Σωστή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έως εννέα ποτά την εβδομάδα, όχι κάπνισμα, σωματική άσκηση όπως περπάτημα ή ποδήλατο τουλάχιστον επί 40 λεπτά την ημέρα και φυσιολογικό βάρος σώματος με δείκτη σωματικής μάζας κάτω του 25. Αυτά είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πέντε μυστικά που μπορούν να μειώσουν έως και 50% τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού.
Οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 31.700 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών επί δέκα χρόνια.
Από αυτές, οι περισσότερες τηρούσαν δύο έως τρεις παράγοντες υγιεινής ζωής, μόνο οι 589 και τους πέντε, ενώ οι 1.535 κανέναν απολύτως. Στο διάστημα της μελέτης συνέβησαν 1.554 εγκεφαλικά και, όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο υγιεινά ζούσε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο σχετικός κίνδυνος γι' αυτήν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντε παραπάνω «χρυσούς κανόνες» στη ζωή τους, έχουν κατά μέσο όρο 54% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες δεν τηρούν τίποτε από όλα αυτά. Ειδικότερα, όσον αφορά τη διατροφή, όσες έτρωγαν υγιεινά, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.
iatronea.gr