Οι 'Άλπεις ψηλώνουν...
σταθερά κατά περίπου ένα έως δύο χιλιοστά κάθε χρόνο. Kατά παρόμοιο τρόπο οι παλαιότεροι υπερήπειροι της Βόρειας Αμερικής και της Σκανδιναβίας μετακινούνταν επίσης σταδιακά.
Σύμφωνα με το επιστημονικό site, psy.org, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το τέλος της πιο πρόσφατης ιστορίας των κλιματικών αλλαγών της Γης (Last Glacial Maximum), περίπου πριν από 18.000 χρόνια, οι παγετώνες έλιωσαν και η προηγούμενη επιφάνεια της Γης υπέστη μεγάλη συμπίεση που οδήγησε στη συρρίκνωσή της.

Ο πάγος αντέδρασε έντονα στην κλιματική αλλαγή εκείνης της περιόδου, ενώ ο φλοιός της Γης εξακολουθεί να αντιδρά στην τήξη του πάγου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Last Glacial Maximum, oι Άλπεις επίσης καλύφθηκαν από πάγο. Οι συνέπειες που προκάλεσαν οι παγετώνες τότε στις Άλπεις ήταν ωστόσο πολύ μικρότερες από εκείνες που προκλήθηκαν στις υπερηπείρους της Βόρειας Αμερικής και της Σκανδιναβίας. Γι' αυτό θεωρείται ότι τα αποτελέσματα εκείνης της κλιματικής αλλαγής στο γνωστό σύστημα οροσειρών γίνονται σήμερα αντιληπτά.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Γιούργκεν Μέι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Πότσνταμ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, υπολόγισε ότι η οροσειρά των 'Άλπεων συνεχίζει ακόμα να ψηλώνει.

Από την άλλη πλευρά του πλανήτη, η Αυστραλία μετακινείται εξαιτίας μεταβολών στο κέντρο της μάζας της Γης. Το κέντρο αυτό, που βρίσκεται στο επίκεντρο του λιωμένου μεταλλικού πυρήνα του πλανήτη μας, σε βάθος περίπου 6.000 χιλιομέτρων, μετακινείται περιοδικά κατά μερικά χιλιοστά καθώς, λόγω της αλλαγής των εποχών, αλλάζει η κατανομή των υδάτων της Γης λόγω μετατόπισης των βροχοπτώσεων.
 
Top