«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με μια υπερβατική συμφωνία που...
θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι οριστικά και αμετάκλητα η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και και ο κ. Αβραμόπουλος θα τεθεί στην κρίση του Σώματος πιθανότατα την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι.
Η απόφαση των δυο κυβερνητικών εταίρων για κεντροδεξιό πρόεδρο δημιουργεί μείζον θέμα και στη ΝΔ, στην Κ.Ο. της οποίας επικρατεί διχασμός για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να ανοίξει και επίσημα η κυβέρνηση τα χαρτιά της.
Η απόφαση όμως έχει ληφθεί και ο κ. Αβραμόπουλος, πρόσωπο με υψηλή δημοφιλία σε όλους τους χώρους, έχει «κλειδώσει», παρά τα σενάρια και τη συζήτηση στο παρασκήνιο για υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως παραμένει στη θέση του «όχι» που έχει εκφράσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αν και είναι τιμητική ακόμα και η αναφορά στο όνομά του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή διέψευδαν ότι έγινε άμεση ή έμμεση βολιδοσκόπηση από την πλευρά της συγκυβέρνησης.
Επί της ουσίας η χώρα, όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα από τις 18 Ιανουαρίου, είναι ενώπιον ενός ιστορικού πολιτικού συμβιβασμού με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, ανοίγει το…δρόμο για το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμμετάσχει με πρόσωπο της επιλογής του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως ο Γιάννης Μηλιός, που εξήρε τον κοινοτικό επίτροπο, λέγοντας πως «είναι έχει συναινετικό προφίλ και υψηλό κύρος».
Ήδη πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ είναι γνώστες του έντονου παρασκηνίου για την προεδρική εκλογή και έχουν διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που υποψήφιος είναι ο κ. Αβραμόπουλος θα πάνε απέναντι στην κομματική γραμμή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιλογή του θα ενώνει και θα είναι μια «επιλογή σταθερότητας» και άρα υπό αυτή την έννοια και η ΝΔ βρίσκεται σε δίλημμα.
Μέχρι στιγμής όμως υπάρχει διχασμός ως προς την τελική στάση της ΝΔ, αν και έχουν ακουστεί και απόψεις περί αποχώρησης από την ψηφοφορία, μια κίνηση που θα έπληττε περαιτέρω το αστικό προφίλ του κόμματος.
Το ζήτημα είναι πως θα συμπεριφερθεί η «γαλάζια» Κ.Ο. που στήριξε στην προηγούμενη φάση και στις τρεις ψηφοφορίες τον Σταύρο Δήμα, ένα κατά γενική ομολογία μετριοπαθή, σοβαρό και έντιμο πολιτικό.
Με δεδομένο ότι φαίνεται πως κλείδωσε η υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου, τον οποίο θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει ζήτημα για τη ΝΔ που δεν μπορεί, όπως λένε πολλά έμπειρα στελέχη να αρνηθεί, ενώπιον ενός ιστορικού συμβιβασμού να πει όχι στον κεντροδεξιό υποψήφιο (σ.σ. και αντιπρόεδρο της ΝΔ) που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Βαγγέλης Μειμαράκης στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά αναφέρθηκε στο θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να υπερψηφίσει μια τέτοια υποψηφιότητα.
Παρόμοια άποψη έχει και η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που εκτιμά ότι και ο ίδιος ο κ. Δήμας, ένα πρόσωπο που είναι υπέρμαχος των συνθέσεων και των συναινέσεων και δεν θέλει η ύψιστη διαδικασία της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα να γίνει πεδίο σύγκρουσης, δεν θα θελήσει να εμπλακεί.
«Η άποψή μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε «ναι». Δεν έχει ανάγκη τις ψήφους μας, αλλά δεν είναι ωραίο ένας πρόεδρος που θα μπορούσε να βγει με 200 και πλέον ψήφους να βγει με λιγότερες. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πρέπει να βγούμε μπροστά, αν έχει υπόψη του αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μεϊμαράκη.
Ενδιαφέρον όμως έχει και η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κεντρικά στελέχη του οποίου διαρρέουν ότι θα είναι μέγιστο λάθος στην Κομισιόν να χάσει η κεντροδεξιά μια θέση που θα καταλάβει ένα στέλεχος προερχόμενο από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο νέος επίτροπος, καθώς θα υπάρξει ανακατανομή ρόλων.