Τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην ανάπτυξη για την Ελλάδα ήταν εμφανή το 2014, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές στις οποίες οδηγείται η χώρα στις 25 Ιανουαρίου έχει αναβιώσει τους φόβους ότι η χώρα θα αποτελέσει και πάλι την αφορμή για μια νέα κρίση στην ζώνη του ευρώ σύμφωνα με τον Economist...
Ο φόβος αυτός βασίζεται στην πιθανότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και είναι πιθανό να ανέβει στην εξουσία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, αρκετοί αμφισβητούν την ικανότητα συγκρότησης κυβέρνησης, με βασικό κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει το περιοδικό οι Έλληνες έχουν απηυδήσει μετά από διαρκή έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ, ωστόσο θέλει παράλληλα να ανακουφίσει τη χώρα από το τεράστιο χρέος της. Κάτι που αποτελεί δέλεαρ για το ελληνικό λαό.
Το ερώτημα όμως που τίθεται τώρα, για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, είναι πόσο σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει το σχοινί προκειμένου να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Μολονότι η Ελλάδα διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, δεν μπορεί παρά να είναι πάρα πολύ υπεροπτική με τους διεθνείς εταίρους της, σχολιάζει το άρθρο.
Κάποιοι αριστεροί ψηφοφόροι όμως εμφανίζονται επιφυλακτικοί και αναρωτιούνται αν η Ελλάδα μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην τρόικα, δεδομένου ότι όλες οι κυβερνήσεις το προσπάθησαν αλλά τελικά υπαναχώρησαν. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να αποκαταστήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, και το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα είναι πιθανό να ανατρέψει τα περισσότερα από τα κέρδη των τελευταίων ετών.
Οι Έλληνες εφοπλιστές που φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν ένα νέο φόρο περιουσίας ήδη αποσύρουν τις καταθέσεις τους, σημειώνει ο Economist και μικροί καταθέτες μπορεί αν ακολουθήσουν το παράδειγμά τους φοβούμενοι επανάληψη των όσων έγιναν στην Κύπρο το 2013.
Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να μην έχει πλειοψηφία. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του ελπίζει να συρρικνώσει και ίσως να αντιστρέψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στηριγμένος στην μικρή ανάκαμψη της οικονομίας. Μια άλλη τακτική είναι να τονίσει τους κινδύνους που δημιουργεί μια επιθετική αλλά άπειρη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για μια κυβέρνηση με «κορμό ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τέσσερα μικρά κόμματα μπορεί να περάσουν το όριο του 3%. Από αυτά όμως μόνο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δείχνουν πιθανοί εταίροι.
Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνηθισμένος στο να δημιουργεί συμμαχίες, υποστηρίζει το άρθρο. Το έκανε για να κρατήσει ενωμένο το κόμμα με την αριστερή συνιστώσα. Ακόμα και έτσι θα μπορούσε να είναι δύσκολο να συμβιώσει είτε με το ΠΑΣΟΚ που ήταν κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ. είτε με τον νεοφερμένο και «αναιδή» Θεοδωράκη.
Οι πρόωρες εκλογές, έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα, αλλά άλλες πάλι αγορές στην Ευρωζώνη έμειναν ασυγκίνητες. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος είναι αρκετά μεγάλοι, ωστόσο, αν η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί σωστή, τότε πιθανότατα η χώρα να ανακάμψει πριν την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρόλα αυτά, μια τέτοια κίνηση σημειώσει το άρθρο δεν αποτελεί και λύση για τα προβλήματα του ενιαίου νομίσματος.