Ρεπορτάζ: Κυριάκος Δ. Μαντούβαλος

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο μείωσης μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο και πιο συγκεκριμένα αυτών που είναι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προτείνει στην τρόικα ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι εν γνώσει και δεν βρίσκουν σύμφωνη την Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Μητσοτάκης από πλευράς του αποσαφηνίζει ότι η όλη συζήτηση έχει γίνει με το ΠΑΣΟΚ. Πέραν αυτού, υποστηρίζεται, πως πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση η οποία θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015. 

Η ρύθμιση προβλέπει την μείωση μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου Υ.Ε.  από 780 στα 680 ευρώ (μεικτά) και Δ.Ε.  από τα 858 στα 750. Αυτό σημαίνει ότι για τα δύο πρώτα χρόνια που ο υπάλληλος είναι δόκιμος (Δ.Ε.)  θα λαμβάνει από 528 ευρώ (που λαμβάνει σήμερα) 450 ευρώ, μετά τις κρατήσεις. Η ρύθμιση αυτή γίνεται στα πρότυπα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με μια μικρή αύξηση λόγω της παραμέτρου ότι στο δημόσιο δίδονται 12 μισθοί ενώ στον ιδιωτικό τομέα 14 μισθοί. Παράλληλα θα υπάρξει και βαθμιαία μείωση της προσωπικής διαφοράς (είναι ο ειδικός χειρισμός Δημοσίων Υπαλλήλων διάφορων βαθμίδων και κλάδων που κατ’ ουσίαν συμπλήρωναν στο ενιαίο μισθολόγιο  χρήματα μετά τις περικοπές του 2012).

Την ίδια στιγμή οι κάτοχοι μεταπτυχιακών, οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δάσκαλοι και καθηγητές, οι ένστολοι περιμένουν να δουν αύξηση των αποδοχών τους στο νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Στην προσπάθεια να αποτυπώσουμε την πραγματική  εικόνα σήμερα, συνομιλήσαμε με τρεις Δημόσιους Υπάλληλους (έναν από κάθε βαθμίδα).

Η κ. Κ. Γ. Είναι Υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών, απόφοιτη της σχολής Δημόσιας Διοίκησης, βαθμού Π.Ε. με μεταπτυχιακό (μετά το 2012 δεν αναγνωρίζεται). Έχει προϋπηρεσία 10 χρόνια (6 πλασματικά που της δίνει η σχολή Δημόσιας Διοίκησης και 4 πραγματικά) και οι μηνιαίες αποδοχές της έχουν ως εξής: 1.493 ευρώ μεικτά, 1.016 ευρώ μετά τις κρατήσεις.

«Μπήκα στο Δημόσιο την πρώτη μέρα εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, 1η Δεκεμβρίου 2011. Θεωρώ το ενιαίο μισθολόγιο με την τωρινή του μορφή λάθος γιατί μας τσουβαλιάζει όλους. Δεν αναγνωρίζει προσόντα, δεν αναγνωρίζει μεταπτυχιακά και κατ’ επέκταση δεν δίνει και κανένα απολύτως κίνητρο. Πιστεύω ότι είναι σωστή η κατεύθυνση να αναγνωρίζονται τα μεταπτυχιακά και να αμείβονται καλύτερα όσοι έχουν τυπικά προσόντα. Να αμείβονται καλύτερα όμως από κάποιους που αμείβονται… Γιατί 215 ευρώ 15μερο το μήνα δεν μπορώ να φανταστώ ποιος αξιοπρεπής άνθρωπος θα επιδιώξει να μπει στο δημόσιο για να τα λάβει. Είναι λάθος να ρίχνουν κι άλλο το μισθό του νεοπροσλαμβανόμενου. Οι όποιες ρυθμίσεις γίνονται πιστεύω πρέπει να γίνονται με κατεύθυνση την βελτίωση και του επιπέδου των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες αλλά με γνώμονα την αξιοπρεπή διαβίωση των Υπαλλήλων. Με 225 ευρώ 15μερο δεν ξέρω πόσο αξιοπρεπής είναι η διαβίωση αυτή» 

Ο κ. Γ. Σ. είναι υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας, βαθμού Τ.Ε. με μεταπτυχιακό (μετά το 2012 δεν αναγνωρίζεται). Έχει προϋπηρεσία 8 χρόνια και οι μηνιαίες αποδοχές του έχουν ως εξής: 1.195 ευρώ μεικτά, 870 ευρώ μετά τις κρατήσεις.

«Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο Δημόσιο λάμβανα 1.600 ευρώ μεικτά, 1.195 καθαρά, λάμβανα 14 μισθούς το χρόνο και κάποιο επίδομα, μου αναγνώριζαν και το μεταπτυχιακό μου. Στο Εργασίας ήμασταν το πιο «κακοπληρωμένο» Υπουργείο. Αν αναλογιστούμε τη μείωση ξεπερνά το 60%. Πιστεύω  ότι είναι λάθος να υπάρξουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων. Αυτό δεν σημαίνει πως ο απόφοιτος Γυμνασίου και ο κάτοχος Μεταπτυχιακού να παίρνουν τα ίδια λεφτά. Σημαίνει όμως ότι πρέπει να ζουν αξιοπρεπώς και οι  δυο. Πιστεύω ότι τα πρώτα δύο χρόνια, όσο ο υπάλληλος είναι δόκιμος ας του δώσει όσα θέλει, εντάξει 225 ή 175 για τον Υ.Ε. 15μερο δεν είναι μισθός. Το σημαντικό είναι μετά να τον εντάξει σε ένα αξιοπρεπές μισθολόγιο. Αυτό είναι που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».    10743560_787705734626992_1448697969_n

Ο κ. Π. Μ. είναι νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, βαθμού Δ.Ε. Οι μηνιαίες αποδοχές του έχουν ως εξής: 858 ευρώ μεικτά, 528 ευρώ μετά τις κρατήσεις.

«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή λαμβάνω 264 ευρώ 15μερο. Αυτό έχει ένα θετικό, δεν έχω πρόβλημα να συζητώ  με φίλους μου που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Πλέον μας έχουν εξαθλιώσει όλους, οπότε δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός αυτοματισμός. Είμαστε όλοι διαλυμένοι. Και επειδή υπάρχουν κάποιοι φίλοι που είναι και λίγο στριφνοί, φρόντισε ο κ. Μητσοτάκης να τους αποστομώσει και αυτούς. Ο επόμενος συνάδελφος λοιπόν που δεν θα έχει καταφέρει να σπουδάσει, για τον οποιοδήποτε λόγο, θα λαμβάνει το αστρονομικό ποσό των 225 ευρώ το 15μερό με το που μπει στο Δημόσιο και χωρίς δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, όχι ότι και οι περισσότεροι στον ιδιωτικό το λαμβάνουν, αλλά λέμε τώρα… Δεν ξέρω ποιος συμφωνεί και ποιος διαφωνεί με το σχέδιο που διαβουλεύονται ο Μητσοτάκης, ο Σταϊκούρας, η τρόικα. Ξέρω όμως ότι με 260 ευρώ 15μερο και με 215 που σκοπεύουν να το κάνουν δεν το λες και success story…» 

Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ μιλήσαμε και με υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Η εικόνα που αποκομίσαμε ήταν μια εικόνα φόβου για το τι άλλο μπορεί να προκύψει. Η προσπάθεια της αντικειμενικής παράθεσης των γεγονότων μας αναγκάζει να σταθούμε στο κοινό αίτημα που είναι το εξής: Αξιοπρεπής διαβίωση για όλους. Όταν λοιπόν εν έτει 2014, το αίτημα είναι αξιοπρεπής διαβίωση σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει καταφέρει ακόμη όσο καλά θα ήθελε. Είναι σαφές ότι η αποκατάσταση των περικοπών στους μισθούς των ένστολων είναι μια ορθή απόφαση που όμως δεν αποτελεί μέρος συνολικής λύσης αλλά εν μέρει «κλείσιμο του ματιού» σε μια κοινωνική ομάδα που αποτελεί ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να καταβάλλει μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει τη σχέση του με το παραδοσιακό του ακροατήριο, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελεί η μικρή και μεσαία τάξη των Δημοσίων Υπαλλήλων. Εξ ου και η ενδοκυβερνητική μάχη των τελευταίων ημερών μοιάζει μέχρι και… λογική. Πέραν όμως από το ακροατήριο, προνομιακό ή μη του κάθε χώρου, υπάρχει μια αντικειμενική προσέγγιση. Όταν ο μισθός ενός ανθρώπου που μπαίνει στο Δημόσιο (εννοείται και στον ιδιωτικό, αλλά αυτή τη στιγμή γράφουμε για το Δημόσιο) είναι 225 ευρώ το 15μερο, τότε δεν μπορούμε να επιχαίρουμε ότι «να’το πετιέται»… το φως στην άκρη του τούνελ.

 
Top