Το πράσινο φως για την εκτέλεση των πρώτων δέκα μεταμοσχεύσεων μήτρας έλαβαν γιατροί στη Βρετανία, έπειτα από...


 την επιτυχία που είχε ανάλογη κλινική δοκιμή στη Σουηδία.
Οι γιατροί από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) προγραμματίζουν την πρώτη μεταμόσχευση για το 2016, ευελπιστώντας ότι η γέννηση του πρώτου μωρού θα γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή το 2017 ή το 2018.
Περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν αναγνωριστεί ως κατάλληλες υποψήφιες για τις μεταμοσχεύσεις, που θα πραγματοποιήσει ομάδα χειρουργών υπό τον δρα Τζ. Ρίτσαρντ Σμιθ, από το Κέντρο Γυναικολογικού Καρκίνου του Δυτικού Λονδίνου του Νοσοκομείου Queen Charlotte's & Chelsea του ICL.
Υπολογίζεται ότι μία στις 5.000 γυναίκες γεννιούνται δίχως μήτρα και ότι αρκετές άλλες υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση του οργάνου εξαιτίας καρκίνου.
Όπως δήλωσε ο δρ Σμιθ, η νέα τεχνική δίνει ελπίδες για φυσιολογική εγκυμοσύνη στις γυναίκες αυτές, οι οποίες έως τώρα είχαν μόνο τη δυνατότητα να υιοθετήσουν παιδί ή να το αποκτήσουν με παρένθετη μητέρα.
Περισσότερες από 300 γυναίκες είχαν δηλώσει συμμετοχή στις κλινικές μελέτες του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Μήτρας του ICL, αλλά μόνον η μία στις τρεις πληρούσε τα κριτήρια που έχουν θέσει οι γιατροί.
Στα κριτήρια αυτά συμπεριλαμβάνεται το να έχει η γυναίκα ηλικία 25-38 ετών, λειτουργικές ωοθήκες, δικά της ωάρια και υγιές σωματικό βάρος, καθώς και να διαθέτει μακροχρόνιο σύντροφο.
Οι Βρετανοί χειρουργοί, που προετοιμάζονται εδώ και 20 χρόνια για το συγκεκριμένο εγχείρημα, έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν στις μεταμοσχεύσεις μήτρες από πτωματικές δότριες και όχι από τις εν ζωή μητέρες, τις αδελφές ή άλλες συγγενείς των νεαρών γυναικών όπως έκαναν οι Σουηδοί συνάδελφοί τους.
«Η αφαίρεση της μήτρας είναι σοβαρότερη εγχείρηση απ’ ό,τι η μεταμόσχευσή της, και δεν θέλουμε να υποβάλλουμε σε αυτή τη διαδικασία ζωντανές και υγιείς γυναίκες», εξήγησε ο δρ Σμιθ.
Οι συντονιστές των μεταμοσχεύσεων στη Βρετανία πιστεύουν ότι σε ετήσια βάση θα είναι διαθέσιμες πέντε μήτρες από γυναίκες που χάνουν για διάφορους λόγους τη ζωή τους.
Πριν την έναρξη των μεταμοσχεύσεων, οι γιατροί θα λάβουν ωάρια από τις εθελόντριες που θα επιλεγούν και θα τα γονιμοποιήσουν στο εργαστήριο με τα σπερματοζωάρια των συντρόφων τους, καταψύχοντας στη συνέχεια τα έμβρυα που θα δημιουργηθούν.
Μετά την μεταμόσχευση, που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 6 ώρες, θα ακολουθήσουν 12 μήνες ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και στενής παρακολούθησης, και μόνο τότε θα εμφυτευθεί σε κάθε γυναίκα από ένα έμβρυο, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί εγκυμοσύνη.
Τα μωρά θα έρθουν στον κόσμο με καισαρική τομή, για να προστατευθεί η μεταμοσχευθείσα μήτρα από το τραύμα του φυσιολογικού τοκετού.
Οι γυναίκες θα μπορούν να αρχίσουν νέες προσπάθειες εγκυμοσύνης έξι μήνες μετά την γέννηση του πρώτου τους μωρού, ειδάλλως η μήτρα θα αφαιρεθεί, ώστε να απαλλαγούν και από την ανοσοκαταστολή.

 
Top