Η ιδιωτική εταιρεία διαστημικών πτήσεων SpaceX, έδωσε στην δημοσιότητα ένα video που αποκαλύπτει το “Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς” της...


 Το video δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένες δηλώσεις του CEO της εταιρείας Elon Musk σχετικά με το σύστημα από το Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.
Στο videο έχουμε την δυνατότητα να δούμε τον νέο πύραυλο της SpaceX, με την ονομασία BFR ή αλλιώς Big Fucking Rocket καθώς και το διαπλανητικό διαστημικό σκάφος της εταιρείας, το BFS ή αλλιώς Big Fucking Spaceship.
Όπως φαίνεται και από τα πρώτα δευτερόλεπτα του video, ο συνδυασμός του νέου πυραύλου και του διαστημοπλοίου είναι πολύ μεγαλύτερος από το Falcon 9 της ίδιας εταιρείας, με την Elon Musk να κάνει γνωστό μέσω του Twitter ότι μαζί με την βάση εκτόξευσης (launchpad) θα φτάνουν σε ύψος τα 122 μέτρα, ύψος σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του Falcon 9 που φτάνει τα 70 μέτρα. Το BFR θα έχει κατά την απογείωση 13.031.708.8 κιλά ώσης.
Στο παρελθόν, ο Elon Musk έχει πει ότι η επόμενης γενιάς μηχανή της SpaceX με την ονομασία Raptor –που δοκιμάστηκε μάλιστα με επιτυχία πρόσφατα από την εταιρεία- έχει περίπου 226.796,185 κιλά ώσης, οπότε το BFR θα χρησιμοποιεί περίπου 50-60 μηχανές Raptor στο πρώτο στάδιο της (το Falcon 9 για παράδειγμα που παράγει 771.107,029 ώσης χρησιμοποιεί 9 μηχανές Merlin).
Στο video εξομοίωσης, το οποίο παρουσίασε ο Elon Musk και κατά την διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου της SpaceX στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, βλέπουμε ότι αφού ο πύραυλος φτάσει στο διάστημα, η SpaceX έχει στόχο να προσγειώσει ξανά το BFR στην βάση εκτόξευσης και πιο συγκεκριμένα στο Launch Pad 39A στο Kennedy Space Center (ήδη η εταιρεία έχει προσγειώσει στην ξηρά και σε… πλωτή βάση στην θάλασσα, εννέα φορές πυραύλους τύπου Falcon 9 οπότε σκοπεύει να κάνει και το ίδιο με το BFR, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση θα απαιτηθεί αρκετά μεγαλύτερη ακρίβεια). Στην συνέχεια, ένας γερανός θα φορτώσει ένα νέο BFS στο BFR για να επαναληφθεί η διαδικασία.



Το BFS όπως φαίνεται και στο video θα διαθέτει ηλιακές συστοιχίες που θα αναπτύξει κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς τον Άρη, οι οποίες είναι σε θέση να παράγουν 200kW ισχύος. Το διαστημικό σκάφος θα ταξιδεύει με 62 χιλιάδες μίλια την ώρα, και κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα του Άρη, στο εξωτερικό του θα αναπτυχθούν θερμοκρασίες 1648,89°C. Τότε, θα χρησιμοποιήσει υπερηχητική ρετρο-πρόωση (πολλές μηχανές θα ανάψουν ταυτόχρονα) ώστε να προσεδαφιστεί αργά και με ασφάλεια στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.
Στην παρουσίαση του “Κάνοντας τους ανθρώπους, πολύ-πλανητικό είδος”, ο Elon Musk περιέγραψε με λεπτομέρειες την λειτουργία τόσο του πυραύλου BFR όσο και του διαστημικού σκάφους BSR. Όσον αφορά στην εποίκιση του πλανήτη Άρη, το μεγαλύτερο μέρος του hardware θα βρίσκεται ήδη στον Άρη πριν φτάσουν στον πλανήτη οι πρώτοι άνθρωποι, αν και εκτοξεύσεις θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται και αργότερα, για την αποστολή τροφίμων και άλλων προμηθειών.
Το διαστημικό σκάφος, που όπως αναφέραμε είναι τεράστιο, θα μεταφέρει περίπου 100 ανθρώπους ανά ταξίδι, και ο στόχος είναι να μεταφέρει 200 ανθρώπους ανά πτήση στο μέλλον ώστε το ταξίδι να γίνει οικονομικότερο (ανάλογα την χρονιά, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από 80 έως 150 ημέρες αλλά ο στόχος είναι να γίνει ακόμα συντομότερο, περίπου 30 ημερών). Το κόστος, για κάποιον που θα θέλει να ταξιδέψει στον Άρη, θα είναι περίπου $200.000, με προοπτικές να πέσει στα $100.000 ανά άτομο μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πότε θα γίνουν όλα αυτά; O Elon Musk ελπίζει ότι –και αφού όλα πάνε καλά με την χρηματοδότηση, με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό κ.λπ- μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του Διαπλανητικού Συστήματος Μεταφοράς, με τις δοκιμές του πυραύλου να ξεκινούν στα μέσα του 2019 και διάφορες δοκιμές σε τροχιά να ξεκινούν το 2020. Οι πρώτες μη επανδρωμένες πτήσεις για τον Κόκκινο πλανήτη θα ξεκινήσουν λίγο πριν από το 2023.

 
Top