Της Άννας Κανδύλη

Ξεκίνησε σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας η διαδικασία έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται στη χώρα τους ως πραξικοπηματίες.

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου να τους αφήσει ελεύθερους, συνελήφθησαν εκ νέου στο πλαίσιο τώρα της ποινικής διαδικασίας, βάσει του αιτήματος έκδοσης που έχουν υποβάλλει οι Τουρκικές αρχές. Η εισαγγελέας εκδόσεων ενεργοποίησε το ένταλμα σύλληψης και αποφασίστηκε η κράτησή τους μέχρι το Συμβούλιο Εφετών να αποφασίσει επί του αιτήματος έκδοσης.

Η ποινική διαδικασία ξεκίνησε, αν και εκκρεμεί ο δεύτερος βαθμός για τις διαδικασίες ασύλου και παρά του ότι οι Τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμα απαντήσει στα διευκρινιστικά ερωτήματα που τους τέθηκαν σχετικά με το αίτημα έκδοσης από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Οι αρχές της γείτονας χώρας ζητούν την έκδοση των αξιωματικών για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αρπαγής διά της βίας ελικοπτέρου.

Ο δικηγόρος τους, Χρήστος Μυλωνόπουλος, σημείωσε πως ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα το αίτημα των Τουρκικών αρχών είναι απαράδεκτο, καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου.

Επίσης, οι συνήγοροι των οκτώ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην έκδοσή τους επικαλούμενοι πως δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης αλλά και τις εξαγγελίες για την επιβολή θανατικής ποινής. Τονίζουν δε, πως δεν έχει μεταφραστεί ακόμα το ένταλμα σύλληψης.

Κατά τον κ. Μυλωνόπουλο «ξεκινά μια διαδικασία, ενώ γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία είναι αποκλεισμένη η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και οι Τούρκοι τους επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Παράλληλα,  έχει εξαγγελθεί από τα πλέον  επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής».

 

 
Top