Τι είπε ο πρωθυπουργός για Εργασιακά, Ασφαλιστικά και Προσφυγικό...

Πέραν της συμφωνίας έχουμε μία σειρά από σημεία που θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας. Θέλουμε να δώσουμε μία νέα πνοή, να δώσουμε τέλος στην κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και...
κρίση θεσμών, αξιών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τους στόχους της κυβέρνησης.

Θα στηρίξουμε θεσμούς που εγγυούνται την κοινωνική συνοχή. Δέσμευσή μας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές. (...) Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε στόχο να επιλέξουμε έναν άλλο δρόμο. Ο πρώτος μας νόμος ήταν αυτός για την ανθρωπιστική κρίση. Με αυτή την εμπειρία, καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας. Έχουν προγραμματιστεί η έκδοση καρτών μετακίνησης για ανάπηρους, ανέργους, συνταξιούχους. Τα σχολικά γεύματα για τους μαθητές, άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες. Μεγάλος στρατηγικός στόχος τετραετίας, είναι να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Η υλοποίηση κάθε μέτρου στη δημόσια διοίκηση θα έχει συγκρούσεις με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, με μικρά και μεγάλα πελατειακά δίκτυα. Όμως θα προχωρήσουμε μπροστά. Σε ότι αφορά τις δομές, δεσμευτήκαμε να εξορθολογίσουμε τα οργανογράμματα των υπουργείων και την αξιολόγηση των φορέων. Στόχο μας είναι να απλοποιήσουμε την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες που δίνουν τα ΚΕΠ. να περιορίσουμε την επαφή του πολίτη με τον υπάλληλο. 

Δεν είναι το προσωπικό της δημόσιας διοίκηση που ευθύνεται για την κρίση, αλλά το κατεστημένο που εξέθρεψε και γιγάντωσε αυτή τη διοικητική αναπηρία. Προχωρούμε άμεσα στην υιοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης, νέου δικαίου, στη θέσπιση εθνικού μητρώου για τα στελέχη που διαθέτουν υψηλά διοικητικά και ακαδημαϊκά προσόντα. Τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα στελεχώνονται από αυτό το μητρώο. Δημιουργούμε καθεστώς εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο.

Για το ασφαλιστικό. Έχουμε μία σειρά από προκλήσεις που προϋπήρχαν πριν τη συμφωνία. Προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν όπως και να έχει. Από τη μία αδικίες, προνόμια και πολυπλοκότητα – για αυτό προχωρούμε σε ενοποιήσεις Ταμείων- από την άλλη σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητα. 

Αυτό οφείλεται στην αδήλωτη εργασία, στην υψηλή ανεργία, στα δημογραφικά δεδομένα, αλλά και στα ρημαγμένα αποθεματικά των Ταμείων, λόγω της φούσκας του Χρηματιστηρίου και του PSI. Το πρόβλημα δεν λύνεται όμως με νέες περικοπές. Για την ενίσχυση της εργασίας. Σε ότι αφορά τα ζητήματα της ανεργίας έχουμε σχεδιάσει νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 άνεργους. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει επίσης την ένταξη ακόμα 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης. 

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με μεγάλη ανεργία, ειδικά προγράμματα για τους νέους επιστήμονες. 

Για την Παιδείας Πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες. Αυτό προϋποθέτει την αναγνώριση των εκπαιδευτικών. 

Πρέπει να αρχίσει επίσης ένας μεγάλος και συμμετοχικός διάλογος για να θεσμοθετήσουμε σε κλίμα συναίνεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε σε σύστημα ειδικής αγωγής, ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ένα νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, ώστε να πανεπιστήμια να λάβουν το ρόλο που τους αξίζει στην ανασυγκρότηση της χώρας. 

 Στον τομέα της Υγείας στόχος μας είναι η οικοδόμηση συστήματος ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης. Δεσμευόμαστε για την ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά φάρμακα, ιδιαίτερη σημασία δίνουμε σε δράσεις που θα προάγουν την έρευνα στον τομέα του φαρμάκου, προχωρούμε στις ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών μας, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων. Πρόκειται για 1.100 θέσεις μέσα στο 2015. Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς. Αξιολογούμε άμεσα το σύνολο των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικαθιστούμε όσες είναι αναποτελεσματικές...
 
Top