
Πάμε τώρα στην ουσία του Νομοσχεδίου που είναι οι 4 τροπολογίες του. Εκεί βρίσκεται το πραγματικό πεδίο αντιπαράθεσης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με τον υπουργό Εσωτερικών. Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στην διάταξη με την οποία συμμορφώνεστε με την απόφαση του ΣτΕ για την μη συμμετοχή αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές. Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η Συγκυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει την γνωστή απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή των αλλοδαπών στις Δημοτικές Εκλογές. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ βεβαίως θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τη νομιμότητα είναι υποχρέωση της όποιας Κυβέρνησης και όχι ευκαιριακή επιλογή ανάλογα με τα πολιτικά της συμφέροντα.
Ταυτόχρονα όμως οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ξεκαθαρίσαμε πως η παραπάνω πρωτοβουλία δεν πρέπει να βάζει στο ίδιο καλάθι τους αλλοδαπούς με τους ομογενείς. Οι ομογενείς είναι κομμάτι του Έθνους και εμείς εδώ οφείλουμε να εκφράζουμε το Έθνος στο σύνολο του, ακριβώς όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Προσωπικά θλίβομαι όταν βλέπω νομοθετήματα που εξομοιώνουν τους ομογενείς με τους αλλογενείς, τους όποιους ξένους βρέθηκαν στην Ελλάδα κατά τύχη ή ακόμα και από ανάγκη. Το Έθνος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν διαμορφώνεται από συγκυριακές συνθήκες, δεν είναι ένα τυχαίο σύνολο ασχέτων ανθρώπων. Το Ελληνικό Έθνος υπάρχει εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο στον σημερινό περιορισμένο Ελλαδικό χώρο αλλά και στους πανάρχαιους τόπους που σήμερα βρίσκονται εκτός των Ελληνικών συνόρων.
Η έννοια λοιπόν του Έθνους δεν είναι αόριστη, δεν αποτελεί νομικό κατασκεύασμα. Είναι οι άνθρωποι: οι Πόντιοι, οι Κύπριοι, οι Μικρασιάτες, οι Βορειοηπειρώτες, οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου, οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Αιγυπτιώτες και τόσοι άλλοι. Είναι ακόμη η σύγχρονη Ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο και πολλές άλλες κοινότητες, διασκορπισμένες σε κάθε ήπειρο, τόσες που δεν έχω χρόνο ούτε καν να τις απαριθμήσω.
Αυτό είναι λοιπόν το Ελληνικό Έθνος και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε όταν νομοθετούμε. Δεν πρέπει να λησμονούμε την Συνταγματική μας υποχρέωση να εκπροσωπούμε όχι μόνο τον λαό αλλά και το έθνος μας, εδώ σ’ αυτή την αίθουσα. Η ευθύνη επομένως είναι βαριά αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να την αποποιηθούμε.
Γι’ αυτό οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταθέσαμε στη Βουλή, ήδη από το καλοκαίρι του 2012, πρόταση νόμου για την κατά προτεραιότητα πολιτογράφηση των ομογενών μας, έτσι ώστε να απολαμβάνουν πλήρη εκλογικά δικαιώματα. Το ξεκαθαρίζουμε λοιπόν σήμερα για ακόμα μια φορά. Συμφωνούμε με την κατάργηση του νόμου 3838/10 (γνωστού και ως νόμου Ραγκούση), διαχωρίζουμε όμως πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα των ομογενών μας από μια ιστορία στην οποία κακώς τους ενέπλεξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Γι’ αυτό το λόγο δεν ψηφίζουμε την τροπολογία του κ. Μιχελάκη.
Η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι σαφέστατη: η συνεχιζόμενη πολιτική απομόνωση των ομογενών από την Ελληνική κοινωνία εκ μέρους της Ν.Δ είναι μια πράξη όχι μόνο παράλογη αλλά και αντεθνική. Για αυτό και ζητάμε πλήρη εκλογικά δικαιώματα για τους ομογενείς μας μέσω της διευκόλυνσης της πολιτογράφησης τους. Όχι διαιώνιση της εξαίρεσης τους από τις διάφορες εκλογικές διαδικασίες.
Ζητούμε τέλος να υπάρξει - ξεχωριστό από αυτό των αλλοδαπών - νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει ανεξάρτητα και ειδικά τα θέματα των ομογενών μας. Δεν είναι δυνατόν να τους τσουβαλιάζουμε μαζί με τους λαθρομετανάστες ή με τους νόμιμους έστω οικονομικούς μετανάστες. Αυτό το συνολικό θεσμικό πλαίσιο υπέρ των ομογενών μας, οφείλει να το δημιουργήσει κάποτε η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, χωρίς καμία πολιτική πίεση. Ανεξάρτητα από κόμματα και ταπεινά συμφέροντα οφείλουμε να κάνουμε ενωμένοι, όλοι μαζί το σωστό. Το οφείλουμε στο σύνολο των Ελλήνων, σε παλιννοστούντες και μη. Το οφείλουμε στο μέλλον, στις νέες γενιές που πρέπει να νιώσουν κάποτε την έμπρακτη αγάπη της μητέρας πατρίδας σ’ όλα της τα παιδιά. Κι η Ελλάδα οφείλει να δείχνει την αγάπη αυτή πρώτα και πάνω απ’ όλα τα άλλα στα παιδιά της.
Κλείνω κύριε Πρόεδρε με 2 γενικές παρατηρήσεις πάνω στις υπόλοιπες 3 κατατεθειμένες υπουργικές τροπολογίες. Εδώ κύριε υπουργέ τίθεται το εξής ζήτημα αρχής για μας όπως έχουμε ξαναπεί με αφορμή παρόμοιες πρωτοβουλίες του υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη. Μιλώ για το πρόβλημα της αλλοπρόσαλλης νομοθέτησης.
Έχουμε μια τροπολογία του κ. Μητσοτάκη για τους οδηγούς κρατικών αυτοκινήτων που θα μπορούσε να μπει σε ήδη συζητούμενο νομοσχέδιο του ίδιου του υπουργείου του. Έχουμε την τροπολογία για την ΕΑΒ που αναμφίβολα θα μπορούσε να προστεθεί στο σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο έχει λογική συνάφεια.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την τροπολογία του κ. Στουρνάρα που αφορά θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Πολύ απλά δεν έχουν θέση σε ένα νομοσχέδιο για τα εκλογικά δικαιώματα. Καταθέσατε λοιπόν 3 τροπολογίες σ’ ένα άσχετο νομοσχέδιο. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες του περιεχομένου τους καθώς αυτές θα συζητηθούν την Πέμπτη.
Θα πω όμως πως θα μπορούσατε άνετα να τις είχατε συμπεριλάβει σε νομοσχέδια των αρμόδιων υπουργείων, αρκετά εκ των οποίων συμβαίνει να έχουν σήμερα σε εξέλιξη δικές τους νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Για μας τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ πρόκειται σαφέστατα περί μιας πρακτικής το λιγότερο αλλοπρόσαλλης που δείχνει κακή οργάνωση αλλά - πρέπει να το πω - δυστυχώς φανερώνει και την μειωμένη ικανότητα της Βουλής να ελέγξει παρόμοιες παθογένειες που παρουσιάζει συχνά η Συγκυβέρνηση σ’ αυτή την αίθουσα.
Με αυτές τις σκέψεις κλείνω δηλώνοντας την κατηγορηματική μας αντίθεση σε τέτοιες κακές νομοθετικές πρακτικές και επιφυλάσσομαι εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε σχέση με το περιεχόμενο των τροπολογιών για τις οποίες θα τοποθετηθούμε αναλυτικά την Πέμπτη».