Αποκλειστικά στο pireasnews.gr
(Επιμέλεια: Σταύρος Λιλόγλου)
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει υλοποιήσει μια νέα πρωτοβουλία σχεδιασμένη να αποτελεί μια θετική συμβολή στην διαμόρφωση του μέλλοντος της Ελλάδας, το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης.
Το νέο Ινστιτούτο, υπό την ηγεσία του τέως Προέδρου του Επιμελητηρίου Γιάννου Γραμματίδη, συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια πιο αξιοκρατική, διαφανή και αειφόρο πορεία με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Το Ινστιτούτο, λειτουργεί σαν μια δεξαμενή σκέψης, προτείνει σχέδια πολιτικών που οδηγούν σε αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, περισσότερη απασχόληση και σε μια πιο συνεργατική προσέγγιση για την διαμόρφωση λύσεων.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο επικεντρώνεται στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με πρακτικές προσεγγίσεις ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών.
Στρατηγικό στοιχείο του Ινστιτούτου Πολιτικής είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου, δηλαδή ενός συνόλου στόχων, αποδεκτών από τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους πού θα αντιπροσωπεύουν μια βασική συναίνεση ως προς τις θεμελιώδεις ανάγκες στην Ελλάδα: οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία απασχόλησης, επιχειρηματικότητα, άμεσες ξένες επενδύσεις, ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα, μείωση της αδήλωτης εργασίας και βελτίωση της δημόσιας διακυβέρνησης.
Το Ινστιτούτο Πολιτικής επικεντρώνεται ειδικότερα στην καταγραφή, συμπλήρωση και βελτίωση των μεταρρυθμίσεων – τόσο εκείνων που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας όσο και όλων των άλλων - στον σχεδιασμό, πρόταση και υποστήριξη ολοκληρωμένων πολιτικών, στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μέσα από διάλογο, σε λευκές βίβλους, άρθρα κι εκδηλώσεις, βασισμένο στην εμπειρία των μελών των Επιτροπών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ακαδημαϊκών, ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανισμών και επιχειρηματικών κι εμπορικών ενώσεων. Παράλληλα, συνεισφέρει στην ενημέρωση των πολιτών πάνω στην ανάγκη και στην ανάλυση των διαρθρωτικών αλλαγών πού θα οδηγήσουν στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Ο Γιάννος Γραμματίδης πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο pireasnews.gr και ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους που το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης θα μετέχει σε μια σειρά εκδηλώσεων σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ο Πειραιάς, όπου σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια θα τεθεί το θέμα "Μεταρρυθμίσεις-Απασχόληση-Ανάπτυξη", θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και διάλογος με τους πολίτες. Η πρωτοτυπία αυτών των εκδηλώσεων θα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος τους θα αφιερωθεί στη συζήτηση με τους πολίτες, διότι όπως σημειώνει ο κ. Γραμματίδης, δεν μπορεί να σχεδιάζονται μέτρα που τους αφορούν ερήμην τους.
Αρωγοί σε αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι οι απολύτως ειδικοί τεχνοκράτες που θα διευκολύνουν τη συζήτηση ώστε να ανταλλαχτούν απόψεις και κυρίως να καταγραφούν ώστε να γίνουν αντικείμενο κατάλληλης επεξεργασίας και προώθησης.
Ακολουθεί η συνέντευξη :
Ποιο το σχέδιο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου δημιουργώντας το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης;
Πρόθεση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι η μελέτη των προβλημάτων της οικονομίας στην Ελλάδα σε εποχή βαθειάς και συνεχούς κρίσης και ο σχεδιασμός προτάσεων οικονομικής πολιτικής προς την πολιτική ηγεσία της χώρας. Παράλληλα, η οικονομική πολιτική είναι καταδικασμένη να αποτύχει αν δεν εκσυγχρονιστεί και γίνει πιο αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση. Αυτοί είναι οι λόγοι που επέβαλλαν τη δημιουργία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνηςης που μέσα σε ένα χρόνο παρήγαγε ουσιαστικό έργο που ήδη συνεχίζεται κι εμπλουτίζεται.
Θεωρείτε ότι η Ελλάδα για να εξυγιανθεί οικονομικά πρέπει να έχει διαφανή και αειφόρο πορεία με αναπτυξιακό προσανατολισμό;
Χαίρομαι που με μια ερώτηση σκιαγραφήσατε το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Εγώ απλά θα απαντήσω θετικά στην ερώτησή σας και θα εξειδικεύσω. Πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα τι Ελλάδα θέλουμε στα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια. Θέλουμε να είμαστε δηλαδή χώρα υπόδειγμα βιομηχανικής, αγροτικής ή τουριστικής ανάπτυξης ή συνδυασμού αυτών; Όταν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, τότε θα σχεδιάσουμε ένα μοντέλο που θα οδηγεί στο όραμα που βάλαμε. Όλες όμως αυτές οι διεργασίες θα πρέπει να γίνουν με συνεννόηση και διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες και οι πολιτικές δράσεις να σχεδιάζονται με βάση και γνώμονα το συμφέρον της χώρας κι όχι τα συμφέροντα των ολίγων. Αυτό σημαίνει διαφάνεια. Κι αν οι δράσεις αυτές είναι και θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικές, δηλαδή να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής και του περιβάλλοντος όπου ο άνθρωπος ζει και κινείται, τότε επιτυγχάνεται και η αειφορία. Είναι σαφές ότι διαφάνεια κι αειφορία αποτελούν μονόδρομο για την πραγματική ανάπτυξη.
Μεγάλα μυαλά της οικονομίας υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανάκαμψη μιας χώρας και συγκεκριμένα της Ελλάδας θα φανεί όταν μειωθεί η ανεργία. Στα σχέδια του Ινστιτούτου βρίσκεται κ ενίσχυση της απασχόλησης;
Ασφαλώς και η μείωση της ανεργίας συντελεί στην οικονομική ανάκαμψη. Εμείς στο Ινστιτούτο αυτό το πιστεύουμε απόλυτα, γι αυτό και πρόθεσή μας είναι να συντελέσουμε στην αύξηση της απασχόλησης με προτάσεις οικονομικής πολιτικής αλλά πολιτικής δράσης. Για την διαμόρφωση αυτών των προτάσεων όμως θα ζητήσουμε και τις απόψεις των πολιτών. Γι αυτό κι αρχίζουμε μια σειρά εκδηλώσεων σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ο Πειραιάς, όπου σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια θα θέσουμε το θέμα "Μεταρρυθμίσεις-Απασχόληση-Ανάπτυξη", θα κάνουμε εισηγήσεις και θα συζητήσουμε με τους πολίτες. Η πρωτοτυπία αυτών των εκδηλώσεων θα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος τους θα αφιερωθεί στη συζήτηση με τους πολίτες, γιατί δεν μπορεί να σχεδιάζονται μέτρα που τους αφορούν ερήμην τους. Μαζί μας θα είναι οι απολύτως ειδικοί τεχνοκράτες που θα διευκολύνουν τη συζήτηση ώστε να ανταλλαχτούν απόψεις και κυρίως να καταγραφούν ώστε να γίνουν αντικείμενο κατάλληλης επεξεργασίας και προώθησης.
Οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης στο τομέα της υγείας της παιδείας της οικονομίας και ανάπτυξης θεωρείτε ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών , τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;
Όπως εξήγησα προηγουμένως, οι μεταρρυθμίσεις δεν εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο στόχο, ένα όραμα για το τι Ελλάδα θέλουμε. Βέβαια πολλές από αυτές είναι χρήσιμες γιατί αίρουν στρεβλώσεις της οικονομίας, όπως π.χ. το άνοιγμα των επαγγελμάτων που όμως κι αυτό γίνεται με λάθος τρόπο γι αυτό και δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: αποφασίσθηκε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά πως; Πρώτον, δεν ζητήθηκαν οι απόψεις των ιδίων των ενδιαφερομένων ως κλάδου. Αυτό ειναι μεγίστη παράλειψη. Δεύτερον και σπουδαιότερο: έβαλε η κυβέρνηση το κάρρο μπροστά από το άλογο αφού κάνει την αξιολόγηση πριν ακόμα ανασχεδιάσει την δημόσια διοίκηση ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο ανασχεδιασμός θα έπρεπε να σου δείξει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να τοποθετήσεις τους σωστούς ανθρώπους στις ανάλογες θέσεις. Αλλά και στο θέμα του ανασχεδιασμού της δημόσιας διοίκησης απαραίτητες είναι οι απόψεις του ιδίου του προσωπικού. Τέλος, η υγεία μαζί με την κοινωνική ασφάλιση είναι σε κατάρρευση γιατί έχουν μέχρι στιγμή εξαιρεθεί από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες για να γίνουν θα πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός διάλογος με ρεαλισμό και καινοτόμες όσο και ρηξικέλευθες προσεγγίσεις.
Ένας χρόνος λειτουργίας του ινστιτούτου θα ήθελα να μας πείτε με λίγα λόγια αν μπορείτε να περιγράψετε τις δράσεις και τις επιτυχίες που έχετε σημειώσει ;
Θα το κάνω με χαρά και υπερηφάνεια: για πρώτη φορά καταγράφηκαν όλες οι μεταρρυθμιστικές πράξεις στην Ελλάδα της περιόδου 2010-2014. Αυτό ήταν ένα μοναδικό όσο και κοπιώδες έργο αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι υπηρεσίες είχαν τέτοια πληροφόρηση. Τώρα, με το Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων που κάναμε, ξέρουμε κάθε στιγμή τι μεταρρυθμίσεις έγιναν, πώς έγιναν και τι απομένει να γίνει ώστε μέσα από τις μεταρρυθμίσεις (που είναι αλλαγές) να φθάσουμε στη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Ηδη περνάμε στη φάση της ποιοτικής ανάλυσης των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τις ατέλειες και το τι φταίει που δεν εφαρμόζονται όπως και στον βαθμό που θα έπρεπε. Ζητήσαμε τον διορισμό Γενικού Γραμματέα Εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα με μακρά σύμβαση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και απόσταση από πολιτικές επιρροές. Και το μεν πρώτο το πετύχαμε, για το δεύτερο αμφιβάλλω. Προτείναμε έναν Κώδικα Δεοντολογίας ανάμεσα σε κρατικούς λειτουργούς (από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον πιο χαμηλόβαθμο δημόσιο λειτουργό) και τους πολίτες σαν ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ τους. Δεν πετύχαμε ακόμα την υιοθέτησή του. Συναντήσαμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και θέσαμε την ανάγκη μιας εθνικής ατζέντας για την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα στην ανάπτυξη. Δεν διατηρώ ελπίδες ως προς αυτό. Οργανώνουμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα στο οποίο ήδη αναφέρθηκα που εγκαινιάζεται ένας διάλογος με τους πολίτες που θα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα. Τέλος, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ προσπαθούμε να πείσουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας ότι είναι καιρός να ανασυγκροτηθεί το Ελληνικό Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας κι Ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας ώστε να χαραχθεί μια ουσιαστική πολιτική ανταγωνισμού απο τους ανθρώπους της αγοράς και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Όπως έχετε αναφέρει το Ινστιτούτο Πολιτικής στο οποίο είστε πρόεδρος έχει την πρόθεση να πυροδοτήσει την αλλαγή νοοτροπίας. Θα ήθελα να μου πείτε πως μπορεί να γίνει αυτό;
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι μια μακρά διαδικασία. Είναι αποτέλεσμα συνεχούς διαλόγου αλλά και πολιτικών δράσεων. Είναι θέμα επικοινωνίας. Εάν δηλαδή ο πολίτης αντιληφθεί μέσα από τον ειλικρινή διάλογο ότι όλα τα προαναφερόμενα θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη ζωή του, πιστεύω ότι θα πεισθεί και θα αναλάβει δράση ή θα διευκολύνει τη δράση.
Πόσα χρόνια πιστεύετε ότι θα χρειαστεί ακόμα η Ελλάδα για να μπει σε ρυθμούς μιας σύγχρονης υγειούς οικονομίας;
Τουλάχιστον μία δεκαετία. Τίποτα λιγότερο. Λυπάμαι για την λιτή όσο κι απόλυτη απάντηση, αλλά είναι καιρός να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
*Ο πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης κ. Γιάννος Γραμματίδης, είναι Συντονιστής ∆ικηγόρος των ∆ικηγορικών Γραφείων Μπαχάς, Γραµµατίδης & Συνεταίροι- Επισκέπτης Καθηγητής του Κέντρου ∆ιεθνών Νοµικών Σπουδών, Σάλτσµπουργκ.
Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 12 Μαϊου 1952.΄Εχει 2 παιδιά το Γιώργο και τη Μαρία-Χριστίνα.
Σπουδές : Πτυχιούχος Νοµικού Τµήµατος της Νοµικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθήνας, Ακαδηµία ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Χάγης, ∆ιεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Στρασβούργο. Ειδικεύεται σε Συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύσταση διεθνών εταιρικών σχηµάτων, κοινοπραξίες (µε έµφαση σε δηµόσια έργα), franchising.
Είναι συγγραφέας μακράς σειρά άρθρων, σχολίων και µελετών που δηµοσιεύτηκαν στον ελληνικό και ξένο οικονοµικό και νοµικό τύπο.
Συντάκτης : Ελληνικός Κώδικας ∆εοντολογίας για το Franchising και της Ελληνικής Ορολογίας για το Franchising.
Μέλος : Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο (Πρόεδρος), ∆ικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ∆ιεθνής ΄Ενωση ∆ικηγορικών Συλλόγων, ΄Ενωση ∆ικηγορικών Συλλόγων Αµερικής, ΄Οµιλος Ευρωπαίων ∆ικηγόρων Franchise, Νοµική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Franchise.