Ως συνέχεια των «εμπρηστικών» δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα περί συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ή διχοτόμησης, προβάλλει το κεντρικό άρθρο της...







μεγάλης τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», που ρίχνει όλη την ευθύνη για τις ψυχρές σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας στους Ελληνοκύπριους.



Η Κύπρος περιγράφεται ως ένα προβληματικό νησί που κατάντησε βάση Ρώσων ολιγαρχών, ενώ κατηγορείται ότι τορπιλίζει διαρκώς τις προσπάθειες για διπλωματική λύση, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.



«Οι Ελληνοκύπριοι το έκαναν ξανά! Είναι αποφασισμένοι να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική κατάσταση του νησιού. Επαναφέρουν πάλι το επιχείρημα του 1960 που αναφέρει πως μετά την εθνοκάθαρση είχε ενσωματωθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τότε έκαναν σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα η τουρκική μειονότητα να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Ακόμα και δολοφονίες συνέβησαν εκείνα τα χρόνια», σημειώνει στην εφημερίδα Σαμπάχ η αρθρογράφος Tulu Gümüştekin, που στη συνέχεια συντάσσεται με τις δηλώσεις Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντας με τη σειρά της αναγκαστική την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο νησί το 197 λόγω της προσπάθειας της ελληνικής χούντας να ανατρέψει τον Μακάριο.



Στο άρθρο υπενθυμίζεται επιπλέον πως το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων από την ελληνοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με τους τουρκοκύπριους που το δέχθηκαν με ενθουσιασμό. «Η Ελλάδα από την μεριά της συνέχισε να απειλεί με βέτο αν δεν γίνει μέλος της ΕΕ η Κύπρος. Όπερ και εγένετο. Η Κύπρος έγινε τελικά ένα προβληματικό νησί, μια βάση των Ρώσων ολιγαρχών στη Μεσόγειο και έτσι οι Κύπριοι έχασαν κάθε κίνητρο για την επανένωση του νησιού και τώρα μετά τη χρεοκοπία της Κύπρου, έρχεται το θέμα των φυσικών πόρων που κανείς δεν ξέρει την έκτασή τους».



Και η αρθρογράφος συνεχίζει: «Μέχρι τώρα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουν γίνει πολλές διαπραγματεύσεις, αλλά όλες έχουν αποτύχει. Η διχοτόμηση δημιούργησε δύο διαφορετικούς λαούς που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν την ένωση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να διεθνοποιήσει το θέμα, τη στιγμή που η τουρκοκυπριακή θέλει να αφήσει τις δύο κοινότητες να βρουν μια λύση. Από το 1992 και μετά δηλητηριάζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και δυστυχώς η λογική της αναμονής που ακολούθησε ο Ντενκτάς έδωσε πόντους στην άλλη πλευρά».



Για το τέλος φυλάει το… καλύτερο, αφήνοντας αιχμές για «πολεμικές ιαχές» από το στρατόπεδο της Κύπρου! «Οι Κύπριοι έσπασαν τη συμφωνία κυρίων και κάνουν έρευνες πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις επανένωσης. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι επιδίδονται σε στρατιωτικές μανούβρες στις οποίες μετέχουν η Ελλάδα, η Ρωσία και το Ισραήλ».

 
Top