Από το planet-greece

Εδώ και χρόνια, η νομιμότητα κι οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης έχουν δώσει η θέση τους στις αυθαιρεσίες, τα καταπατήσεις και την ασυδοσία των καταστηματαρχών του Μικρολίμανου...


Επιχειρηματίες έχουν φτιάξει πολυτελείς παράγκες πάνω στη θάλασσα φράζοντας την απρόσκοπτη όχι πρόσβαση αλλά ακόμη και θέα προς την θάλασσα των πεζών!



Η πιο γραφική περιοχή του Πειραιά έχει μετατραπεί σε... γκέτο ορισμένων επιχειρηματιών, που έχουν κάνει κατάληψη παντού. Βάζουν καρέκλες μπρος στα καταστήματά τους για να παρκάρουν μόνο οι πελάτες τους. Έχουν χτίσει παράγκες αμφιβόλου αισθητικής για να σερβίρουν καφέδες, αναγκάζοντας όποιον θέλει να δει θάλασσα να πληρώσει μες στον χώρο που έχουν καταλάβει - ως προέκταση του μαγαζιού τους - τον καφέ!



Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τις κατεφαδίσεις των συγκεκριμένων κτισμάτων είναι σαφής.



Όπως αναφέρεται σε σχετική προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη επιχείρησης που θα αναλάβει το έργο: «προβλέπεται η κατεδάφιση τελεσίδικων αυθαιρέτων κτισμάτων-κατασκευών πάσης φύσεως καθώς και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου εντός Αιγιαλού-Παραλίας των αναφερομένων στα πρωτόκολλα της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά αυθαιρέτων κατασκευών. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αυτά, όλα τα κτίσματα είναι "… αυθαίρετα κτίσματα κατασκευασμένα σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας του Δήμου Πειραιά».



Αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών είχε συνάντηση την Δευτέρα με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, τους αντιδημάρχους στους οποίους εξέφρασε τις απόψεις επί του θέματος.



Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε το ΒΗΜΑonline, ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, αλλά παράλληλα δεν θα πρέπει να πληγεί και η οικονομία της περιοχής. Πηγές της δημοτικής αρχής σημείωναν ότι ο δήμαρχος παρακολουθεί στενά το θέμα και αναζητά μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας, τονίζοντας όι ο ίδιος θα συνεχίσει τις επαφές του για το ζήτημα αυτό τόσο με τους επιχειρηματίες όσο και με εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.



Το θέμα είναι κατά πόσο η νομιμότητα μπορεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση. Διότι εδώ δεν μιλάμε απλά για σωρεία παραβάσεων αλλά και για καταπατήσεις με κύριο στοιχείο την σαφή υποβάθμιση της περιοχής και την αλλοίωσητου χαρακτήρα της.



Δείτε πώς ήταν το μικρολίμανο, κάποτε και πώς έχει γίνει τώρα:


πηγή φωτογραφίας: pireuspress.gr






πηγή φωτογραφίας τίτλου: digital-camera

 
Top