Από την καταγραφή της έκτασης ενός ακινήτου, είτε αφορά σπίτι είτε επαγγελματική στέγη, πολλά τετραγωνικά μέτρα κάνουν φτερά από τα αρχεία ενός δήμου μέχρι τα αρχεία που διατηρεί η ΔΕΗ, βάσει των οποίων γίνεται η καταβολή των δημοτικών τελών και τελών ακίνητης περιουσίας.
Η μη καταγραφή χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, έκτασης ακινήτων οικιακής και επαγγελματικής χρήσης λόγω πιθανών μεταβολών, οδηγεί σε Η μη καταγραφή χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, έκτασης ακινήτων οικιακής και επαγγελματικής χρήσης λόγω πιθανών μεταβολών, οδηγεί σε απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ για τους δήμους που έχουν δει να μειώνεται κατά 60% η κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Γλυφάδας, όπου ύστερα από συστηματική και μεθοδική δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου -και ύστερα από σύγκριση των αρχείων του Δήμου και των αρχείων της ΔΕΗ - αποκαλύφθηκαν 854.766 τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στο Δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ, επομένως δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Πρόκειται συνολικά για 5.906 ακίνητα, στα οποία είχε γίνει κάποια μεταβολή.
Με την καταχώριση των ακινήτων και στα αρχεία της ΔΕΗ ο δήμος εκτιμά ότι θα εισπράττει επιπλέον περίπου 1.200.000 ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα διαφορές τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των αρχείων του δήμου και της ΔΕΗ έχουν διαπιστωθεί και σε άλλους ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Αιγάλεω που έχει καλέσει τους δημότες να προσέλθουν στο Τμήμα Εσόδων και να καταγράψουν τις διαφορές.
Διαφορές όμως παρατηρούνται και σε μετρητές της ΕΥΔΑΠ που είναι άφαντοι. Στον Δήμο Γλυφάδας εντοπίστηκαν μεγάλες χρεώσεις για κατανάλωση νερού, από μετρητές της ΕΥΔΑΠ που κανείς δεν ήξερε πού βρίσκονταν!
Υστερα από πιέσεις του δημάρχου Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, η ΕΥΔΑΠ παραδέχτηκε ότι ούτε η ίδια δεν γνωρίζει πού βρίσκονταν. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως για τον δήμο και εξοικονόμηση πόρων με τον εντοπισμό δημοτικών χώρων, όπου κακώς χρέωνε η ΕΥΔΑΠ τέλη αποχέτευσης στον δήμο και για τα οποία επίσης η εταιρεία παραδέχθηκε το λάθος της.
Στο πλαίσιο όμως αυτού του ελέγχου διαπιστώθηκε πως ο Δήμος Γλυφάδας πλήρωνε τέλη χρήσης για οχήματα έργου που δεν υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό στον τομέα της καθαριότητας.
Διαγραφές
Μετά τις απαιτούμενες διασταυρώσεις από τις δημοτικές υπηρεσίες έγιναν οι σχετικές ενέργειες και διαγράφηκαν από την Περιφέρεια αρκετά οχήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκονταν στο αμαξοστάσιο του δήμου, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει ο δήμος εκατοντάδες ευρώ από τέλη για αυτοκίνητα-φαντάσματα, αναφέρει το Έθνος.
«Η επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης πρέπει πρώτα να ξεκινάει από το ?σπίτι? μας», δηλώνει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, στο «Εθνος» και συμπληρώνει: «Μέσα στην κρίση που βιώνουμε ο Δήμος Γλυφάδας ενισχύει την οικονομική του θέση και επανεπενδύει τα χρήματα αυτά σε έργα και πρωτοβουλίες για το καλό της πόλης και των δημοτών».