«Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό. Εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, προσθέτοντας: «Και εκείνοι που το βλέπουν χαίρονται γιατί βλέπουν και το καμαρώνουν ότι το πρόγραμμα τους και το όνειρο τους πραγματοποιείται».

Ο κ. Ιερώνυμος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων σε σημαντικές λεπτομέρειες από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Άμυνας.

Όσον αφορά τη στάση που κράτησε ο Πάνος Καμμένος, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Άμυνας του είπε: «Αν μου πείτε Μακαριότατε, δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί. Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο, σχεδόν μετά δακρύων, αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε».

Αναφερόμενος στον υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος ήταν δριμύς, λέγοντας τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός στις συζητήσεις μας μου είπε και ξαναείπε ότι δε θα κάνουμε τίποτα, μολονότι είμαστε η Αριστερά αν δεν το συζητήσουμε και καταλήξουμε στο τι θέλουμε. Δυστυχώς, ο κ. Φίλης, ζητώ συγγνώμη και από αυτή τη θέση, είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως Αρχιεπίσκοπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα ως υπουργός Παιδείας. Αλλά η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει ποια είναι η πίστη της; Όταν βλέπει ότι όλα κατακρεμνίζονται και στο θέμα της Παιδείας και στο θέμα των σχέσεων, στις παραδόσεις μας, στην Ιστορία... Δεν έχει λόγο αυτή η Εκκλησία να πει πώς θέλει τα Θρησκευτικά;»

Για τον Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε: «Ήμασταν γνωστοί πριν γίνει πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς ορισμένες συναντήσεις. Μέσα μου υπερισχύει το δημιουργικό πνεύμα. Οι συζητήσεις μας είναι δημιουργικές και πηγαίνουν πέρα από τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Το έχουμε ανάγκη και οι δύο. Προσδιορίζουμε τι θέλουμε για να κάνουμε καλή συζήτηση».

Για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους ο κ. Ιερώνυμος σμείωσε: «Στην Εκκλησία μας, στην Ορθοδοξία μας, δεν υπάρχει στην Αποστολή την ποιμαντική της Εκκλησίας, η λέξη χωρισμός. Χωρίζω ποιον; Το παιδί μου; Στην Ελλάδα, και παντού βέβαια, αλλά στην Ελλάδα, οι πολίτες δημιουργούν το Κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Σημαίνει ότι υπάρχει μία μητρική σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού μας. Ποιος θα μας χωρίσει;»

Αναφερόμενος στον κίνδυνο ισλαμοποίησης ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: «Δεν είναι κίνδυνος ισλαμοποίησης όταν πιστεύουμε ότι αυτοί ήρθανε και θα πάνε στις πατρίδες τους. Αλλά δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Είναι μια απόπειρα αλλοίωσης από κέντρα που, ξέρουν αυτά, αυτού του τόπου. Να μην είναι μόνο η γλώσσα ελληνική, να μην είναι μόνο θρησκεία η ελληνική, να μην είναι μόνο η συνείδηση ελληνική. Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό. Εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι. Και εκείνοι που το βλέπουν χαίρονται γιατί βλέπουν και το καμαρώνουν ότι το πρόγραμμα τους και το όνειρο τους πραγματοποιείται.

Για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα: «Θα μπορούσε να αναβληθεί κατά την δική μου την άποψη, έως ότου να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται;» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας: «Τι θα είναι αυτό; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Και ο άλλος ο κίνδυνος ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων. Στο τζαμί ποιοι θα πάνε; Θα πάνε οι Σιίτες, θα πάνε οι Σουνίτες; Επομένως είναι μια μεγάλη δοκιμασία, ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά».

Ερωτηθείς για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου από το Δημόσιο, απάντησε: «Αυτά που ζούμε εμείς σήμερα τα έζησαν νωρίτερα άλλα κράτη της Ευρώπης. Εάν μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει, όλη την περιουσία, και ιδιαίτερα τις καταχρηστικές απαλλοτριώσεις, τότε μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Γερμανοί. Είπαν, δεν μπορούμε να σας πούμε τι κάνει η περιουσία σας, αλλά ούτε και να σας πληρώνουμε. Παίρνουν εφάπαξ κεφάλαιο κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Αν τεθεί το θέμα αυτό, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να καταγραφεί και να καταλογιστεί».

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε εκτενείς αναφορές στις απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικής περιουσίας και τις δωρεές προς το Δημόσιο και αναρωτήθηκε: «Πού θα πάμε εμείς και πώς θα διεκδικήσουμε αυτή την περιουσία;»

Μάλιστα για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι «έγινε καταλήστευση. Να τα μαζέψουμε όλα αυτά και να δώσει το κράτος επιχορήγηση έναντι αυτών για να πληρώνουμε εμείς τους ιερείς. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι μια περιουσία 1.000 νομικών προσώπων. Δεν είναι εύκολα πράγματα να διατεθούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Βάσει του νόμου που υπογράψαμε με την κυβέρνηση Σαμαρά να έρθουμε να συνεργαστούμε για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας και για την Εκκλησία και για το κράτος. Έχει τη δυνατότητα όμως το κράτος να μας πει πώς;»

Στην ερώτηση τι ζητάει από ένα χρεοκοπημένο κράτος η Εκκλησία, απάντησε ότι «έχουμε υποχρεώσεις. Επιτρέπεται ο καυγάς αυτός να αφήσει 10.000 οικογένειες ιερέων να υποφέρουν;»

«Για μας δεν υπάρχει χωρισμός. Δεν διώχνουμε τους ανθρώπους. Υπάρχουν προβλήματα τεράστια, αλλά δεν θα κοιτάξουμε τα δικαιώματά μας, να τα υπερασπιστούμε; Τα Ιδρύματα για παράδειγμα. Έχουμε 700 ιδρύματα, θα τα συντηρήσει το κράτος;»

Δείτε το βίντεο:

 

 
Top