Ο δράστης στο Μόναχο είχε αγοράσει το όπλο του στο σκοτεινό διαδίκτυο. Όλο και περισσότερο εξπαλώνονται οι παράνομες εμπορικές συναλλαγές μέσω αυτού του αόρατου και ανώνυμου διαδικτύου. Τι είναι το darknet;....

Deutsche Welle – Ματίας φον Χάιν / Ειρήνη Aναστασοπούλου

«Το διαδίκτυο δεν είναι έκνομος χώρος ασυδοσίας». Αυτήν τη φράση επανέλαβε πολλές φορές ο Χόλγκερ Μίνχ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά της Εγκληματικότητας BKA, παρουσιάζοντας τις προάλλες την ετήσια έκθεση 2015 για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Το μιντιακό ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Μόλις πριν λίγες ημέρες ένα νεαρός άνδρας σε κατάσταση αμόκ δολοφόνησε 9 ανθρώπους με όπλο που προμηθεύτηκε από την παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών στο λεγόμενο Darknet.

Ανώνυμο και επικίνδυνο διαδίκτυο

Πρόκειται για ένα κρυμμένο κομμάτι του διαδικτύου, ανώνυμα προσβάσιμο από επαΐοντες με εδικό λογισμικό και ειδικούς κωδικούς πρόσβασης. 140 ειδικοί ασχολούνται στο BKA με το έγκλημα στο κυβερνοχώρο. Το λεγόμενο Darknet ανήκει ανάμεσα στο βασικό κομμάτι της δουλειάς τους. Την εποχή αυτή τρέχουν ανακρίσεις για 85 υποθέσεις εμπορίου όπλων και εκρηκτικών στο Darknet.

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο Χόλγκερ Μίνχ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά της Εγκληματικότητας BKA, υπολογίζει ότι το ποσοστό εμπορίου όπλων που γίνεται στο σκοτεινό διαδίκτυο σε σχέση με αυτό στην παραδοσιακή μαύρη αγορά είναι σχετικά μικρό, αλλά με αυξητική πορεία. «Γίνεται εμπόριο όπλων που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα», υποστηρίζει.

«Το έγκλημα στο κυβερνοχώρο», συνοψίζει ο επικεφαλής του BKA, «παραμένει φαινόμενο υπό εξάπλωση ακόμη και στη βιομηχανία. Στις αστυνομικές στατιστικές για το 2015 οι περιπτώσεις ήταν μόνο 45.000 με συνολική ζημία 40 εκ. ευρώ. Έχουν καταγραφεί μόνο περιπτώσεις που περιορίζονται στο γερμανικό πεδίο δράσης. Επιπλέον, υπάρχει και γκρίζα ζώνη, συναλλαγές που δεν γίνονται ορατές από τα θύματα, συχνά ούτε καν καταγγέλλονται.

Γι αυτό και ο Μιχν κάνει αναφορά σε έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, όπου η ζημία και από τους 4 βασικούς τομείς του διαδικτυακού εγκλήματος ανέρχεται στα 3,4 δις ευρώ. Αυτή η απειλή αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με τον Μινχ, με τη βοήθεια ενός συνδυασμού ερευνητικών μεθόδων από τον αναλογικό και ψηφιακό κόσμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει στενή συνεργασία του BKA με εμπειρογνώμονες από τους τομείς τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας.

«Στο ύψος των περιστάσεων»

Μυστικοί πράκτορες κινούνται στον εικονικό κόσμο και στον πραγματικό, επιχειρείται επαφή με πληροφοριοδότες και έμπιστους ανθρώπους ή ανθρώπους που ανήκουν στην πιάτσα αλλά που πείθονται να αλλάξουν πλευρά. Μια από τις επιτυχίες που μπόρεσε να εξαγγείλει για την υπηρεσία του ο Μίνχ αφορά στο κλείσιμο πέρυσι μιας από τις 5 παράνομες πλατφόρμες εμπορίου στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Σε διεθνές επίπεδο έκλεισαν 30 τέτοιες πλατφόρμες και ξεκίνησαν ποινικές διώξεις σε βάρος διαχειριστών καθώς και σημαντικών εμπόρων και πελατών. Εκείνο που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις υπηρεσίες ασφαλείας είναι το ransomeware, ένα κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει τον υπολογιστή και εμποδίζει την πρόσβαση εάν δεν πληρωθούν κάτι σαν λύτρα.

Όσο πιο κοντά διαπερνά ο εικονικός κόσμος τον πραγματικό, τόσο περισσότερες δυνατότητες παράνομης δράσης βρίσκουν οι εγκληματίες. Ωστόσο, παρά τις καταχρήσεις από εγκληματίες ο Χόλγκερ Μινχ δεν θέλει να κλείσει το σκοτεινό διαδίκτυο. Διότι εκεί γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών και μπορεί κανείς να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του. Αλλά εφιστάται προσοχή. «Όπως και οι δράστες έτσι κι εμείς πρέπει να αντιδράμε γρήγορα και με ευελιξία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης σε τεχνικό επίπεδο και στο πεδίο στρατηγικής να είμαστε στο ύψος των περιστάσεων».


 
Top