Το "Ναι" στο Brexit θα ακολουθηθεί από ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και αύξηση του "πόνου" για τους Γερμανούς φορολογούμενους, σημειώνει το Euro Insight...



Από την προοπτική της Κομισιόν και της ΕΚΤ, μια ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε στις 23 Ιουνίου, θα θεωρηθεί ως ένας πολύ μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος για την Ευρώπη και τις αγορές, από ό, τι η επίλυση του ελληνικού αδιεξόδου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Με τις δημοσκοπήσεις να τοποθετούν το "Ναι" στο 53% και το "Όχι" στο 47%, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός των πρωτοσέλιδων του τύπου καθώς και μακριά από τις ανησυχίες των αγορών. Όπως συμβαίνει συνήθως, σημειώνει το Euro Insight, οι αγορές θεωρούν ότι το θέμα χρηματοδότησης της Ελλάδας θα επιλυθεί στο παρά... πέντε, τον Ιούλιο, πριν από την πληρωμή € 3,5 δισ. στην ΕΚΤ.
Στο σενάριο του Brexit ωστόσο, η υπόλοιπη Ευρώπη και το ΔΝΤ θα έχουν πολλά περισσότερα για να ανησυχούν από το αν η Ελλάδα παραμείνει ή όχι στη ζώνη του ευρώ. Η αρχική αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να είναι να μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο, αλλά αυτή η κίνηση θα ακολουθηθεί γρήγορα από την ΕΚΤ η οποία θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα το Σεπτέμβριο, ενώ το QE θα επεκταθεί πέραν του επόμενου Μαρτίου.
Κατά την έναρξη της κρίσης το 2010, η Ελλάδα θεωρήθηκε too big to fail, λόγω της έκθεσης του υπόλοιπου συστήματος στην οικονομία της, σημειώνει το EI.Αυτό όμως δεν ισχύει πια. Τώρα, η ΕΚΤ έχει εντείνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και η ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης έχει ενταθεί επίσης (0,6% του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο, σε σύγκριση με 0,4% στην Βρετανία και 0,1% στις ΗΠΑ). Όπως επισημαίνει το Euro Insight, το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεών του με τους πελάτες αφορούν το Brexit και όχι την Ελλάδα

Πηγή:capital.gr
 
Top