Το βασικό του σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας περιγράφει μιλώντας στο ένθετο «Κάλπες ’14» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τον Γιώργο Νόκο, ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Σαλαλές, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός του, «Πολιτεία Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης», είναι ανεξάρτητος, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις. «Το κόμμα μας και η ιδεολογία μας είναι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον απερχόμενο δήμαρχο της πόλης, Λουκά Τζανή, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, «διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών. Παραμέλησε την καθημερινότητά τους, διέλυσε όλες τις υποδομές του δήμου». Ο ίδιος καταλήγει αναλύοντας την πρότασή του για την αξιοποίηση της έκτασης «Λιπασμάτων».
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας, αν οι δημότες σάς εμπιστευθούν τη δημαρχία;
Ο τίτλος της παράταξής μας από μόνος του («Πολιτεία Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης») θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο ερώτημά σας. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα μαστίζονται σήμερα από την ανεργία. Η οποία είναι πολύ πιο πάνω από το 30% της Περιφέρειας Αττικής. Υπολογίζουμε ότι ο ένας στους δύο δημότες είτε είναι άνεργος είτε υποαπασχολείται. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο και δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ιδιαίτερα για το παιδί, τη γυναίκα, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, την τρίτη ηλικία, τους αδύναμους δημότες, τα άτομα με αναπηρία, σε συνεργασία με την Εκκλησία, που, σε αντίθεση με την απερχόμενη δημοτική Αρχή, κάνει θαυμάσια δουλειά στο κρίσιμο αυτό θέμα. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και θα προσπαθήσουμε οι προαναφερόμενες δράσεις ή να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν μέσα στην πενταετία, γιατί θα έχει περιοριστεί ή εξαφανιστεί η κρίση, η ανεργία, η ανέχεια. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται Ανάπτυξη. Ανάπτυξη και στην περιοχή μας, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δημιουργούμε δομές, όπως Δημοτικό Κέντρο Εργασίας, που θα προσφέρει πληροφόρηση και υποστήριξη στους άνεργους δημότες, ιδιαίτερα στους νέους, στον χώρο της προσφοράς εργασίας. Μαζί με το Δημοτικό Κέντρο Εργασίας, ιδρύουμε και Δημοτικό Κέντρο Υποστήριξης Μικρομεσαίων, που θα πληροφορεί για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση. Πέρα από αυτές τις δύο προτεραιότητες, πιστεύουμε ότι παρεμβάσεις στην αισθητική της πόλης, στην καθαριότητά της, στους πνεύμονες πρασίνου, στα πάρκα της, στον φωτισμό της και, πάνω απ’ όλα, στις υποδομές θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της εικόνας της.
Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και δεν κατάφερε να επιλύσει η δημοτική Αρχή του Λ. Τζανή;
Ο απερχόμενος δήμαρχος διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών. Παραμέλησε την καθημερινότητά τους, διέλυσε όλες τις υποδομές του δήμου, κατήργησε τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά τμήματά του, έκλεισε για δυόμισι χρόνια το κολυμβητήριο, καταχρέωσε και διέλυσε τη ΔΗΚΕΠΑ, επιβαρύνοντας τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, αδιαφόρησε για την καθαριότητα και το πράσινο, εγκατέλειψε τα σχολεία στην τύχη τους, τα ΚΑΠΗ έχασαν την προηγούμενη δυναμική τους. Πέραν αυτών, στα ζητήματα της ανάπτυξης (από ανεπάρκεια ή αδιαφορία;) δεν επεδίωξε να φέρει στην πόλη δράσεις και έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, από το ΠΕΠ Αττικής. Οταν οι γειτονικοί δήμοι ενέτασσαν δράσεις και έργα πολλών εκατομμυρίων, ο κ. Τζανής έψαχνε για Φόρμουλες 1.
Πώς σκοπεύετε να προσελκύσετε ιδιωτικές πρωτοβουλίες;
Οπως σας είπα, στις προτεραιότητές μας είναι η ίδρυση Δημοτικών Κέντρων Στήριξης Μικρομεσαίων, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας του δήμου μας. Θα ξέρουν ότι θα έχουν έναν δήμο φίλο και συμπαραστάτη, χωρίς γραφειοκρατίες. Στόχος μας, να κάνουμε τον δήμο φιλικό στις επενδύσεις. Δημότες φιλικούς στη ροή κεφαλαίων στην πόλη τους, που θα ξέρουν ότι οι θέσεις εργασίας γεννιούνται μετά από επενδύσεις. Οχι όμως άναρχα.
Ποιες είναι οι κεντρικές παράμετροι με βάση τις οποίες θα κινηθεί η συνεργασία με τους όμορους δήμους;
Οι δήμοι του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής δεν αποτελούν αυτοτελή οικιστικά και κοινωνικά σύνολα. Επομένως, η διαδημοτική συνεργασία είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη. Ο δήμος, από τη μία, έχει τον Δήμο Πειραιά, με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως τον ΟΛΠ, τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ, τη Νίκαια, το Πέραμα. Ο ένας δήμος είναι συνέχεια των άλλων, άρα αυτονόητη η συνεργασία μας σε θέματα διαδημοτικών έργων, συγκοινωνιών, κεντρικών οδικών αξόνων, πολιτισμού, κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Μα, πάνω απ’ όλα, προσβλέπω στη συνεργασία για τις μεγάλες διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην κεντρική εξουσία.
Μιλήστε μας λίγο για τους συνοδοιπόρους σας υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Τα μέλη της παράταξής μας, άρα και του συνδυασμού μας, είναι αντανάκλαση της κοινωνίας του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Είναι πολίτες από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλά κυρίως, σε ποσοστό 85%, νέοι. Το κόμμα μας και η ιδεολογία μας είναι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα. Είμαστε ανεξάρτητοι, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.
«Να αξιοποιήσουμε την έκταση "Λιπασμάτων"»
Εχει γίνει πολύς λόγος για την αξιοποίηση της περιοχής των «Λιπασμάτων», την προαναγγελθείσα αύξηση των συντελεστών δόμησης και τον ρόλο που διαδραματίζουν επιχειρηματίες όπως ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης. Ποια η θέση σας;
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η πατρίδα πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο της. Ιδίως δήμοι όπως του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που διαθέτουν επί πολλά χρόνια αναξιοποίητο πλούτο. Ενας τέτοιος είναι η έκταση «Λιπασμάτων», που ξεπερνά τα 600 στρέμματα και θα μπορούσε να γίνει ένας υπερτοπικός πόλος έλξης για ολόκληρη την Αττική και βέβαια τον τουρισμό. Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ αυξάνει τον συντελεστή δόμησης σε 0,6. Θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος. Ο συντελεστής δεν μπορεί να υπερβεί το 0,4. Αδιαπραγμάτευτη θέση μας επίσης είναι ότι η αξιοποίηση της έκτασης θα πρέπει να διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, σε συνδυασμό με έναν ισχυρό πνεύμονα πρασίνου. Η αξιοποίηση της έκτασης «Λιπασμάτων» θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Με τη δημιουργία οικονομικών δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες, εμπόριο, τουρισμός, εκπαίδευση, Υγεία, μαρίνες κ.λπ.), που θα δώσουν νέες εργασίες στους κατοίκους (εμπορική και επιχειρηματική ζώνη). Με λίγα λόγια, «όχι» στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες, που εκ των πραγμάτων είναι οχλεύς.