Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για το πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, ειδικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook το οποίο μετρά πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες ανά τον πλανήτη...
Σε ότι αφορά στους Ευρωπαίους πολίτες η Κομισιόν λέει ότι πρέπει να κλείσουν τους λογαριασμούς στο Facebook αν δεν θέλουν τα προσωπικά τους δεδομένα να παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η ΕΕ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα νομοθεσία «Safe Harbour» δεν μπορεί να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Όπως αναφέρει το techblog.gr , μετά τα όσα έγιναν με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αρμόδιων οργάνων και βλέπουμε όλο και πιο συχνά να εκφράζονται προειδοποιήσεις προς τους χρήστες. Κατά τη διάρκεια δίκης για το εάν τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ είναι ασφαλή όταν στέλνονται στις ΗΠΑ, ο δικηγόρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν ανέφερε ότι η λύση είναι να κλείσει κάποιος τον λογαριασμό του.
Μετά από σχετική ερώτηση, η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει στο δικαστήριο ότι οι κανονισμοί Safe Harbour παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες.
Η υπόθεση «the Facebook data privacy case» που εξετάζεται από το δικαστήριο, εξετάζει κατά πόσο το ισχύον πλαίσιο του Safe Harbour καλύπτει την μεταβίβαση δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ. Χωρίς το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, είναι παράνομο να βγαίνουν τα δεδομένα εκτός Ευρώπης. Στην συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα υπάρχουν κατηγορίες κατά Apple, Facebook, Microsoft, Microsoft-owned Skype και Yahoo.
Μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, αναφέρεται ότι τα δεδομένα των Ευρωπαίων που είναι στα χέρια αμερικάνικων εταιρειών, πέρασαν στα χέρια της NSA, πράγμα που σημαίνει ότι το Safe Harbour δεν εφαρμόζεται και δεν μπορεί να προστατέψει τα δεδομένα. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ιρλανδία τάσσονται υπέρ των επιχειρημάτων αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook από την πλευρά του αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.