Επτά μέτρα που θα αλλάξουν ριζικά το φορολογικό περιβάλλον για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού είναι πια και μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ κάποια αποτελούν εκκρεμότητες που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιλυθεί, περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών.
Μέσα στις επόμενες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης και οι συνεργάτες του θα πρέπει να αποφασίσουν για:
1. Τη διαμόρφωση του τελικού ύψους των τελών κυκλοφορίας για το 2016 από τα οποία αναμένει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ αντί των αρχικά υπολογισμένων εσόδων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Με βάση σενάρια που διαρρέουν από το υπουργείο οικονομικών αυτό θα γίνει με την αύξηση των τελών για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και την επιβολή ενός συμβολικού τέλους για τα περίπου 60.000 «καθαρά» αυτοκίνητα που μέχρι σήμερα είχαν ατέλεια.
2. Τους όρους με τους οποίους θα δοθεί το επίδομα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης το οποίο εκκρεμεί από τα μέσα Οκτωβρίου. Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο κάνει λόγο για σημαντική μείωση στα σημερινά εισοδηματικά όρια των 30.000 ευρώ για τον άγαμο, των 40.000 ευρώ για τους έγγαμους και 43.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές με παράλληλη μείωση και των σχετικών περιουσιακών κριτηρίων (αξία ακίνητης περιουσίας). Τούτο για να μην μειωθεί η επιδότηση των 35 λεπτών στο λίτρο και να λάβουν το επίδομα όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη.
3. Τις αλλαγές που θέλει να κάνει στις κλίμακες μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Με βάση πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο Νοέμβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου ώστε ότι συμφωνηθεί να αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2016. Μέσα στο νομοσχέδιο αυτό θα δίνεται λύση για την φορολογία των ενοικίων και ενιαία φορολόγηση των κινητών αξιών και των ομολόγων.
4. Να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την οικειοθελή εμφάνιση μη δηλωθέντων εισοδημάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει πει ότι η φορολογία όσων ομολογήσουν αδήλωτα θα είναι «λογική» εγκαταλείποντας τα σενάρια του ενιαίου συντελεστή του 22% που είχε καταλήξει η διαβούλευση που είχε ξεκινήσει με το νομοσχέδιο του πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Γιάνη Βαρουφάκη.
5. Μαζί θα πρέπει να σημάνει και η έναρξη της έρευνας κίνησης τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 10ετίας που υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες ο ΣΔΟΕ ο οποίος βρίσκεται τώρα σε καθεστώς μετάβασης από το ΥΠΟΙΚ στην - ακέφαλη ακόμη- Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
6. Να δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος το οποίο θέλει να συνδέσει σταδιακά και με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Εκτός από γενικές περιγραφές οι δανειστές επιζητούν ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο αφού συνδέουν το μέτρο με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
7. Να ενεργοποιήσει μέσα στο μήνα το περιουσιολόγιο μέσω του οποίου όλου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το σύνολο της περιουσιακής τους κατάστασης που θα αφορά εκτός από τα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και τιμαλφή έργα τέχνης και περιεχόμενα θυρίδων.
real.gr //via:airetos.gr