Συμβόλαια θανάτου, όπλα, ναρκωτικά, ενοικιάσεις χάκερ...
Μπορεί κάποιος να βρει έναν πληρωμένο δολοφόνο στο διαδίκτυο; Ένα όπλο ή ένα ψυχεδελικό ναρκωτικό που θα το αγοράσει σε ψηφιακό νόμισμα; Αν σκάψει βαθιά στο ψηφιακό σύμπαν μπορεί άραγε να νοικιάσει έναν χάκερ έτοιμο να καταστρέψει ψηφιακά ότι του ζητηθεί;
Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αλλά το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά προσφέρονται στο «dark web» (ή αλλιώς «deep web» ή «dark net). Το σκοτεινό διαδίκτυο που αποτελείται από χιλιάδες κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες που δεν είναι ορατές στις μηχανές αναζήτησης του «κανονικού» διαδικτύου.
Ένας χάκερ με το ψευδώνυμο «D» μπήκε στην ολοσκότεινη καρδιά του «dark web». Σκοπός του να απαντήσει στο κατά πόσο στα άδυτα του «μαύρου» διαδικτύου εξαντλούνται ή όχι οι πιο αρρωστημένες ανθρώπινες φαντασιώσεις.
Τα όσα κατέγραψε ο φακός «διαδραματίζονται» στο παγκόσμιο ψηφιακό σύμπαν, ενώ δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης για το κατά πόσο οι φρικιαστικές προσφερόμενες «υπηρεσίες» αντιστοιχούν στην πραγματικότητα ή όχι.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνιστούν στους πολίτες να μην επιχειρήσουν με κανέναν τρόπο να περιηγηθούν στο «darkweb», καθώς μπορεί να βρεθούν ακόμα και χωρίς να το θέλουν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο.
Οι σελίδες στις οποίες περιηγήθηκε ο χάκερ «D» σοκάρουν: «Είμαστε μία ομάδα τριών πληρωμένων δολοφόνων που δουλεύουμε στην Αμερική και την Ευρώπη. Το ‘συμβόλαιο’ εκτελείται σε διάστημα μίας έως τρεις εβδομάδες ανάλογα με τον στόχο. Μοναδικός κανόνας: Δεν εκτελούμε παιδιά κάτω των 16 ετών και τους κορυφαίους δέκα πολιτικούς του κόσμου».
Ακόμα και οι αρμόδιοι αξιωματικοί των διωκτικών Αρχών αδυνατούν να εντοπίσουν ποιος βρίσκεται πίσω από την «δολοφονική» αγγελία και έτσι παραμένει άγνωστο αν πράγματι υπάρχουν εκεί έξω πληρωμένοι δολοφόνοι που ζητούν bitcoins (ψηφιακό νόμισμα) για να αφαιρέσουν ζωές.
Όσο σερφάρει κάποιος στο «βαθύ» web ανακαλύπτει όλο και περισσότερες αρρωστημένες υπηρεσίες. «Θέλεις να καταστρέψεις μία εταιρία ή τη ζωή κάποιου; Μπορώ να το κάνω. Είμαι επαγγελματίας χάκερ από 16 χρονών και βγάζω πολλά λεφτά από αυτό τα τελευταία 20 χρόνια. Θα μπορούσα να είμαι ένας απλός πληροφορικός που βγάζει 50 ευρώ φτιάχνοντας υπολογιστές αλλά δεν θέλω τέτοια ζωή. Η μικρότερη αμοιβή που μπορώ να πάρω για μία απλή δουλειά είναι 200 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρω ζητάω μέσω e-mail περισσότερες πληροφορίες για το θύμα», γράφει χάκερ που αναλύει τις… δεξιότητές του και τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» του.
«Η μεγάλη μπίζνα»
Ο χάκερ «D» τονίζει ότι η μεγάλη… μπίζνα γίνεται με τα πλαστά χαρτονομίσματα και τις κλεμμένες πιστωτικές. «Τυπώνουμε και πουλάμε υψηλής ποιότητας πλαστά χαρτονομίσματα. Για να αγοράσεις 3.000 πλαστά δολάρια πρέπει να πληρώσεις 600 δολάρια σε bitcoins. Παίρνουμε δηλαδή το 20% επί των χρημάτων που σου πουλάμε. Τα χαρτονομίσματα είναι χειροποίητα και μπορείς να τα καταθέσεις κανονικά σε μία τράπεζα ή σε ένα ΑΤΜ χωρίς να ανιχνευτούν. Τα φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Τα αποστέλλουμε στον πελάτη μέσα σε βιβλίο ή για μεγαλύτερες παραγγελίες μέσα σε μαξιλάρια ή μέσα υπολογιστές. Όταν οικοδομήσουμε μαζί σου μία σταθερή σχέση τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε και συμφωνίες από κοντά, πρόσωπο με πρόσωπο. Έχουμε πελάτες από καρτέλ ναρκωτικών μέχρι σκοτεινές εκκλησίες», γράφει «σκοτεινή» σελίδα.
«Στο dark web το 99% του βαρέως ηλεκτρονικού εγκλήματος»
Ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζει ότι στο «dark net συγκεντρώνεται όλο το βαρύ ποινικό έγκλημα του διαδικτύου. Το 99% των εγκλημάτων συμβαίνει εκεί. Το 2016 όλο το βάρος της υπηρεσίας μας θα πέσει στην αντιμετώπιση του dark net και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με τη χρήση bitcoins. Είναι πρόκληση για μας».
Υπάρχουν, όμως, Έλληνες… μυημένοι στη σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ; «Το φαινόμενο μας απασχολεί έντονα τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια. Οι Έλληνες που μπαίνουν σε αυτό είναι ελάχιστοι και μυημένοι στη… μαύρη πλευρά του διαδικτύου. Έχουμε επέμβει δύο φορές στο παρελθόν συλλαμβάνοντας δύο άτομα για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Θυμίζω ότι μέσα από το dark net βρήκαμε τον κώδικα επικοινωνίας των παιδόφιλων».
Ο κ. Σφακιανάκης τονίζει ότι οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκπαιδεύονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου: «Η πάταξη των εγκλημάτων στο dark net είναι η επόμενη πρόκληση όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ξένων διωκτικών Αρχών σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να βάλουμε μία τάξη. Να σπάσουμε την ανωνυμία και να αποκωδικοποιήσουμε πράγματα. Στην υπηρεσία μας όλοι μαζί εκπαιδευόμαστε για το σκοπό αυτό. Θέλω να τονίσω τη σημασία της χρήσης bitcoins στο κυβερνοέγκλημα. Όλοι όσοι εκβιάζουν πλέον κάποιον μέσω διαδικτύου ζητούν λύτρα σε bitcoins».
«Χρήστες-φαντάσματα, ηλικίες κάτω των 30»
Η μεγάλη ανωνυμία είναι αυτό που έλκει τους χρήστες του dark web, σύμφωνα με τον Βασίλη Τσιότσικα, δικηγόρο στο εξειδικευμένο γραφείο για ηλεκτρονικά εγκλήματα «ITlawyers». «Ο χρήστης που προβαίνει σε εγκληματική πράξη εκεί είναι από δύσκολο έως απίθανο να εντοπιστεί από τις Αρχές. Ενδεικτικό είναι ότι στις δικογραφίες που μελετώ γύρω από ηλεκτρονικά εγκλήματα δεν αναφέρεται πουθενά το darkweb. Οι κατηγορούμενοι είναι συνήθως άτομα μέχρι 30 ετών που είναι γνώστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών», εξηγεί.
«Η περιήγηση στο dark web δεν είναι παράνομη. Πρέπει, όμως να αποτρέπουμε τους πολίτες να το χρησιμοποιούν. Είναι επικίνδυνο. Ο ποινικός κώδικας είναι πολύ αυστηρός σε σχέση με το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Βάσει του νόμου 348 Α ακόμα και η απλή θέαση τέτοιου είδους βίντεο –ακόμα και αν δεν το κατεβάσεις ή το διακινήσεις- είναι αδίκημα. Ο νόμος, ωστόσο, προβλέπει ότι πρόκειται για αδίκημα ‘εφόσον ο χρήστης απέκτησε εν γνώσει του πρόσβαση στο υλικό’. Το κομμάτι αυτό αφορά κυρίως στα άτομα που μπορεί να είδαν κατά λάθος κάποιο παράνομο βίντεο», προσθέτει.
huffingtonpost Greece