Ένα δεκάχρονο παιδί, ο Jani από την Φιλανδία, διαπίστωσε ότι μπορούσε να διαγράψει οποιοδήποτε σχόλιο στο Instagram, στις φωτογραφίες που αναρτώνται από οποιονδήποτε χρήστη της εξαιρετικά δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς καν να δημιουργήσει λογαριασμό!...
Μάλιστα, ο νεαρός χάκερ ενημέρωσε για το γεγονός τον ιδιοκτήτη του Instagram, την Facebook Inc., στην οποία απέδειξε ότι μπορεί να διαγράψει ένα τυχαίο σχόλιο, με αποτέλεσμα να ανταμειφθεί με 10.000 δολάρια για τη συνεισφορά του στην αξιοπιστία του μέσου.
Συγκεκριμένα, ο μικρός έστειλε τον Φεβρουάριο e-mail στο Facebook, γνωστοποιώντας την ανακάλυψή του, και οι μηχανικοί ασφαλείας της εταιρείας δημιούργησαν ένα δοκιμαστικό λογαριασμό στο Instagram για εκείνον προκειμένου να αποδείξει τη θεωρία του - κάτι που φυσικά έκανε.
Ο 10χρονος είναι ο νεότερος σε ηλικία «κυνηγός σφαλμάτων» στον οποίο έχει δοθεί αμοιβή. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το Facebook έχει πληρώσει από το 2011 συνολικά 4,3 εκατομμύρια δολάρια σε «κυνηγούς σφαλμάτων».
Σημειωτέον, το Instagram αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Facebook Inc., αφού για να το αποκτήσει επένδυσε 1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με αφορμή το κατόρθωμα του νεαρού Φινλανδού, η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει στοιχεία για το πρόγραμμα bug-bounty της Facebook Inc.: από την έναρξη του προγράμματος το 2011, η εταιρεία έχει ανταμείψει με 4,3 εκατομμύρια δολάρια περισσότερους από 800 κυνηγούς bug. To ποσό με το οποίο ανταμείβονται οι bug hunters εξαρτάται από την επικινδυνότητα, την έκταση δηλαδή που θα είχε η δημοσιοποίηση του εκάστοτε κενού ασφαλείας πριν κλείσει, σημειώνει η επικεφαλής ασφάλειας της εταιρείας Μέλανι Ενσάιν.
Συνήθως, οι αμοιβές για την αποκάλυψη bug ξεκινούν από τα 500 δολάρια και δεν φτάνουν τον μέσο όρο των 1700+ δολαρίων, ο οποίος εμφανίζεται υψηλός από την απόδοση λίγων αλλά υπερυψηλών αμοιβών για ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, εξηγεί η κ.Ενσάιν.