One of the Elgin marbles sculptures at the British Museum.Ο Observer φιλοξένησε χθες ένα άρθρο -  ράπισμα προς το Λονδίνο για τα γλυπτά του Παρθενώνα της Έλενας Σμιθ, ανταποκρίτριας επί σειρά ετών στην Ελλάδα του Guardian. «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να...
επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα» είναι ο τίτλος του άρθρου της.
«Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθωθεί ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους» τονίζει η Έλενα Σμιθ. επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».
«Καθημερινά κάνω μια βόλτα γύρω από την Ακρόπολη».  «Γύρω»είναι η λέξη κλειδί, γιατί οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ενωθούν οι αρχαιότητες τους με ένα μονοπάτι για πεζούς. Στο κέντρο αυτού του κλασικού  θησαυρού βρίσκεται η απόκρημνη προεξοχή είναι γνωστή ως ο Ιερός Βράχος. Εκεί, ανάμεσα στα πεύκα, είναι ο Παρθενώνας, ο μεγαλύτερος ναός όλων, απαράμιλλος, με λευκό μάρμαρο, από τη δόξα του που ήταν η Χρυσή Εποχή.».
«Τρέμω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian, σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα» τονίζει και συνεχίζει επισημαίνοντας με θαυμασμό ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.observerΗ ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, αν και όπως πιστεύει η ίδια η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, αρκεί να κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».
Η Έλενα Σμιθ επισημαίνει πως η απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλία η Αμάλ Κλούνι, η νεώτερη δικηγόρος μεταξύ μιας ομάδας έμπειρων νομικών, δείχνει ότι στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα μέσα -πολιτικά και διπλωματικά- ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη.
«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή, αλλά να θυμάστε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος χαρακτηρίζει ως ανίκητο όπλο της Ελλάδας, την κοινή λογική των απλών Βρετανών που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις στηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών» αναφέρει η Σμιθ.
Παραθέτει, μάλιστα, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου: «'Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα' έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα».
«Η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για ένα έθνος που στάθηκε πάντα στη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα είναι η ευκαιρία, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία και πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία» καταλήγει η Έλενα Σμιθ.
 
Top