To 2016 θα είναι συνολικά το ένατο έτος μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, με πτώση του ΑΕΠ από το 2008 που πλησιάζει το 28% αθροιστικά και ανεργία της τάξης πάνω από 24%. Αυτή η τεράστια πτώση του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμη με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του 20ου και 21ου αιώνα.
Στο τέλος του έτους, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 2η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ. H δραστική βελτίωση της κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών (και της περιόδου των προηγούμενων Μνημονίων) στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας- επίσης κληρονομημένο από το παρελθόν. Μετά την αξιολόγηση, θα καταφέρει να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο λιτότητας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου; Υπάρχει ελπίδα;
Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσουν οι παρακάτω πέντε Καθηγητές Πανεπιστημίων: Δύο Οικονομολόγοι, ένας Νομικός, ένας Διοικητικός Επιστήμονας και ένας Ιστορικός την Δευτέρα 23/5/2016, ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας.
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές: