Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΕΣ - ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Κατά την έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ Κορκίδης Βασίλειος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης στην εναρκτήρια ομιλία του τοποθετήθηκε αναφορικά με τους στόχους και το περιεχόμενο της ημερίδας.
Στην ημερίδα επίσης παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Γιαννέλης, ο οποίος και συντόνισε την πρώτη θεματική ενότητα της ημερίδας, καθώς και ο Αρχηγός ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. κ. Σταμάτιος Ράπτης και ο Β΄ Υπαρχηγός ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. κ. Γεώργιος Μπαρκάτσας.
Βασικοί στόχοι της ημερίδας ήταν η παρουσίαση και αποτίμηση των ολοκληρωμένων έργων Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, η παρουσίαση έργων σε εξέλιξη και νέων έργων καθώς και η ενημέρωση των παρευρισκομένων για το νέο πλαίσιο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών καθώς και νέων προσκλήσεων.
Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι και στελέχη επιμελητηρίων και φορέων της ναυτιλίας, μέλη ΔΕΠ ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος όπου καταδείχθηκαν οι αναγκαιότητες και προτεραιότητες για τους λιμένες και τις μεταφορές καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησης πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα λιμενικού ενδιαφέροντος.
Ακολουθεί η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου:
«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κύριε πρόεδρε του ΕΒΕΠ
Κυρίες και κύριοι
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην ημερίδα με θέμα Θαλάσσιοι διάδρομοι και λιμένες - Έργα Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Μία ημερίδα που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται, προκειμένου η γνώση και η πληροφόρηση σε θέματα θαλάσσιων συνδέσεων και λιμένων να αποτελέσει κτήμα της ναυτιλιακής και λιμενικής κοινότητας. Ταυτόχρονα η ανταλλαγή απόψεων και μέσω αυτής, η καταγραφή της εμπειρίας των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας αποτελεί για εμάς σημαντικό δεδομένο για την χάραξη πολιτικής και την ανάληψη δράσεων.
Την επικοινωνία αυτή και την διάχυση της τεχνογνωσίας η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων την επιδιώκει με τρόπο συστηματικό. Τον Μάιο ήδη πραγματοποιήθηκε διημερίδα με σημαντικά και κρίσιμα θέματα που αφορούν στη λιμενική βιομηχανία με τη συμμετοχή των προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων και στελεχών των Οργανισμών Λιμένα. Χθες, στο χώρο του Υπουργείου, υπήρξε επίσης συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με τις διοικήσεις και στελέχη των Οργανισμών Λιμένα και των Λιμενικών Ταμείων για θέματα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Μία συνάντηση που εκτός από τον ενημερωτικό της χαρακτήρα όρισε και τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων και του Υπουργείου.
Σήμερα ερχόμαστε σε αυτό το πλαίσιο να επιχειρήσουμε την ανάδειξη της αξίας των έργων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΔΜ) για τη Χώρα μας μέσα από στη διάχυση των πληροφοριών και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σημαντικών έργων που έχουν ολοκληρωθεί. Η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων δίνει τη σύμφωνη γνώμη της για την υποβολή των έργων και εγκρίνει την ολοκλήρωση τους. Αυτά τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί θα πρέπει να γίνουν γνωστά στη λιμενική κοινότητα ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, τη βελτίωση της λιμενικής λειτουργίας καθώς και για να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την υλοποίηση νέων έργων.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα λιμάνια του ανήκουν στο Διευρωπαικό Δίκτυο Μεταφορών, είναι αναγκαία η αποτελεσματική ένταξη των λιμένων τόσο στο κύριο όσο και στο δευτερεύων μεταφορικό δίκτυο ως βασικά συστατικά μέρη του και γι΄αυτό η γνώση για τις δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έργων Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, και θα επιδιωχθεί ευρύτερη συζήτηση για τις αναγκαιότητες και προτεραιότητες για τους λιμένες, όπως επίσης τις δυνατότητες και ευκαιρίες αξιοποίησης πόρων της ΕΕ για σχετικά έργα.
Ειδικότερα στο πρόγραμμα προβλέπεται η συζήτηση να διαρθρωθεί σε τέσσερις ενότητες, που αφορούν:
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ολοκληρωμένων έργων
Στην παρουσίαση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και στην παρουσίαση νέων έργων
Στην παρουσίαση του νέου πλαισίου για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και τις νέες προσκλήσεις ενώ
Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις αναγκαιότητες για τους λιμένες και τις μεταφορές.
Κυρίες και κύριοι
Η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων δεν περιορίζεται σε ένα ρόλο διεκπεραιωτή αλλά στοχεύει μέσα σε μια δύσκπαμπτη δημόσια διοίκηση να αποτελεί το σημείο αναφοράς για το σύνολο των φορέων αλλά και των ανθρώπων που εμπλέκονται στους τομείς αρμοδιότητας της . Παρά το γεγονός ότι και η ίδια επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση του προσωπικού δημόσιου τομέα, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς όπως είναι το γιώτινγκ με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του μητρώου σκαφών αναψυχής, τη δημιουργία του παρατηρητηρίου για τις παράνομες ναυλώσεις , τη λειτουργία της συντονιστικής επιτροπής κρουαζιέρας, την ανάληψη της πρωτοβουλίας για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Λιμένων, την επεξεργασία σχεδίου για το δίκτυο υποδομών LNG, την υλοποίηση σχεδίου για την τακτοποίηση των χερσαίων ζωνών σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την εύρυμη λειτουργία των μικρών κυρίων λιμανιών, την ενίσχυση της πλοηγικής υπηρεσίας με μέσα (6 νέες μηχανές και 7 νέες πλοηγίδες βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας της διαγωνιστικής διαδικασίας) και προσωπικό και σε μια σειρά άλλες πρωτοβουλίας που σύντομα θα ανακοινωθούν. Αυτή η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας δεν αποτελεί μόνο όραμα της πολιτικής ηγεσίας αλλά και των στελεχών της που εργάζονται με τρόπο αποτελεσματικό προς αυτή την κατεύθυνση.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη εισαγωγή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία και τη συμμετοχή σας και ιδιαίτερα τους ομιλητές για τη διαθεσιμότητα τους. Να ευχαριστήσω επίσης και τον κ. Κορκίδη όχι μόνο για την παραχώρηση αυτού του φιλόξενου χώρου αλλά γιατί πάντοτε βοηθά το έργο του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων εμπράκτως. Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να καλέσω στο βήμα για να μας απευθύνει χαιρετισμό τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Σας ευχαριστώ»
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, οποίος στο πλαίσιο του χαιρετισμού του επεσήμανε την ανάγκη χάραξης σαφούς εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων. Επίσης χαρακτήρισε τα λιμάνια «μηχανές ανάπτυξης» και επεσήμανε ότι, υπάρχουν ευκαιρίες περαιτέρω ενίσχυσης, τόσο του λιμανιού του Πειραιά, όσο και των άλλων λιμένων της χώρας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο, τόνισε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται απ' όλους εγρήγορση, διαρκής διαπραγμάτευση, εξωστρέφεια, διορθωτικές παρεμβάσεις και επιδίωξη συνεργασιών και ευρύτερων συναινέσεων.