Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος τέθηκε υπό κράτηση για σκάνδαλα διαφθοράς λίγο πριν ανακοινώσει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή...
Η ωρολογιακή βόμβα των σκανδάλων στα οποία πρωταγωνιστούσε ο Νικολά Σαρκοζί «έσκασε» στα χέρια του γάλλου πρώην προέδρου, με τα «θραύσματα» της να προκαλούν σεισμό στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και να βάζουν ταφόπλακα στα σχέδια του γάλλου πολιτικού να διεκδικήσει ξανά το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πολιτικός κόσμος στο Παρίσι, σοκαρισμένος παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις ενώ τον γύρο του πλανήτη κάνει η είδηση πως οΝικολά Σαρκοζί ετέθη υπό κράτηση στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς στην υπόθεση σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής, όπου προσήλθε για να καταθέσει νωρίς το πρωί.
Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό κράτηση και να τον ανακρίνει επί ένα 24ωρο, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας τίθεται υπό κράτηση και μάλιστα για τόσο σοβαρές κατηγορίες που μπορούν να οδηγήσουν τον δεξιό πολιτικό ακόμα και στην φυλακή.
Σκάνδαλο διαφθοράς λίγο πριν την επιστροφή στην πολιτική σκηνή
Η δραματική εξέλιξη σημειώνεται τη στιγμή που αναμενόταν η ανακοίνωση ότι ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, επιδιώκοντας να αναλάβει και πάλι την ηγεσία της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, αξιωματική αντιπολίτευση).
Ένα μόλις 24ωρο νωρίτερα, υπό κράτηση τέθηκε και ο συνήγορος του Σαρκοζί όπως και δυο ανώτατοι δικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου.
Οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την υποστήριξη του Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει ή αν τελικά έλαβε εσωτερική πληροφόρηση από τους ανώτατους δικαστικούς για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου, οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε παρανόμως για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.
Τα σκάνδαλα που βάζουν ταφόπλακα στα πολιτικά σχέδια του Νικολά
Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο που φέρεται να πρωταγωνίστησε ο 59χρονος Σαρκοζί ήταν η παράνομη χρηματοδότηση που έλαβε από τον πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να «εξαφανίσει» τα ίχνη των χρημάτων που πήρε κάτω από το τραπέζι.
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο ο γάλλος πρώην πρόεδρος να είχε ενημερωθεί παρανόμως πως οι οικονομικοί εισαγγελείς παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του για να «αλιεύσουν» στοιχεία . με τον Σαρκοζί που γνώριζε για την παρακολούθηση, ουσιαστικά να «παίζει θέατρο» για να οδηγεί προς άλλες κατευθύνσεις τις έρευνες.
Ο Σαρκοζί φέρεται να έχει δεχθεί «βοήθεια» ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τον Καντάφι, για την προεκλογική του καμπάνια το 2007 όπου και θριάμβευσε στις κάλπες.
Ο πρώην πρόεδρος έχει κατηγορηθεί και για ένα ακόμα παρόμοιο σκάνδαλο το 2007 με «θύμα» αυτή την φορά την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ. Τότε ο Σαρκοζί κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε την «συναισθηματικά και ψυχικά άρρωστη» ηλικιωμένη προκειμένου να χρηματοδοτήσει με δεκάδες εκατομμύρια την προεδρική του εκστρατεία.
Στο στόχαστρο των αρχών ο Σαρκοζί και για εξοπλιστικά προγράμματα και πώληση όπλων στο Πακιστάν που οι φήμες οργιάζουν για τα ανταλλάγματα που δέχτηκε ο δεξιός πολιτικός για να κλείσει το deal.
Οι υποστηρικτές του Σαρκοζί και ο στενός κύκλος του γάλλου πολιτικού, κάνουν λόγο για βρώμικο πόλεμο των πολιτικών του αντιπάλων που προσπαθούν να τον εξοντώσουν πολιτικά για να μην διεκδικήσει τόσο την ηγεσία του κόμματος των κεντροδεξιών όσο και την προεδρία της χώρας.
Στο παρελθόν ο Σαρκοζί έχει επίσης γίνει αντικείμενο έρευνας για τις «φήμες» ότι επί προεδρίας του έβαζε χέρι σε δημόσια κονδύλια για να πληρώσει υποχρεώσεις του κεντροδεξιού κόμματος του αλλά και για να αλλοιώσει δημοσκοπήσεις.
Από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Σαρκοζί έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και των υπηρεσιών κατά της διαφθοράς για μια σειρά σκανδάλων, που όμως μέχρι σήμερα δεν κατέληξε καμιά έρευνα στην ενοχή και καταδίκη του.
exedra.gr