Του Θάνου Αθανασίου
Ανταπόκριση, Βρυξέλλες
Αν η πόρτα του Brexit ανοίξει, «θα έχει πάνω σημάδια από αίμα», έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες - και το εννοούσε.
Αν ο βρετανικός λαός αποφασίσει η χώρα του να φύγει από την Ε.Ε., πολλοί, και ειδικά τα μικρά κράτη-μέλη, θα θελήσουν να κάνουν τη Βρετανία παράδειγμα προς αποφυγήν.
Οι όροι θα είναι πάρα πολύ σκληροί, η Βρετανία θα διαπραγματεύεται για δύο χρόνια το πώς θα φύγει, χωρίς κανένα ιδιαίτερο διαπραγματευτικό βάρος, με την οικονομία της να απειλείται με ύφεση, κεφάλαια να φεύγουν και το μοντέλο ανάπτυξης -που βασίζεται στην εξαγωγή υπηρεσιών προς την Ε.Ε.- να απειλείται με κατάρρευση.
Αν τα δύο χρόνια που η ευρωπαϊκή συνθήκη ορίζει τους όρους της εξόδου παρέλθουν, τότε τα 27 πια κράτη-μέλη θα πρέπει να επιλέξουν ή ομόφωνα να παρατείνουν τις συζητήσεις για άλλα 5 χρόνια ή να τις τερματίσουν και να διαλέξουν όρους μονομερώς, χωρίς να μπορεί κανείς να τα σταματήσει.
Σε περίπτωση Brexit, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου, να ειδοποιήσει ότι «φεύγει» και να αρχίσουν οι διετείς διαπραγματεύσεις των όρων αποχώρησης.
Εκεί οι Βρετανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους «27» θέματα που θα αφορούν την τύχη των ομοεθνών τους ευρωυπαλλήλων, το καθεστώς των κοινοτικών που διαμένουν στη Βρετανία, των Βρετανών στην Ε.Ε., το καθεστώς των μελλοντικών δασμών στα προϊόντα, την πρόσβαση των εταιρειών στην κοινή αγορά, αλλά και το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στο City.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Διαβάστε τη συνέντευξη στη Realnews του Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργού Οικονομικών
Διαβάστε τη συνέντευξη στη Realnews του Ντέιβιντ Οουεν, πρώην υπουργού Εξωτερικών