Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην Ελλάδα το τεστ Aptima mRNA HPV, η πιο εξελιγμένη προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας...
Το τεστ παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στις 11-13 Νοεμβρίου 2016, με θέμα «Παθολογία Τραχήλου και Κολποσκόπηση. Κυτταρολογία - Βιοδείκτες - Κολποσκόπηση - Ιστολογία και περαιτέρω διαχείριση», με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων.
Τα πρόδρομα αποτελέσματα ερευνών της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου, έδειξαν πως το Aptima σε συνδυασμό με το Παπ Τεστ, αποτελεί την πιο ασφαλή πολιτική πρόληψης καρκίνου τραχήλου μήτρας.
Το τεστ αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη που συνδυάζει την Κυτταρολογία Υγρής Φάσης με τη χρήση Μοριακών Βιοδεικτών συμβάλλοντας έτσι σε ποσοστό που αγγίζει το 100% στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευάγγελος Παρασκευαίδης, μέλος της Ακαδημαϊκής Ομάδας, εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το συμβατικό Παπ Τεστ, που εφαρμόζεται διεθνώς για περισσότερα από 60 χρόνια, αποτελεί τη μέχρι σήμερα αποτελεσματικότερη ασπίδα σωτηρίας των γυναικών από τη μάστιγα του καρκίνου τραχήλου μήτρας.
Το Παπ τεστ έχει σώσει εκατομμύρια ζωές, ειδικά εκεί που εφαρμόστηκε οργανωμένα, είπε, ωστόσο ανέφερε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο με την οργανωμένη εφαρμογή του, όσο και με την ευκαιριακή, έδωσε ψευδή αποτελέσματα, με αποτέλεσμα των εφησυχασμό των γυναικών, γι’αυτό έγιναν προσπάθειες ώστε να βρεθεί κάποια εξέταση πιο ακριβής πιο ευαίσθητη.
Στην ελληνική ομάδα συνεργάζονται πανεπιστήμια και κλινικές από όλη την χώρα. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται με το Αττικό νοσοκομείο και το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος έχουν εξεταστεί περισσότερες από 15.000 γυναίκες.
Τα τελευταία χρόνια ο νομπελίστας Harald zur Hausen, τεκμηρίωσε τον ρόλο ορισμένων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δηλαδή των ογκογόνων τύπων, στη γένεση του καρκίνου τραχήλου μήτρας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πρόληψή του.
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιούργησε ποικίλες μεθόδους ανίχνευσης του γενετικού υλικού του HPV, με καινοτόμες τεχνικές μοριακής βιολογίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στη διάγνωση όσο και την παρακολούθηση των γυναικών. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ουσιαστικά, μέχρι σήμερα καμία μέθοδος δεν επέτρεπε την αποτελεσματική διάγνωση όλων των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου μήτρας στην καθημερινή κλινική πράξη.
Με βάση πρόσφατα συμπεράσματα από μελέτες σε χώρες με μακροχρόνια και αξιόπιστα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, η ανίχνευση του DNA των ογκογόνων τύπων του HPV υποδηλώνει απλά την παρουσία του ιού και όχι υποχρεωτικά την ενεργοποίησή του. Η ενεργοποίηση του ιού και η διαδικασία της τραχηλικής καρκινογένεσης είναι πλέον αναγνωρίσιμες με τη χρήση ενός νέου ειδικού τεστ, του Aptima mRNA HPV Test, είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική διαχείριση των γυναικών με παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι το ειδικό αυτό τεστ, ανιχνεύει εάν μια λοίμωξη είναι ενεργή και επιτρέπει την αναγνώριση, τόσο των προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, όσο και των περιπτώσεων διηθητικού καρκίνου. Το αποτέλεσμα του Aptima σε συνδυασμό με ένα τεστ Παπ, οδηγεί σε ασφαλή διάγνωση.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξέτασης είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για την ορθολογιστική αντιμετώπιση νέων γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις και αποτελεί σημαντικό όπλο στα χέρια των ειδικών ώστε να αποφεύγονται άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε μαιευτικές επιπλοκές, όπως η προωρότητα.