Τη σημασία που έχει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας χτες το πρωί στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», το Ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης στο χρέος, στη λιμενική πολιτική του Υπουργείου, στο προσφυγικό και στη ΝΔ.
Ο Υπουργός συνέδεσε ευθέως τα του χρέους με την πολιτική σταθερότητα. Όπως είπε, «η κυβέρνηση υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων, πάρα το γεγονός ότι ήταν επώδυνες για τον ελληνικό λαό. Κατά συνέπεια πρέπει και οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τηρώντας τις δικές τους δεσμεύσεις, απέναντι στην Ελλάδα», δηλαδή τη μείωση του χρέους, που προβλέπεται από τις υπογραφείσες συμφωνίες. «Οι Ευρωπαίοι να μην παίζουν με αυτά τα πράγματα, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη»,τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες ζητεί επίμονα η ΝΔ, με αιχμή την αξιολόγηση, το χρέος και το προσφυγικό, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Θα μπορούσα να πω ότι "ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται". Εάν είναι να συμβεί στη χώρα μια καταστροφή, αυτή είναι να πέσει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή».Η εκλογολογία από τη ΝΔ είναι «για εσωτερικούς λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να συγκρατήσει το κόμμα του από τους εσωτερικούς κραδασμούς», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Όπως εξήγησε πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος με τα πολιτικά κόμματα, στα κρίσιμα θέματα όπως το προσφυγικό, το χρέος κλπ. Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να δηλώσει τη θέση της για το προσφυγικό, να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που όπως είπε, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γεμίσει πρόσφυγες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κουρουμπλής στη λιμενική πολιτική της Ελλάδας. «Σε μια τέτοια περίοδο», είπε, «όπου το παγκόσμιο εμπόριο είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι μεταφορές παίζουν κρίσιμο ρόλο. Το υπουργείο πρέπει να οργανώσει μια λιμενική πολιτική. Πρέπει να αναπτυχθεί μια λιμενική βιομηχανία, καθώς μάλιστα η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, το επιτρέπει. Μια βιομηχανία με μικρά, μεσαία και μεγάλα λιμάνια που θα είναι η είσοδος στην Ευρώπη. Τα ελληνικά λιμάνια δηλαδή, θα πρέπει να αποτελέσουν κόμβους εισόδου, πύλες προς τα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα.»