Με το παρόν κείμενο θα σας διηγηθούμε την Ιστορία μας, όπως τη ζήσαμε χτυπώντας αρκετές φορές την πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά χωρίς όμως να αλλάξει τίποτε από τα κακώς κείμενα που το χαρακτηρίζουν …
Πρώτη χρονιά λειτουργίας Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2013 – 2014
Το Σεπτέμβριο του 2013 προσεγγίσαμε για πρώτη φορά τον τότε καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θέατρου κ. Τάκη Τζαμαριά. Ο κ. Τζαμαριάς, μας δέχτηκε άμεσα στο γραφείο του πράγμα που μας γέμισε αισιοδοξία. Όταν του ανακοινώσαμε το σκοπό της επισκέψεώς μας, ο οποίος ήταν η παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Grease … is the word» με μαθητές και αποφοίτους του Μουσικού Σχολείου Πειραιά στα ελληνικά, παραγωγή που ετοιμάζαμε ήδη από το σχολικό έτος 2012 – 2013, μας παρότρυνε να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα μετά τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου καθώς η περίοδος για μια τέτοια συζήτηση δεν ήταν κατάλληλη. Μερικές μέρες πριν τα εγκαίνια ωστόσο μαθαίνουμε πως έχουν κληθεί φορείς του Πειραιά οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των εγκαινίων του ανακαινισμένου θεάτρου. Αμέσως ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Τζαμαριά θέτοντάς του το ερώτημα για του κριτηρίου με το οποίο προτιμήθηκαν ιδιωτικοί φορείς στις εκδηλώσεις των εγκαινίων και αποκλείστηκε το μοναδικό δημόσιο μουσικό σχολείο που έχει ο Δήμος το οποίο και θα έπρεπε να προβληθεί εξεχόντως σε τέτοιες μεγάλες στιγμές. Η απάντησή του ήταν ενθαρρυντική και έτσι στις 18/10/2013, 4 ημέρες πριν τα εγκαίνια, φέραμε σε επαφή τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεάτρου με τη διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.
Αφού ορίστηκε η εμφάνιση του Μουσικού Σχολείου και έγιναν οι πρόβες των μαθητών, ο κ. Τζαμαριάς ενημερώνει ξαφνικά στις 21/10 το απόγευμα (μία ημέρα πριν τα εγκαίνια) τη διευθύντρια του σχολείου ότι κατά την τελετή οι μαθητές του σχολείου θα έπρεπε να είναι ντυμένοι ομοιόμορφα με άσπρο παντελόνι και άσπρη μπλούζα. Η διευθύντρια απαντώντας τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο αφενός γιατί ήταν αδύνατο τόσοι μαθητές να αγοράσουν τα ρούχα αυτά σε τόσο σύντομο διάστημα, αφετέρου γιατί το σχολείο είναι δημόσιο και οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες και τέλος γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί στα παιδιά ότι θα έπρεπε να φορούν μαύρο παντελόνι και άσπρη μπλούζα, δηλαδή την ενδυμασία που φορούν στις επίσημες εκδηλώσεις του σχολείου. Ο κ. Τζαμαριάς δεν αποδέχτηκε την παρατήρηση και απέκλεισε το σχολείο από την τελετή των εγκαινίων του θεάτρου.
Ένα μήνα αργότερα, ζητήσαμε νέο ραντεβού αυτή τη φορά για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να ανέβει η παράσταση «Grease is the word» στο θέατρο. Ο κ. Τζαμαριάς, αφού μας δέχτηκε στο γραφείο του μας πληροφόρησε ότι στο Δημοτικό Θέατρο η παρουσίαση φορέων του Πειραιά δεν θα μπορεί να γίνεται δωρεάν καθώς τα λειτουργικά έξοδα του θεάτρου είναι πολλά. Ως εκ τούτου ο χώρος θα διατίθεται είτε για την παρουσίαση παραγωγών του ιδίου του θεάτρου είτε ενοικιάζεται σε φορείς για την παρουσίαση εξωτερικών παραγωγών αφού θα έχει προηγηθεί έλεγχος της καλλιτεχνικής αξίας των έργων. Παρά το γεγονός ότι είχαμε ισχυρή οικονομική ενίσχυση από την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία πίστεψε στο όνειρο των παιδιών και χρηματοδότησε την παράσταση, δεν μας δόθηκε ποτέ προσφορά από τη διοίκηση του θεάτρου για την ενοικίαση του χώρου.
Κατόπιν τούτου αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στη διεύθυνση Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και μία μόλις εβδομάδα μετά την κατάθεση της πρότασής μας, μας διέθεσε δωρεάν το θέατρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» για μία εβδομάδα προκειμένου να διεξαχθούν οι τελικές πρόβες και να πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις στις 25 και 26 Ιανουαρίου του 2014.
Σε ευχαριστήρια δημόσια ανακοίνωσή μας προς το Δήμο Αθηναίων για τη στήριξη που μας προσέφερε, εκφράσαμε την πικρία μας για τη στάση του Δήμου Πειραιά. Αντιδρώντας σε αυτό, ο τότε Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος μάς κάλεσε σε συνάντηση. Στο ραντεβού αυτό μας παρότρυνε να ανεβάσουμε εκ νέου το έργο στο Δημοτικό Θέατρο με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου. Δεχτήκαμε με ευχαρίστηση την πρόταση και ορίσαμε την 29η Ιουνίου 2014 ως ημερομηνία της παράστασής μας.
Στο μεταξύ, στις 25 Μαΐου του ιδίου έτους οι εκλογές που μεσολάβησαν ανέδειξαν Δήμαρχο Πειραιά τον κ. Γιάννη Μώραλη. Δυστυχώς, ο κ. Μιχαλολιάκος, παρότι παρέδιδε τη Δημαρχία τον Οκτώβριο, δεν τήρησε τη δέσμευσή του με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο. Τότε απευθυνθήκαμε στον νέο δήμαρχο κ. Μώραλη ο οποίος, μολονότι αρχικά δε δέχτηκε να βοηθήσει καθώς η εν λόγω δέσμευση αφορούσε έργο της προηγούμενης δημοτικής ηγεσίας, υποσχέθηκε μετά από σχετική συζήτηση να μας παρέχει την ηχητική κάλυψη του έργου, πράγμα πολύ βασικό για την παρουσίαση ενός μιούζικαλ. Παρόλα αυτά η παράσταση τελικώς δεν ανέβηκε. Οι υπεύθυνοι του θεάτρου δεν μας επέτρεπαν να τοποθετήσουμε αυτοκίνητο στη σκηνή (σκηνικό απαραίτητο για το συγκεκριμένο έργο) διότι, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η σκηνή αντέχει 100kg ανά στατικό σημείο. Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι το πρόβλημα αυτό ανακοινώθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν την ημερομηνία της παράστασής μας παρότι είχαμε ενημερώσει από την αρχή για αυτή τη απαραίτητη σκηνική παρέμβαση. Μην μπορώντας να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση και προκειμένου να μην παρουσιάσουμε κάτι λιγότερο από ό,τι είχαμε ετοιμάσει και παρουσιάσει στο Δήμο Αθηναίων, αποφασίσαμε να ματαιώσουμε την παράσταση.
Δεύτερη χρονιά λειτουργία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2014 – 2015
Τον Απρίλιο του 2015 σε σχετική ανακοίνωση διαβάσαμε ότι ο δήμος Πειραιά καλούσε τους φορείς της πόλης να παρουσιάσουν έργο τους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο εκδηλώσεων με τίτλο «Πάμε Δημοτικό - Πάμε Πειραιά». Ο σύλλογος αποφοίτων του Μουσικού Σχολείο Πειραιά κατέθεσε τρεις προτάσεις με διαφορετικό μουσικό περιεχόμενο προκειμένου να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα των ημερών.
Οι εν λόγω προτάσεις αφορούσαν:
· Συναυλία Λαϊκής μουσικής και πιο συγκεκριμένα «Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή». Εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του συνθέτη.
· Συναυλία κλασικής μουσικής στην οποίαν καθηγητές και απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Πειραιά θα παρουσίαζαν έργα κλασικών συνθετών στο κοινό του Πειραιά.
· Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τραγούδια και σκοπούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας (κυρίως Ελλάδα, Σμύρνη, Πόντος κλπ).
Οι υπεύθυνοι προέκριναν την τρίτη κατά σειρά πρόταση. Ωστόσο, με τη δικαιολογία ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετείχαν πολλοί φορείς, τέθηκε ως όρος η παρουσίασή μας να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 30 λεπτά της ώρας. Ως ημερομηνία της παρουσίασής μας ορίστηκε το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2015 (ώρα 17:30). Απαντώντας τονίσαμε ότι καμία από τις τρεις προτάσεις δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε τόσο λίγο χρόνο και ότι από τη στιγμή που υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί αναφορικά με τη διάρκεια των παραστάσεων όφειλαν να μας το γνωστοποιήσουν εκ των προτέρων. Ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων δικαιολογήθηκε πως δεν γνώριζε εξ αρχής τον μεγάλο αριθμό των συμμετοχών και ότι έθεσαν χρονικά όρια προκειμένου να προβληθούν όλοι οι συμμετέχοντες. Τόνισαν ωστόσο, ότι τελικώς θα μπορούσε η διάρκεια της δικής μας παρουσίασης να επεκταθεί κατά 20λεπτά ούτως ώστε ο συνολικός χρόνος του προγράμματός μας να είναι 50 λεπτά. Δεχτήκαμε την πρόταση αυτή με την προϋπόθεση ότι θα προβλεπόταν ο ίδιος ακριβώς χρόνος για τις παραστάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων. Με λύπη διαπιστώσαμε, μετά τη δημοσίευση του προγράμματος των εκδηλώσεων, ότι δεν είχαν όλοι οι φορείς την ίδια μεταχείριση, καθώς σε κάποιους δόθηκε περισσότερος χρόνος ενώ σε άλλους δόθηκε ολόκληρη ημέρα για την παρουσίασή τους και τέλος κάποιοι παρουσίασαν έως και δύο προτάσεις τους. Τελικά συμπεράναμε πως το πρόβλημα ίσως δεν ήταν ο μεγάλος όγκος των διαφορετικών συμμετεχόντων αλλά ο τρόπος που αρμόδιοι αποφάσισαν να τους κατανέμουν σε μία εβδομάδα εκδηλώσεων που θεωρείτο αφιερωμένη σε όλους τους φορείς του Πειραιά και όχι επιλεκτικά σε αυτούς που με οποιοδήποτε κριτήριο οι αρμόδιοι κρίνουν άξιους ή μη, λογική που άλλωστε έχει το αναντίρρητο δικαίωμα να εφαρμόζει όλη την υπόλοιπη θεατρική σεζόν.
Έχοντας κάνει όλες αυτές τις παρατηρήσεις μας και αφού τέλειωσε αυτό το θέατρο του παραλόγου ζητήσαμε από τον κ. Νίκο Διαμαντή, νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, να μας δεχτεί στο γραφείο του. Δυστυχώς δεν λάβαμε καμίαν απάντηση.
Τρίτη χρονιά λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2015 – 2016
Μετά από τέσσερις τουλάχιστον ενοχλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίτης χρονιάς, ο κ. Διαμαντής μας δέχτηκε στο γραφείο του τον Μάρτιο του 2016. Στη συνάντηση αυτή πληροφορήσαμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή πως επιμείναμε να τον δούμε μεταξύ άλλων και για να του εκφράσουμε την πικρία μας για το ότι έως τώρα αναγκαζόμαστε να παρουσιάζουμε το έργο μας στην Αθήνα και όχι στην πόλη του Πειραιά από τον οποίον προερχόμαστε και στον οποίον επιθυμούμε να δραστηριοποιηθούμε. Ο κ. Διαμαντής, αφού μας άκουσε, ζήτησε να του αποστείλουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (α) τις δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, (β) τις δράσεις που ετοιμάζουμε και (γ) τυχόν ιδέες που έχουμε προκειμένου σε επόμενη συνάντηση να μπορέσουμε να συζητήσουμε σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Αφού του αποστείλαμε ό,τι ακριβώς μας ζήτησε, ορίστηκε νέα επαφή μαζί του για την 31η Μαρτίου 2016.
Πράγματι, στις 31 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, συναντηθήκαμε με τον κ. Διαμαντή στις 11 το πρωί στο γραφείο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκοπός της επισκέψεώς μας ήταν μια πρώτη επαφή γνωριμίας αλλά και η δια ζώσης ενημέρωσή του για τη δράση του συλλόγου μας, την οποίαν είχε πληροφορηθεί ωστόσο και γραπτώς μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το ραντεβού φάνηκε να είναι αρκετά εποικοδομητικό. Ενημερώσαμε τον κύριο Διαμαντή ότι ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε το έργο «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε μουσική Δημήτρη Λάγιου και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων «Πάμε Πειραιά - Πάμε Δημοτικό 2016». Ο κ. Διαμαντής μάς πρότεινε, εκτός από τη δράση αυτή, εάν μπορούμε να συμμετέχουμε και με μία άλλη δράση που σχεδιάζει να παρουσιάσει σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Η πρότασή του αυτή ήταν να εμφανιστούν 20 απόφοιτοι του συλλόγου μας με μουσικά όργανα σε 20 διαφορετικά σημεία του Πειραιά και να παίζουν 20 λεπτά το πρωί και 20 λεπτά το απόγευμα, κάθε ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Απαντήσαμε πως προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσει το συμβούλιο του συλλόγου μας. Ωστόσο, ζητήσαμε, εάν είναι εύκολο, η παράστασή μας στο Δημοτικό Θέατρο να γίνει Κυριακή, καθώς η παρουσίαση του έργου «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αποφοίτων, αλλά και μαθητών άλλων μουσικών σχολείων οι οποίοι κατά την περίοδο του φεστιβάλ έχουν εξεταστικές υποχρεώσεις στα σχολεία τους. Ο κ. Διαμαντής αφού συμβουλεύτηκε το ημερολόγιο τοίχου που έχει στο γραφείο του μας απάντησε πως μπορεί να διαθέσει το θέατρο την Κυριακή, 5 Ιουνίου. Το δεχτήκαμε και το σημείωσε μάλιστα και ο ίδιος στο ημερολόγιό του. Μετά από μία βδομάδα και αφού πραγματοποιήσαμε το Δ.Σ. του συλλόγου μας, αντιπροτείναμε στην ιδέα του για τους «απόφοιτους του δρόμου», να μαζευτεί μια ομάδα 5 – 10 αποφοίτων και να παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα 30 - 40 λεπτών σε δύο κεντρικά σημεία του Πειραιά, στις 3 Ιουνίου το απόγευμα και στις 4 Ιουνίου το πρωί. Ο κ. Διαμαντής αποδέχτηκε την πρόταση.
Ωστόσο, στις 13 Απριλίου 2016 λάβαμε το παρακάτω e-mail το οποίο αφορούσε πιθανή συμμετοχή μας στις ημέρες Θάλασσας και το οποίο παραθέτουμε ολόκληρο:
Καλημέρα θα ήθελα να διερευνήσω την πιθανότητα να παρουσιάσετε επίσης δύο μικρά μουσικά προγράμματα σε εμπορικούς δρόμους του Πειραιά μέσα στο πλαίσιο των ημερών θάλασσας που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά τον Μάιο με πιθανές ημερομηνίες 19 η 20 η 24 η 25 η 26 Μαΐου
Θεματική να είναι η θάλασσα όπως είναι ευνόητο
Θα δοθεί δημοσιότητα και ξεχωριστή συνέντευξη τύπου στις 25/4
Ευχαριστώ
Νίκος Διαμαντής
Η απάντησή μας μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας δόθηκε στις 21 Απριλίου και ήταν η εξής:
Καλησπέρα κ. Διαμαντή,
μόλις χτες καταφέραμε και συζητήσαμε την πρότασή σας. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε με τον τρόπο που μας προτείνετε, ωστόσο εάν υπάρχει ανάγκη για μουσική εκδήλωση εκείνες τις ημέρες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα μουσικό πρόγραμμα περίπου μίας ώρας, με θεματική τη θάλασσα, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου ή στην Δημοτική Πινακοθήκη.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Η απάντηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δόθηκε αυθημερόν και ήταν η εξής:
οκ ευχαριστώ πολύ προτιμώ τότε την συμμετοχή σας στο Πάμε Πειραιά όπως το σχεδιάσαμε
Νίκος Διαμαντής
Ακολούθησε νέο e-mail από εμάς προς τον κ. Διαμαντή στις 27 Απριλίου:
Καλησπέρα κ. Διαμαντή,
σε συνάντησή μας είχαμε πει ότι θα παρουσιάσουμε το έργο "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας" στις 5 Ιούνη. Θα χρειαστεί να σας στείλουμε και κάποιο e-mail με ολοκληρωμένη την πρότασή μας μέχρι τις 20 Μαΐου ή δεν χρειάζεται;
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Δυστυχώς δεν λάβαμε καμία απάντηση. Τελικώς, στείλαμε την πρότασή μας και γραπτώς μέσω e-mail στις 18 Μαΐου απλώς για να υπάρχει κατατεθειμένη εμπρόθεσμα. Σας παραθέτουμε το e-mail.
Αξιότιμε κ. Διαμαντή,
με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου και τα 20 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε το έργο τους "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας". Η ορχήστρα-χορωδία-τραγουδιστές και η μαέστρος μας θα είναι όλοι απόφοιτοι μουσικών σχολείων. Ως Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου προσπαθούμε να συνεργαστούμε και με άλλους αποφοίτων μουσικών σχολείων και μέχρι στιγμής οι συνεργασίες αυτές έχουν καρποφορήσει.
Σε προσωπική μας συνάντηση μας είχατε κρατήσει την ημερομηνία 5 Ιούνη για την παρουσίαση του έργου. Επειδή η παρουσίαση του έργου αυτού είναι απαιτητική και θα χρειαστεί και εξωτερικός εξοπλισμός θα ήθελα να έρθουμε σε άμεση επικοινωνία πριν καταρτίσετε το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Επίσης θα πρέπει να επικοινωνήσουμε και για την ενεργό συμμετοχή μας που προτείνατε στις 4 & 5 Ιούνη σε κεντρικά σημεία του Πειραιά.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
H απάντηση που λάβαμε ήταν τουλάχιστον προσβλητική, καθώς την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν την προτείναμε εμείς αλλά εκείνος. Σας παραθέτουμε την απάντηση
Αγαπητέ κύριε Καρανίκα,
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι η ημερομηνία που προτείνετε έχει ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο του να εξυπηρετήσουμε, όσο δυνατόν περισσότερους φορείς. Παραμένουμε, λοιπόν στις παρουσιάσεις, που θα γίνουν στο πλαίσιο του "Πάμε Δημοτικό" σε εξωτερικούς χώρους του Πειραιά, όπως έχουμε συμφωνήσει.
φιλικά
Νίκος Διαμαντής
Όπως είναι φανερό, ο κ. Διαμαντής δεν προτείνει καν άλλη, εναλλακτική ημερομηνία έστω για τους τύπους. Γι’ αυτό το λόγο, ζητήσαμε άμεση επαφή μαζί του την οποία ουδέποτε είχαμε. Έτσι, απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη τον οποίο και ενημερώσαμε πλήρως. Ο δήμαρχος μας δικαίωσε. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο κ. Διαμαντής επανήλθε στις 23 Μάϊου με νέο e-mail:
Αγαπητέ κ. Καρανίκα,
Ενημερώθηκα από το γραφείο Δημάρχου γιά το μειλ σας και για την συνολική επικοινωνία που είχατε .
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη επικοινωνία μας, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η ένταξη της δεύτερης πρότασης σας στο Πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό παρ’ όλες τις προσπάθειές μας.
Η πληθώρα των προτάσεων από φορείς του Πειραιά και η προσπάθεια ένταξης όλων ανεξαιρέτως στο πρόγραμμά μας, πράγμα που αποτελεί και την βασική φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου, κατέστησε δυστυχώς απαγορευτι-κή την δεύτερη συμμετοχή οποιουδήποτε.
Προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρεξήγησης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο κύριος όγκος των προτάσεων κατετέθη μετά την κατ’ ιδίαν αρχική συζήτησή μας προθέσεων, με αποτέλεσμα να είμαι υποχρεωμένος να συνεκτιμήσω τα δεδομένα τελείως διαφορετικά.
Είμαστε σίγουροι ότι μια επόμενη φορά θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε την πρότασή σας στο Δημοτικό Θέατρο.
Ευχαριστώ πολύ
Νίκος Διαμαντής
καλλιτεχνικός διευθυντής
Απαντήσαμε ως εξής:
Αγαπητέ κ . Διαμαντή,
να σας ευχαριστήσουμε τελικά που θυμηθήκατε την συνάντησή μας καθώς η γραμματέας του Δημάρχου με ενημέρωσε πως της είπατε ότι ουδέποτε είχαμε συμφωνήσει σε κάτι....
Ουδέποτε είχαμε την πρόθεση να συμμετέχουμε με δεύτερη πρόταση στο πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό. Από τις 17 Μαρτίου σας είχαμε ενημερώσει με email για την πρόταση μας για τις ημέρες Πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό, η οποία αφορούσε τον Ήλιο Τον Ηλιάτορα. Η δεύτερη συμμετοχή προτάθηκε από εσάς τον ίδιο και την συμφωνήσαμε από κοινού να γίνει στις 3 & 4 Ιούνη με σκοπό την μεγαλύτερη στήριξη του θεσμού. Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να μην πραγματοποιηθεί αυτή η δεύτερη πρόταση και έχετε απόλυτο δίκιο ότι δεν πρέπει να παρουσιάζεται κάποιος φορέας διπλή φορά, αν και αυτό είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν. Εμείς στηρίζουμε αυτή σας την απόφαση και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα παρουσιάσουμε τελικά τον Ήλιο τον Ηλιάτορα όπως ήταν και η αρχική μας πρόταση και θα τηρήσετε τη δέσμευση που μας δώσατε στη συνάντηση που είχαμε στις 31 Μαρτίου στο γραφείο σας να το παρουσιάσουμε στις 5 Ιούνη. Αναμένουμε να μας ενημερώσετε για την ώρα της παράστασης.
Με εκτίμηση,
ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Ο κ. Διαμαντής απάντησε τα παρακάτω:
Αγαπητέ κύριε Καρανίκα θα σας προέτρεπα να διαβάσετε προσεκτικά το μειλ της τελευταίας επικοινωνίας μας. Θα επαναλάβω, ότι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας μας το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και οι ημερομηνίες έχουν δεσμευτεί. Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός επαναλαμβάνω, ότι η συμμετοχή του συλλόγου σας είναι οι ΔΥΟ ημερομηνίες παρουσίασης σε χώρους του Πειραιά (3 και 4 Ιουνίου). Δυστυχώς λόγω φόρτου δεν θα μπορέσω να συνεχίσω την επικοινωνία στην πιθανή όποια απάντησή σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στηρίζετε τον θεσμό.
μετά τιμής
Νίκος Διαμαντής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΘΠ
Φυσικά, και δεν είχαμε καμία πρόθεση να απασχολήσουμε άλλο τον καλλιτεχνικό διευθυντή αφού, έτσι κι αλλιώς, λόγω φόρτου εργασίας μάλλον τα ’χει χαμένα …
Η επικοινωνία μας όμως δεν σταμάτησε εδώ καθώς λάβαμε και άλλο e-mail από τον κ. Διαμαντή στις 26 Μαΐου. Το εξής:
Αγαπητοί φίλοι,
Θα ήθελα να διερευνήσω την πιθανότητα συμμετοχής σας σε εκδήλωση που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα τον εορτασμό του Γηροκομείου του Πειραιά.
Θα ήθελα να εξετάσουμε από κοινού τις πιθανές μουσικές προτάσεις σας.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Σας ευχαριστώ.
Με εκτίμηση,
Νίκος Διαμαντής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Η απάντηση μας:
Καλησπέρα κύριε Διαμαντή,
ακόμη δεν έχουμε συνέλθει από το σοκ της πρωτοβουλίας σας για την ακύρωση της πρότασης που κάναμε για το Πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό. Μπορεί για έναν επιχειρηματία παραγωγό μια τέτοια ακύρωση να κοστίζει μόνο σε χρήμα, σε έναν πολιτιστικό φορέα σαν εμάς που κύριο στόχο έχει να παρουσιάζει αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο με άρτιο αποτέλεσμα κοστίζει κυρίως σε κύρος. Όταν βρίσκεσαι εκτεθειμένος και αναγκάζεσαι να πεις σε 60 άτομα (συντελεστές) και στους πνευματικούς κληρονόμους των Δημιουργών του έργου που είχαμε ήδη καλέσει και με χαρά είχαν δεχτεί την πρόσκλησή μας, στην ημερομηνία που εσείς μας κλείσατε στις 31 Μαρτίου, ότι ακυρώνετε η συναυλία επειδή αλλάξανε οι προθέσεις του καλλιτεχνικού Διευθυντή χωρίς καν να μας ενημερώσει εγκαίρως για αυτές τις προθέσεις και τουλάχιστον να μην είχαμε μπει στη διαδικασία προβών, είναι απώλεια κύρους. Ελπίζουμε και αυτή τη φορά ο Δήμος Αθηναίων που έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον στο έργο μας ότι θα μας στηρίξει για άλλη μια φορά και θα μας στεγάσει σε ένα κλειστό θέατρο, αφού ο Δήμος Πειραιά μας πετάει στο "δρόμο", χωρίς παρεξήγηση. Την ιδέα σας την αποδεχτήκαμε με δεδομένο ότι θα παρουσιάζαμε και έργο μας μέσα στο θέατρο. Αλλά τα δεδομένα σας δυστυχώς άλλαξαν.
Η πρόθεσή μας ως σύλλογος είναι να συμμετέχουμε όσο το δυνατό περισσότερο στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά, διότι όπως σας έχουμε ξαναπεί οι πολιτιστικοί θεσμοί του Δήμου Πειραιά μας έχουν αναγκάσει να παρουσιάζουμε το έργο μας στην Αθήνα και σε άλλους Δήμους. Στόχος μας δεν είναι να παρουσιάζουμε το έργο μας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά θέλουμε να το παρουσιάζουμε στους Πειραιώτες. Δυστυχώς για κάποιες παραγωγές μας δεν ενδείκνυται κάποιοι άλλοι χώροι στον Πειραιά εκτός του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Για το εάν τελικώς θα συμμετέχουμε θα μπορέσουμε να σας απαντήσουμε εφόσον λάβουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να αποφασίσουμε εάν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες απαιτήσεις και στα όποια πλαίσια τεθούν. Φυσικά η απάντηση αυτή θα σας δοθεί επίσημα από το Δ.Σ. μας το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα εφόσον επείγει.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Φυσικά δεν έχουμε λάβει ολοκληρωμένη πρόταση ακόμη.
Ωστόσο τόσο καιρό περιμέναμε εναγωνίως το πρόγραμμα εκδηλώσεων του «Πάμε Δημοτικό-Πάμε Πειραιά» το οποίο ανακοινώθηκε αφού είχαν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του. Ωστόσο οι λόγοι της καθυστέρηση του προγράμματος δεν αποσαφηνίστηκαν αφήνοντας πολλά πιθανά ενδεχόμενα ανοιχτά.
Μιλώντας για ενδεχόμενα και παρά τα λεγόμενα του κ. Διαμαντή υπάρχουν και φέτος φορείς που παρουσιάζονται δύο φορές παρόλο που έχουν δικές τους πολυτελείς αίθουσες για παρουσίαση του έργου τους.
Επίσης βλέπουμε στο πρόγραμμα φορείς που δεν έχουν σχέση με τον Πειραιά καθώς και ιδιώτες παρότι η πρόσκληση του Δήμου έλεγε ρητά:
ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ;
ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ;
2 – 12 Ιουνίου 2016
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ανοίγει τις πόρτες του στους Φορείς της πόλης του Πειραιά και τους προσκαλεί σε ένα επταήμερο τέχνης και δημιουργίας, με τον τίτλο Πάμε Πειραιά; - πάμε Δημοτικό;
O καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ, Νίκος Διαμαντής, πιστός στις δεσμεύσεις του, για ένα θέατρο ανοιχτό στην πόλη και τους κατοίκους της, με την συνάντηση αυτή αναδεικνύει την σχέση των Φορέων του Πειραιά με τον πολιτισμό.
Όλοι όσοι Πειραιώτες θέλετε να πάρετε μέρος, στην διοργάνωση Πάμε Πειραιά; - πάμε Δημοτικό; μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας στο παρακάτω email: artisticdirector.dimotikopirea@gmail.com έως 20 Μαΐου.
Τη μεγαλύτερη μάλιστα έκπληξη μας προκαλεί το γεγονός ότι ο Ελύτης και ο Λάγιος δεν χώρεσαν εν τέλει στο πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αλλά οι ίδιοι οι αρμόδιοι για τον πολιτισμό του Δήμου μας δύναται να το αντικαταστήσουν με μία επίδειξη μόδας αφήνοντας χώρο για σοβαρές ενστάσεις περί του κατά πόσο ο σκοπός τους είναι η παροχή Πολιτισμού ή το οποιοδήποτε συμφέρον.
Επίσης δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ η αρχική πρόσκληση αφορούσε σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις ημερομηνίες 2-12 Ιούνη τελικώς το πρόγραμμα τέλειωσε στις 11 Ιούνη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Κ. Διαμαντή για συμμετοχή μεγάλου όγκου φορέων αφού περίσσεψε και μια μέρα κενή.
Ο κύριος λόγος που προβαίνουμε σε αύτη την εξομολόγηση είναι η δημοσιοποίηση του προγράμματος του «Πάμε Πειραιά - Πάμε Δημοτικό» σε συνδυασμό με δημοσίευμα το οποίο αφορούσε την ανανέωση της θητείας του κύριου Διαμαντή χωρίς απολογισμό. Έτσι κρίναμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε και εμείς από τη δική μας πλευρά τη στάση που έχει κρατήσει το Δημοτικό Θέατρο απέναντι μας.
Δυστυχώς αυτός είναι ο Πολιτισμός που προάγει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Προφανώς, με το κείμενο αυτό δεν έχουμε σκοπό να κρίνουμε το έργο του κύριου Διαμαντή αλλά να γνωστοποιήσουμε τις πράξεις του σε σχέση με έναν φορέα του Πειραιά όπως ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά, ο οποίος, δυστυχώς δεν αντιμετωπίζετε ισότιμα με τους άλλους φορείς από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είναι πραγματικά λυπηρή αυτή η κατάσταση.
Μία δημόσια συγγνώμη από τον κύριο Διαμαντή θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, κυρίως για την απαξίωση του έργου των Ελύτη - Λάγιου καθώς και της προσπάθειας των 60 συντελεστών της παράστασης που εργάστηκαν γι’ αυτό και ξαφνικά βρέθηκαν στο Δρόμο. Ευελπιστούμε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κληθεί ο κ. Διαμαντής να δώσει εξηγήσεις. Επίσης θα θέλαμε να παροτρύνουμε και τους υπόλοιπους φορείς του Πειραιά που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν με τη δικαιολογία ότι ήταν πολλοί οι φορείς να το δημοσιεύσουν.
Με εκτίμηση
το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά
Πρώτη χρονιά λειτουργίας Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2013 – 2014
Το Σεπτέμβριο του 2013 προσεγγίσαμε για πρώτη φορά τον τότε καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θέατρου κ. Τάκη Τζαμαριά. Ο κ. Τζαμαριάς, μας δέχτηκε άμεσα στο γραφείο του πράγμα που μας γέμισε αισιοδοξία. Όταν του ανακοινώσαμε το σκοπό της επισκέψεώς μας, ο οποίος ήταν η παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Grease … is the word» με μαθητές και αποφοίτους του Μουσικού Σχολείου Πειραιά στα ελληνικά, παραγωγή που ετοιμάζαμε ήδη από το σχολικό έτος 2012 – 2013, μας παρότρυνε να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα μετά τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου καθώς η περίοδος για μια τέτοια συζήτηση δεν ήταν κατάλληλη. Μερικές μέρες πριν τα εγκαίνια ωστόσο μαθαίνουμε πως έχουν κληθεί φορείς του Πειραιά οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των εγκαινίων του ανακαινισμένου θεάτρου. Αμέσως ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Τζαμαριά θέτοντάς του το ερώτημα για του κριτηρίου με το οποίο προτιμήθηκαν ιδιωτικοί φορείς στις εκδηλώσεις των εγκαινίων και αποκλείστηκε το μοναδικό δημόσιο μουσικό σχολείο που έχει ο Δήμος το οποίο και θα έπρεπε να προβληθεί εξεχόντως σε τέτοιες μεγάλες στιγμές. Η απάντησή του ήταν ενθαρρυντική και έτσι στις 18/10/2013, 4 ημέρες πριν τα εγκαίνια, φέραμε σε επαφή τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεάτρου με τη διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.
Αφού ορίστηκε η εμφάνιση του Μουσικού Σχολείου και έγιναν οι πρόβες των μαθητών, ο κ. Τζαμαριάς ενημερώνει ξαφνικά στις 21/10 το απόγευμα (μία ημέρα πριν τα εγκαίνια) τη διευθύντρια του σχολείου ότι κατά την τελετή οι μαθητές του σχολείου θα έπρεπε να είναι ντυμένοι ομοιόμορφα με άσπρο παντελόνι και άσπρη μπλούζα. Η διευθύντρια απαντώντας τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο αφενός γιατί ήταν αδύνατο τόσοι μαθητές να αγοράσουν τα ρούχα αυτά σε τόσο σύντομο διάστημα, αφετέρου γιατί το σχολείο είναι δημόσιο και οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες και τέλος γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί στα παιδιά ότι θα έπρεπε να φορούν μαύρο παντελόνι και άσπρη μπλούζα, δηλαδή την ενδυμασία που φορούν στις επίσημες εκδηλώσεις του σχολείου. Ο κ. Τζαμαριάς δεν αποδέχτηκε την παρατήρηση και απέκλεισε το σχολείο από την τελετή των εγκαινίων του θεάτρου.
Ένα μήνα αργότερα, ζητήσαμε νέο ραντεβού αυτή τη φορά για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να ανέβει η παράσταση «Grease is the word» στο θέατρο. Ο κ. Τζαμαριάς, αφού μας δέχτηκε στο γραφείο του μας πληροφόρησε ότι στο Δημοτικό Θέατρο η παρουσίαση φορέων του Πειραιά δεν θα μπορεί να γίνεται δωρεάν καθώς τα λειτουργικά έξοδα του θεάτρου είναι πολλά. Ως εκ τούτου ο χώρος θα διατίθεται είτε για την παρουσίαση παραγωγών του ιδίου του θεάτρου είτε ενοικιάζεται σε φορείς για την παρουσίαση εξωτερικών παραγωγών αφού θα έχει προηγηθεί έλεγχος της καλλιτεχνικής αξίας των έργων. Παρά το γεγονός ότι είχαμε ισχυρή οικονομική ενίσχυση από την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία πίστεψε στο όνειρο των παιδιών και χρηματοδότησε την παράσταση, δεν μας δόθηκε ποτέ προσφορά από τη διοίκηση του θεάτρου για την ενοικίαση του χώρου.
Κατόπιν τούτου αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στη διεύθυνση Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και μία μόλις εβδομάδα μετά την κατάθεση της πρότασής μας, μας διέθεσε δωρεάν το θέατρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» για μία εβδομάδα προκειμένου να διεξαχθούν οι τελικές πρόβες και να πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις στις 25 και 26 Ιανουαρίου του 2014.
Σε ευχαριστήρια δημόσια ανακοίνωσή μας προς το Δήμο Αθηναίων για τη στήριξη που μας προσέφερε, εκφράσαμε την πικρία μας για τη στάση του Δήμου Πειραιά. Αντιδρώντας σε αυτό, ο τότε Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος μάς κάλεσε σε συνάντηση. Στο ραντεβού αυτό μας παρότρυνε να ανεβάσουμε εκ νέου το έργο στο Δημοτικό Θέατρο με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου. Δεχτήκαμε με ευχαρίστηση την πρόταση και ορίσαμε την 29η Ιουνίου 2014 ως ημερομηνία της παράστασής μας.
Στο μεταξύ, στις 25 Μαΐου του ιδίου έτους οι εκλογές που μεσολάβησαν ανέδειξαν Δήμαρχο Πειραιά τον κ. Γιάννη Μώραλη. Δυστυχώς, ο κ. Μιχαλολιάκος, παρότι παρέδιδε τη Δημαρχία τον Οκτώβριο, δεν τήρησε τη δέσμευσή του με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο. Τότε απευθυνθήκαμε στον νέο δήμαρχο κ. Μώραλη ο οποίος, μολονότι αρχικά δε δέχτηκε να βοηθήσει καθώς η εν λόγω δέσμευση αφορούσε έργο της προηγούμενης δημοτικής ηγεσίας, υποσχέθηκε μετά από σχετική συζήτηση να μας παρέχει την ηχητική κάλυψη του έργου, πράγμα πολύ βασικό για την παρουσίαση ενός μιούζικαλ. Παρόλα αυτά η παράσταση τελικώς δεν ανέβηκε. Οι υπεύθυνοι του θεάτρου δεν μας επέτρεπαν να τοποθετήσουμε αυτοκίνητο στη σκηνή (σκηνικό απαραίτητο για το συγκεκριμένο έργο) διότι, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η σκηνή αντέχει 100kg ανά στατικό σημείο. Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι το πρόβλημα αυτό ανακοινώθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν την ημερομηνία της παράστασής μας παρότι είχαμε ενημερώσει από την αρχή για αυτή τη απαραίτητη σκηνική παρέμβαση. Μην μπορώντας να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση και προκειμένου να μην παρουσιάσουμε κάτι λιγότερο από ό,τι είχαμε ετοιμάσει και παρουσιάσει στο Δήμο Αθηναίων, αποφασίσαμε να ματαιώσουμε την παράσταση.
Δεύτερη χρονιά λειτουργία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2014 – 2015
Τον Απρίλιο του 2015 σε σχετική ανακοίνωση διαβάσαμε ότι ο δήμος Πειραιά καλούσε τους φορείς της πόλης να παρουσιάσουν έργο τους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο εκδηλώσεων με τίτλο «Πάμε Δημοτικό - Πάμε Πειραιά». Ο σύλλογος αποφοίτων του Μουσικού Σχολείο Πειραιά κατέθεσε τρεις προτάσεις με διαφορετικό μουσικό περιεχόμενο προκειμένου να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα των ημερών.
Οι εν λόγω προτάσεις αφορούσαν:
· Συναυλία Λαϊκής μουσικής και πιο συγκεκριμένα «Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή». Εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του συνθέτη.
· Συναυλία κλασικής μουσικής στην οποίαν καθηγητές και απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Πειραιά θα παρουσίαζαν έργα κλασικών συνθετών στο κοινό του Πειραιά.
· Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τραγούδια και σκοπούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας (κυρίως Ελλάδα, Σμύρνη, Πόντος κλπ).
Οι υπεύθυνοι προέκριναν την τρίτη κατά σειρά πρόταση. Ωστόσο, με τη δικαιολογία ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετείχαν πολλοί φορείς, τέθηκε ως όρος η παρουσίασή μας να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 30 λεπτά της ώρας. Ως ημερομηνία της παρουσίασής μας ορίστηκε το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2015 (ώρα 17:30). Απαντώντας τονίσαμε ότι καμία από τις τρεις προτάσεις δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε τόσο λίγο χρόνο και ότι από τη στιγμή που υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί αναφορικά με τη διάρκεια των παραστάσεων όφειλαν να μας το γνωστοποιήσουν εκ των προτέρων. Ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων δικαιολογήθηκε πως δεν γνώριζε εξ αρχής τον μεγάλο αριθμό των συμμετοχών και ότι έθεσαν χρονικά όρια προκειμένου να προβληθούν όλοι οι συμμετέχοντες. Τόνισαν ωστόσο, ότι τελικώς θα μπορούσε η διάρκεια της δικής μας παρουσίασης να επεκταθεί κατά 20λεπτά ούτως ώστε ο συνολικός χρόνος του προγράμματός μας να είναι 50 λεπτά. Δεχτήκαμε την πρόταση αυτή με την προϋπόθεση ότι θα προβλεπόταν ο ίδιος ακριβώς χρόνος για τις παραστάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων. Με λύπη διαπιστώσαμε, μετά τη δημοσίευση του προγράμματος των εκδηλώσεων, ότι δεν είχαν όλοι οι φορείς την ίδια μεταχείριση, καθώς σε κάποιους δόθηκε περισσότερος χρόνος ενώ σε άλλους δόθηκε ολόκληρη ημέρα για την παρουσίασή τους και τέλος κάποιοι παρουσίασαν έως και δύο προτάσεις τους. Τελικά συμπεράναμε πως το πρόβλημα ίσως δεν ήταν ο μεγάλος όγκος των διαφορετικών συμμετεχόντων αλλά ο τρόπος που αρμόδιοι αποφάσισαν να τους κατανέμουν σε μία εβδομάδα εκδηλώσεων που θεωρείτο αφιερωμένη σε όλους τους φορείς του Πειραιά και όχι επιλεκτικά σε αυτούς που με οποιοδήποτε κριτήριο οι αρμόδιοι κρίνουν άξιους ή μη, λογική που άλλωστε έχει το αναντίρρητο δικαίωμα να εφαρμόζει όλη την υπόλοιπη θεατρική σεζόν.
Έχοντας κάνει όλες αυτές τις παρατηρήσεις μας και αφού τέλειωσε αυτό το θέατρο του παραλόγου ζητήσαμε από τον κ. Νίκο Διαμαντή, νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, να μας δεχτεί στο γραφείο του. Δυστυχώς δεν λάβαμε καμίαν απάντηση.
Τρίτη χρονιά λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 2015 – 2016
Μετά από τέσσερις τουλάχιστον ενοχλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίτης χρονιάς, ο κ. Διαμαντής μας δέχτηκε στο γραφείο του τον Μάρτιο του 2016. Στη συνάντηση αυτή πληροφορήσαμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή πως επιμείναμε να τον δούμε μεταξύ άλλων και για να του εκφράσουμε την πικρία μας για το ότι έως τώρα αναγκαζόμαστε να παρουσιάζουμε το έργο μας στην Αθήνα και όχι στην πόλη του Πειραιά από τον οποίον προερχόμαστε και στον οποίον επιθυμούμε να δραστηριοποιηθούμε. Ο κ. Διαμαντής, αφού μας άκουσε, ζήτησε να του αποστείλουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (α) τις δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, (β) τις δράσεις που ετοιμάζουμε και (γ) τυχόν ιδέες που έχουμε προκειμένου σε επόμενη συνάντηση να μπορέσουμε να συζητήσουμε σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Αφού του αποστείλαμε ό,τι ακριβώς μας ζήτησε, ορίστηκε νέα επαφή μαζί του για την 31η Μαρτίου 2016.
Πράγματι, στις 31 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, συναντηθήκαμε με τον κ. Διαμαντή στις 11 το πρωί στο γραφείο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκοπός της επισκέψεώς μας ήταν μια πρώτη επαφή γνωριμίας αλλά και η δια ζώσης ενημέρωσή του για τη δράση του συλλόγου μας, την οποίαν είχε πληροφορηθεί ωστόσο και γραπτώς μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το ραντεβού φάνηκε να είναι αρκετά εποικοδομητικό. Ενημερώσαμε τον κύριο Διαμαντή ότι ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε το έργο «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε μουσική Δημήτρη Λάγιου και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων «Πάμε Πειραιά - Πάμε Δημοτικό 2016». Ο κ. Διαμαντής μάς πρότεινε, εκτός από τη δράση αυτή, εάν μπορούμε να συμμετέχουμε και με μία άλλη δράση που σχεδιάζει να παρουσιάσει σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Η πρότασή του αυτή ήταν να εμφανιστούν 20 απόφοιτοι του συλλόγου μας με μουσικά όργανα σε 20 διαφορετικά σημεία του Πειραιά και να παίζουν 20 λεπτά το πρωί και 20 λεπτά το απόγευμα, κάθε ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Απαντήσαμε πως προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσει το συμβούλιο του συλλόγου μας. Ωστόσο, ζητήσαμε, εάν είναι εύκολο, η παράστασή μας στο Δημοτικό Θέατρο να γίνει Κυριακή, καθώς η παρουσίαση του έργου «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αποφοίτων, αλλά και μαθητών άλλων μουσικών σχολείων οι οποίοι κατά την περίοδο του φεστιβάλ έχουν εξεταστικές υποχρεώσεις στα σχολεία τους. Ο κ. Διαμαντής αφού συμβουλεύτηκε το ημερολόγιο τοίχου που έχει στο γραφείο του μας απάντησε πως μπορεί να διαθέσει το θέατρο την Κυριακή, 5 Ιουνίου. Το δεχτήκαμε και το σημείωσε μάλιστα και ο ίδιος στο ημερολόγιό του. Μετά από μία βδομάδα και αφού πραγματοποιήσαμε το Δ.Σ. του συλλόγου μας, αντιπροτείναμε στην ιδέα του για τους «απόφοιτους του δρόμου», να μαζευτεί μια ομάδα 5 – 10 αποφοίτων και να παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα 30 - 40 λεπτών σε δύο κεντρικά σημεία του Πειραιά, στις 3 Ιουνίου το απόγευμα και στις 4 Ιουνίου το πρωί. Ο κ. Διαμαντής αποδέχτηκε την πρόταση.
Ωστόσο, στις 13 Απριλίου 2016 λάβαμε το παρακάτω e-mail το οποίο αφορούσε πιθανή συμμετοχή μας στις ημέρες Θάλασσας και το οποίο παραθέτουμε ολόκληρο:
Καλημέρα θα ήθελα να διερευνήσω την πιθανότητα να παρουσιάσετε επίσης δύο μικρά μουσικά προγράμματα σε εμπορικούς δρόμους του Πειραιά μέσα στο πλαίσιο των ημερών θάλασσας που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά τον Μάιο με πιθανές ημερομηνίες 19 η 20 η 24 η 25 η 26 Μαΐου
Θεματική να είναι η θάλασσα όπως είναι ευνόητο
Θα δοθεί δημοσιότητα και ξεχωριστή συνέντευξη τύπου στις 25/4
Ευχαριστώ
Νίκος Διαμαντής
Η απάντησή μας μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας δόθηκε στις 21 Απριλίου και ήταν η εξής:
Καλησπέρα κ. Διαμαντή,
μόλις χτες καταφέραμε και συζητήσαμε την πρότασή σας. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε με τον τρόπο που μας προτείνετε, ωστόσο εάν υπάρχει ανάγκη για μουσική εκδήλωση εκείνες τις ημέρες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα μουσικό πρόγραμμα περίπου μίας ώρας, με θεματική τη θάλασσα, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου ή στην Δημοτική Πινακοθήκη.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Η απάντηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δόθηκε αυθημερόν και ήταν η εξής:
οκ ευχαριστώ πολύ προτιμώ τότε την συμμετοχή σας στο Πάμε Πειραιά όπως το σχεδιάσαμε
Νίκος Διαμαντής
Ακολούθησε νέο e-mail από εμάς προς τον κ. Διαμαντή στις 27 Απριλίου:
Καλησπέρα κ. Διαμαντή,
σε συνάντησή μας είχαμε πει ότι θα παρουσιάσουμε το έργο "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας" στις 5 Ιούνη. Θα χρειαστεί να σας στείλουμε και κάποιο e-mail με ολοκληρωμένη την πρότασή μας μέχρι τις 20 Μαΐου ή δεν χρειάζεται;
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Δυστυχώς δεν λάβαμε καμία απάντηση. Τελικώς, στείλαμε την πρότασή μας και γραπτώς μέσω e-mail στις 18 Μαΐου απλώς για να υπάρχει κατατεθειμένη εμπρόθεσμα. Σας παραθέτουμε το e-mail.
Αξιότιμε κ. Διαμαντή,
με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου και τα 20 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε το έργο τους "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας". Η ορχήστρα-χορωδία-τραγουδιστές και η μαέστρος μας θα είναι όλοι απόφοιτοι μουσικών σχολείων. Ως Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου προσπαθούμε να συνεργαστούμε και με άλλους αποφοίτων μουσικών σχολείων και μέχρι στιγμής οι συνεργασίες αυτές έχουν καρποφορήσει.
Σε προσωπική μας συνάντηση μας είχατε κρατήσει την ημερομηνία 5 Ιούνη για την παρουσίαση του έργου. Επειδή η παρουσίαση του έργου αυτού είναι απαιτητική και θα χρειαστεί και εξωτερικός εξοπλισμός θα ήθελα να έρθουμε σε άμεση επικοινωνία πριν καταρτίσετε το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Επίσης θα πρέπει να επικοινωνήσουμε και για την ενεργό συμμετοχή μας που προτείνατε στις 4 & 5 Ιούνη σε κεντρικά σημεία του Πειραιά.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
H απάντηση που λάβαμε ήταν τουλάχιστον προσβλητική, καθώς την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν την προτείναμε εμείς αλλά εκείνος. Σας παραθέτουμε την απάντηση
Αγαπητέ κύριε Καρανίκα,
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι η ημερομηνία που προτείνετε έχει ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο του να εξυπηρετήσουμε, όσο δυνατόν περισσότερους φορείς. Παραμένουμε, λοιπόν στις παρουσιάσεις, που θα γίνουν στο πλαίσιο του "Πάμε Δημοτικό" σε εξωτερικούς χώρους του Πειραιά, όπως έχουμε συμφωνήσει.
φιλικά
Νίκος Διαμαντής
Όπως είναι φανερό, ο κ. Διαμαντής δεν προτείνει καν άλλη, εναλλακτική ημερομηνία έστω για τους τύπους. Γι’ αυτό το λόγο, ζητήσαμε άμεση επαφή μαζί του την οποία ουδέποτε είχαμε. Έτσι, απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη τον οποίο και ενημερώσαμε πλήρως. Ο δήμαρχος μας δικαίωσε. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο κ. Διαμαντής επανήλθε στις 23 Μάϊου με νέο e-mail:
Αγαπητέ κ. Καρανίκα,
Ενημερώθηκα από το γραφείο Δημάρχου γιά το μειλ σας και για την συνολική επικοινωνία που είχατε .
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη επικοινωνία μας, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η ένταξη της δεύτερης πρότασης σας στο Πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό παρ’ όλες τις προσπάθειές μας.
Η πληθώρα των προτάσεων από φορείς του Πειραιά και η προσπάθεια ένταξης όλων ανεξαιρέτως στο πρόγραμμά μας, πράγμα που αποτελεί και την βασική φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου, κατέστησε δυστυχώς απαγορευτι-κή την δεύτερη συμμετοχή οποιουδήποτε.
Προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρεξήγησης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο κύριος όγκος των προτάσεων κατετέθη μετά την κατ’ ιδίαν αρχική συζήτησή μας προθέσεων, με αποτέλεσμα να είμαι υποχρεωμένος να συνεκτιμήσω τα δεδομένα τελείως διαφορετικά.
Είμαστε σίγουροι ότι μια επόμενη φορά θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε την πρότασή σας στο Δημοτικό Θέατρο.
Ευχαριστώ πολύ
Νίκος Διαμαντής
καλλιτεχνικός διευθυντής
Απαντήσαμε ως εξής:
Αγαπητέ κ . Διαμαντή,
να σας ευχαριστήσουμε τελικά που θυμηθήκατε την συνάντησή μας καθώς η γραμματέας του Δημάρχου με ενημέρωσε πως της είπατε ότι ουδέποτε είχαμε συμφωνήσει σε κάτι....
Ουδέποτε είχαμε την πρόθεση να συμμετέχουμε με δεύτερη πρόταση στο πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό. Από τις 17 Μαρτίου σας είχαμε ενημερώσει με email για την πρόταση μας για τις ημέρες Πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό, η οποία αφορούσε τον Ήλιο Τον Ηλιάτορα. Η δεύτερη συμμετοχή προτάθηκε από εσάς τον ίδιο και την συμφωνήσαμε από κοινού να γίνει στις 3 & 4 Ιούνη με σκοπό την μεγαλύτερη στήριξη του θεσμού. Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να μην πραγματοποιηθεί αυτή η δεύτερη πρόταση και έχετε απόλυτο δίκιο ότι δεν πρέπει να παρουσιάζεται κάποιος φορέας διπλή φορά, αν και αυτό είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν. Εμείς στηρίζουμε αυτή σας την απόφαση και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα παρουσιάσουμε τελικά τον Ήλιο τον Ηλιάτορα όπως ήταν και η αρχική μας πρόταση και θα τηρήσετε τη δέσμευση που μας δώσατε στη συνάντηση που είχαμε στις 31 Μαρτίου στο γραφείο σας να το παρουσιάσουμε στις 5 Ιούνη. Αναμένουμε να μας ενημερώσετε για την ώρα της παράστασης.
Με εκτίμηση,
ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Ο κ. Διαμαντής απάντησε τα παρακάτω:
Αγαπητέ κύριε Καρανίκα θα σας προέτρεπα να διαβάσετε προσεκτικά το μειλ της τελευταίας επικοινωνίας μας. Θα επαναλάβω, ότι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας μας το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και οι ημερομηνίες έχουν δεσμευτεί. Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός επαναλαμβάνω, ότι η συμμετοχή του συλλόγου σας είναι οι ΔΥΟ ημερομηνίες παρουσίασης σε χώρους του Πειραιά (3 και 4 Ιουνίου). Δυστυχώς λόγω φόρτου δεν θα μπορέσω να συνεχίσω την επικοινωνία στην πιθανή όποια απάντησή σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στηρίζετε τον θεσμό.
μετά τιμής
Νίκος Διαμαντής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΘΠ
Φυσικά, και δεν είχαμε καμία πρόθεση να απασχολήσουμε άλλο τον καλλιτεχνικό διευθυντή αφού, έτσι κι αλλιώς, λόγω φόρτου εργασίας μάλλον τα ’χει χαμένα …
Η επικοινωνία μας όμως δεν σταμάτησε εδώ καθώς λάβαμε και άλλο e-mail από τον κ. Διαμαντή στις 26 Μαΐου. Το εξής:
Αγαπητοί φίλοι,
Θα ήθελα να διερευνήσω την πιθανότητα συμμετοχής σας σε εκδήλωση που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα τον εορτασμό του Γηροκομείου του Πειραιά.
Θα ήθελα να εξετάσουμε από κοινού τις πιθανές μουσικές προτάσεις σας.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Σας ευχαριστώ.
Με εκτίμηση,
Νίκος Διαμαντής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Η απάντηση μας:
Καλησπέρα κύριε Διαμαντή,
ακόμη δεν έχουμε συνέλθει από το σοκ της πρωτοβουλίας σας για την ακύρωση της πρότασης που κάναμε για το Πάμε Πειραιά-Πάμε Δημοτικό. Μπορεί για έναν επιχειρηματία παραγωγό μια τέτοια ακύρωση να κοστίζει μόνο σε χρήμα, σε έναν πολιτιστικό φορέα σαν εμάς που κύριο στόχο έχει να παρουσιάζει αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο με άρτιο αποτέλεσμα κοστίζει κυρίως σε κύρος. Όταν βρίσκεσαι εκτεθειμένος και αναγκάζεσαι να πεις σε 60 άτομα (συντελεστές) και στους πνευματικούς κληρονόμους των Δημιουργών του έργου που είχαμε ήδη καλέσει και με χαρά είχαν δεχτεί την πρόσκλησή μας, στην ημερομηνία που εσείς μας κλείσατε στις 31 Μαρτίου, ότι ακυρώνετε η συναυλία επειδή αλλάξανε οι προθέσεις του καλλιτεχνικού Διευθυντή χωρίς καν να μας ενημερώσει εγκαίρως για αυτές τις προθέσεις και τουλάχιστον να μην είχαμε μπει στη διαδικασία προβών, είναι απώλεια κύρους. Ελπίζουμε και αυτή τη φορά ο Δήμος Αθηναίων που έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον στο έργο μας ότι θα μας στηρίξει για άλλη μια φορά και θα μας στεγάσει σε ένα κλειστό θέατρο, αφού ο Δήμος Πειραιά μας πετάει στο "δρόμο", χωρίς παρεξήγηση. Την ιδέα σας την αποδεχτήκαμε με δεδομένο ότι θα παρουσιάζαμε και έργο μας μέσα στο θέατρο. Αλλά τα δεδομένα σας δυστυχώς άλλαξαν.
Η πρόθεσή μας ως σύλλογος είναι να συμμετέχουμε όσο το δυνατό περισσότερο στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά, διότι όπως σας έχουμε ξαναπεί οι πολιτιστικοί θεσμοί του Δήμου Πειραιά μας έχουν αναγκάσει να παρουσιάζουμε το έργο μας στην Αθήνα και σε άλλους Δήμους. Στόχος μας δεν είναι να παρουσιάζουμε το έργο μας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά θέλουμε να το παρουσιάζουμε στους Πειραιώτες. Δυστυχώς για κάποιες παραγωγές μας δεν ενδείκνυται κάποιοι άλλοι χώροι στον Πειραιά εκτός του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Για το εάν τελικώς θα συμμετέχουμε θα μπορέσουμε να σας απαντήσουμε εφόσον λάβουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να αποφασίσουμε εάν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες απαιτήσεις και στα όποια πλαίσια τεθούν. Φυσικά η απάντηση αυτή θα σας δοθεί επίσημα από το Δ.Σ. μας το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα εφόσον επείγει.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Σ.Π.
Ανδρέας Καρανίκας
Φυσικά δεν έχουμε λάβει ολοκληρωμένη πρόταση ακόμη.
Ωστόσο τόσο καιρό περιμέναμε εναγωνίως το πρόγραμμα εκδηλώσεων του «Πάμε Δημοτικό-Πάμε Πειραιά» το οποίο ανακοινώθηκε αφού είχαν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του. Ωστόσο οι λόγοι της καθυστέρηση του προγράμματος δεν αποσαφηνίστηκαν αφήνοντας πολλά πιθανά ενδεχόμενα ανοιχτά.
Μιλώντας για ενδεχόμενα και παρά τα λεγόμενα του κ. Διαμαντή υπάρχουν και φέτος φορείς που παρουσιάζονται δύο φορές παρόλο που έχουν δικές τους πολυτελείς αίθουσες για παρουσίαση του έργου τους.
Επίσης βλέπουμε στο πρόγραμμα φορείς που δεν έχουν σχέση με τον Πειραιά καθώς και ιδιώτες παρότι η πρόσκληση του Δήμου έλεγε ρητά:
ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ;
ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ;
2 – 12 Ιουνίου 2016
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ανοίγει τις πόρτες του στους Φορείς της πόλης του Πειραιά και τους προσκαλεί σε ένα επταήμερο τέχνης και δημιουργίας, με τον τίτλο Πάμε Πειραιά; - πάμε Δημοτικό;
O καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ, Νίκος Διαμαντής, πιστός στις δεσμεύσεις του, για ένα θέατρο ανοιχτό στην πόλη και τους κατοίκους της, με την συνάντηση αυτή αναδεικνύει την σχέση των Φορέων του Πειραιά με τον πολιτισμό.
Όλοι όσοι Πειραιώτες θέλετε να πάρετε μέρος, στην διοργάνωση Πάμε Πειραιά; - πάμε Δημοτικό; μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας στο παρακάτω email: artisticdirector.dimotikopirea@gmail.com έως 20 Μαΐου.
Τη μεγαλύτερη μάλιστα έκπληξη μας προκαλεί το γεγονός ότι ο Ελύτης και ο Λάγιος δεν χώρεσαν εν τέλει στο πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αλλά οι ίδιοι οι αρμόδιοι για τον πολιτισμό του Δήμου μας δύναται να το αντικαταστήσουν με μία επίδειξη μόδας αφήνοντας χώρο για σοβαρές ενστάσεις περί του κατά πόσο ο σκοπός τους είναι η παροχή Πολιτισμού ή το οποιοδήποτε συμφέρον.
Επίσης δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ η αρχική πρόσκληση αφορούσε σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις ημερομηνίες 2-12 Ιούνη τελικώς το πρόγραμμα τέλειωσε στις 11 Ιούνη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Κ. Διαμαντή για συμμετοχή μεγάλου όγκου φορέων αφού περίσσεψε και μια μέρα κενή.
Ο κύριος λόγος που προβαίνουμε σε αύτη την εξομολόγηση είναι η δημοσιοποίηση του προγράμματος του «Πάμε Πειραιά - Πάμε Δημοτικό» σε συνδυασμό με δημοσίευμα το οποίο αφορούσε την ανανέωση της θητείας του κύριου Διαμαντή χωρίς απολογισμό. Έτσι κρίναμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε και εμείς από τη δική μας πλευρά τη στάση που έχει κρατήσει το Δημοτικό Θέατρο απέναντι μας.
Δυστυχώς αυτός είναι ο Πολιτισμός που προάγει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Προφανώς, με το κείμενο αυτό δεν έχουμε σκοπό να κρίνουμε το έργο του κύριου Διαμαντή αλλά να γνωστοποιήσουμε τις πράξεις του σε σχέση με έναν φορέα του Πειραιά όπως ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά, ο οποίος, δυστυχώς δεν αντιμετωπίζετε ισότιμα με τους άλλους φορείς από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είναι πραγματικά λυπηρή αυτή η κατάσταση.
Μία δημόσια συγγνώμη από τον κύριο Διαμαντή θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, κυρίως για την απαξίωση του έργου των Ελύτη - Λάγιου καθώς και της προσπάθειας των 60 συντελεστών της παράστασης που εργάστηκαν γι’ αυτό και ξαφνικά βρέθηκαν στο Δρόμο. Ευελπιστούμε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κληθεί ο κ. Διαμαντής να δώσει εξηγήσεις. Επίσης θα θέλαμε να παροτρύνουμε και τους υπόλοιπους φορείς του Πειραιά που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν με τη δικαιολογία ότι ήταν πολλοί οι φορείς να το δημοσιεύσουν.
Με εκτίμηση
το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά