«Παθιασμένους και φίλους της Αμερικής», χαρακτήρισε ο Τραμπ τους ένθερμους υποστηρικτές του - Έξι οι καταγεγραμμένες επιθέσεις σε ομιλίες του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών...



Ρουτίνα κινδυνεύουν να γίνουν οι επιθέσεις υποστηρικτών του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έξι είναι μέχρι στιγμής τα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του εκκεντρικού επιχειρηματία.

Το πιο πρόσφατο είναι αυτό που σημειώθηκε στην Βόρεια Καρολίνα, με θύμα έναν 26χρονο μαύρο διαδηλωτή και θύτη έναν… 78χρονο λευκό υποστηρικτή του Τραμπ με καουμπόικο καπέλο.

Ο ηλικιωμένος Τζον ΜακΓκρο τη στιγμή που ο νεαρός Ρακίμ Τζόουνς ανέβαινε τις σκάλες του χώρου όπου διεξαγόταν η ομιλία του Τραμπ, τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, επειδή κατά την αποχώρησή του είχε υψώσει το μεσαίο του δάχτυλο στο πλήθος.

Ο Τζόουνς κατηγόρησε τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνόδευσαν προς την έξοδο, ότι δεν τον προστάτευσαν από την επίθεση.

«Η αστυνομία πήδηξε πάνω μου. Τα μάτια μου ακόμα πονάνε. Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ», δήλωσε ο 26χρονος στην Washington Post.

Από την άλλη, ο ΜακΓκρο παρότι κατηγορήθηκε για επίθεση, δεν δείχνει να έχει μετανιώσει για την πράξη του. Αντιθέτως, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφο λίγη ώρα μετά το περιστατικό τόνισε πως θα σκότωνε τον διαδηλωτή αν μπορούσε!

«Την επόμενη φορά, ίσως χρειαστεί να τον σκοτώσουμε», δήλωσε ενώπιον κάμερας.

Με το ίδιο… μειλίχιο ύφος του και την ίδια φιλειρηνική διάθεση ο ηλικιωμένος μιλώντας στην ιστοσελίδα Inside Edition υποστήριξε ότι άντλησε ικανοποίηση από την ενέργειά του.

«Και βέβαια μου άρεσε. Χτύπησα όσο δεν πήγαινε αυτόν τον φαφλατά», είπε ο ΜακΓκρο, ενώ ερωτηθείς για ποιο λόγο το έκανε, σκαρφίστηκε την πιο απίστευτη απάντηση.

«Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε αν είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Δεν ξέρουμε ποιος είναι, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν λειτουργεί σαν Αμερικανός», τόνισε ο 78χρονος.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του τμήματος της περιοχής υπεραμύνθηκε της απραξίας των αστυνομικών του υποστηρίζοντας ότι αποστολή τους ήταν να διασφαλίσουν την ηρεμία στο χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί 14.000 άνθρωποι.

«Αποστολή μας ήταν να διαχωρίσουμε διαδηλωτές από υποστηρικτές και να τους οδηγήσουμε στην έξοδο το συντομότερο δυνατό. Αυτό που κάναμε έγινε για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο διοικητής Σον Σουέιν στην Huffington Post.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της δήλωσε «συγκλονισμένη» με το περιστατικό τονίζοντας: «Δεν κάνεις την Αμερική σπουδαία με το να πετάς ό,τι έκανε την Αμερική σπουδαία, δηλαδή την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα του κόσμου να διαδηλώνει».

Την ίδια στιγμή, ο αντίπαλος της Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, χαρακτήρισε το επεισόδιο «βίαιο» και επισήμανε πως κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις σε μία προεκλογική συγκέντρωση, καλώντας τον Τραμπ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας, όμως, αντί να καταδικάσει την πράξη του υποστηρικτή του υποστήριξε ότι οι φανατικοί του φίλοι είναι «παθιασμένοι και αγαπούν τη χώρα τους».

Άλλωστε, προ ημερών ο ίδιος είχε «αθωώσει» τη βία καθώς είχε δηλώσει για έναν διαδηλωτή ότι με χαρά θα του έδινε μία μπουνιά στο πρόσωπο.

Εικόνες από τη στιγμή της επίθεσης




Βίντεο με δηλώσεις του δράστη



Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης


 
Top