Ένα αιχμηρό άρθρο για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ιστοσελίδα Project Syndicate.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ελλάδα χωρίς ψευδαισθήσεις», ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση ως τον «πιο...
δαπανηρό μικρό κυβερνητικό ανασχηματισμό στην ιστορία της Ελλάδας». «Αυτό είναι τουλάχιστον ένας τρόπος για να περιγράψει το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου» σημειώνει. «Πράγματι, με λίγες εξαιρέσεις, οι ίδιοι οι υπουργοί επέστρεψαν στα ίδια γραφεία, ως μέρη μιας διακυβέρνησης, που υποστηρίζεται από το ίδιο περίεργο ζευγάρι (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), η οποία έλαβε μόνο ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό ψήφων από την προηγούμενη κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

Αλλά η εμφάνιση αυτής της συνέχειας είναι παραπλανητική. Ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων που στηρίζει την κυβέρνηση είναι σχετικά αμετάβλητο, 1,6 εκατομμύρια από τους 6,1 εκατ Έλληνες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 5η Ιουλίου (...) δεν εμφανίστηκαν στις κάλπες. Η απώλεια τόσων ψηφοφόρων σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες αντικατοπτρίζει τη δραματική αλλαγή του εκλογικού σώματος στην διάθεση - από παθιασμένοι σκυθρωποί.

«Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνησή του κάνει πατινάζ στο λεπτό πάγο ενός δημοσιονομικού προγράμματος που δεν μπορεί να ευδοκιμήσει και μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που απεχθάνονται οι υπουργοί του. Ενώ οι ψηφοφόροι προτιμούν σοφά αυτόν και το υπουργικό συμβούλιό του, παρά τη συντηρητική αντιπολίτευση, να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απεχθάνεται, η πραγματικότητα της ατζέντας λιτότητας θα θέσει σε δοκιμασία τη δημόσια υπομονή», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει δύο γραμμές άμυνας για να αντιμετωπίσει το επερχόμενο «τσουνάμι πόνου». Η πρώτη είναι να πιέσει την τρόικα να εκπληρώσει την υπόσχεση της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, μόλις εφαρμοστούν τα υφεσιακά μέτρα. Η δεύτερη γραμμή άμυνας βασίζεται στην υπόσχεση για μια «παράλληλη» ατζέντα που θα έχει στόχο να περιορίσει τις επιπτώσεις από το πρόγραμμα της τρόικας.

Όσον αφορά την πρώτη γραμμή άμυνας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει μια κάποια ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι όσο μεγάλη θα έπρεπε. Ο ίδιος επικαλείται την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Όσον αφορά την δεύτερη γραμμή άμυνας, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως για να φέρει αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τους Έλληνες «ολιγάρχες».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευθεί να θεσπίσει έναν μακρύ κατάλογο των μέτρων ύφεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει κάποια ελάφρυνση του χρέους. Ένα ανεξόφλητο χρέος είναι, ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα κούρεμα. Αλλά οι πιστωτές στην Ελλάδα είχαν ήδη κάνει δύο κουρέματα, για πρώτη φορά στην άνοιξη του 2012, και το άλλο το Δεκέμβριο. Δυστυχώς, αυτές οι περικοπές, αν και σημαντικές, ήταν πολύ λίγες, ήρθαν πολύ αργά, και ήταν πολύ τοξικές από την άποψη των οικονομικών και νομικών παραμέτρων τους»...
 
Top