Συνεχίζει για τρίτη ημέρα την παρουσία του στη κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και όπως φαίνεται καμία αντίδραση δεν ενόχλησε το «σεργιάνι» του, απέναντι από τα παράλια της Λάρνακας και της Λεμεσού...







Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύεται από δύο υποστηρικτικά σκάφη, ενώ η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στη Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο της ΕΝΟ παρακολουθώντας τις εργασίες.



Πάντως, στην ελληνική κυβέρνηση τονίζουν ότι οι δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συνιστούν δυστυχώς μία πρόσθετη πρόκληση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Επίσης, τονίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.



"Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της «συμφωνίας» αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Προσθέτουν επίσης ότι "δυστυχώς οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων".



Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε το δικαίωμα της Τουρκίας για έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου. "Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με την 'ΤΔΒΚ' έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου" στα ανοιχτά της Κύπρου και "αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.



Όσον αφορά το πλοίο «Μπαρμπαρός» δήλωσε ότι "έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση". Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στο νότο, τότε θα πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών και κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, λέγοντας ότι "την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και η 'ΤΔΒΚ'. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί" και πρόσθεσε:



"Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε «οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριοι», τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε αυτό το επίπεδο τη διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις ώστε να ενωθεί το νησί".



Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων. "Το πλοίο Μπαρμπαρός θα κάνει σεισμικές έρευνες εκεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση. Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονά μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις. Αλλά και να ενθαρρύνετε την μη λύση, να αποχωρείτε από τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν να εκβιάζετε την Τουρκία, να αρχίζετε άλλες διαπραγματεύσεις και μετά να θεωρείτε γι’ αυτά υπεύθυνη την Τουρκία, αυτή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει αποδεχτή».



Μήνυμα στήριξης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού. Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της.» αναφέρει στο μήνυμά του ο Κάρολος Παπούλιας.

 
Top