To 2016 ήταν μια χρονιά με μεγάλες απώλειες για το χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου και της διανόησης, καθώς πέθαναν εμβληματικοί καλλιτέχνες και λογοτέχνες, σύμβολα μιας ολόκληρης γενιάς.
Στις 10 Ιανουαρίου, ο ανατρεπτικός Ντέιβιντ Μπάουι έφυγε στα 69 του από καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πούλησε περισσότερους από 140 εκατομμύρια δίσκους και επηρέασε όσο λίγοι της πορεία της ποπ-ροκ μουσικής του 20ου αιώνα. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη: απλοί θαυμαστές, πολιτικοί, καλλιτέχνες, οι ... συνάδελφοι του Major Tom στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ακόμα και ο υπεύθυνος Πολιτισμού του Βατικανού – κατέκλυσαν τα social media για να εκφράσουν την θλίψη τους.
Ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν, ο "κακός" του κινηματογράφου, εφυγε στις 14 Ιανουαρίου από καρκίνο. Ξεχωρίζουν οι ταινίες: «Χάρι Πότερ», «Ρομπέν των Δασών» και «Πολύ σκληρός για να πεθάνει».
Ο Ουμπέρτο Έκο - ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες, φιλοσόφους και πανεπιστημιακούς καθηγητές της Ιταλίας και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το όνομα του ρόδου» - έφυγε στις 19 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 84 ετών. Λέγεται ότι το επώνυμο Εκο είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων Ex Coelis Oblatus, που σημαίνει «θεϊκό δώρο».
Στις 21 Απριλίου, ο ποπ σταρ Prince βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Μινεσότα σοκάροντας τον κόσμο. Ο "Πρίγκιπας" πέθανς στα 57 του από υπερβολική δόση φαρμάκων. Το δελτίο τύπου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας απέδιδε τον θάνατο του τραγουδιστή σε υπερβολική δόση οπιοειδούς σκευάσματος. «Ο εκλιπών είχε καταναλώσει από μόνος του fentanyl» επισημαίνεται στην έκθεση, όπου η αιτία θανάτου καθορίζεται ως «τοξικότητα από fentanyl», το οποίο ελήφθη από λάθος.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί έχουν πεθάνει τόσοι διάσημοι το 2016: Η επιστημονική εξήγηση
Στις 9 Οκτωβρίου, σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο τιμημένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα, σε ηλικία 90 ετών. Σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μια καριέρα που ξεπέρασε τις 6 δεκαετίες. Θεωρείται ο σημαντικότερος πολωνός σκηνοθέτης, που κατέγραψε μοναδικά την ταραχώδη ιστορία της χώρας του αλλά και του κομμουνισμού.
Στα 90 του έφυγε και ο Ντάριο Φο στις 13 Οκτωβρίου. Ο λογοτέχνης, ηθοποιός και σκηνοθέτης είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. Η πολιτική του κηδεία έγινε στο Μιλάνο, υπό τους του τραγουδιού «Bella Ciao», ισχυρό σύμβολο της αντίστασης στον φασισμό.
Στις 7 Νοεμβρίου έφυγε ο Λέοναρντ Κοέν, σε ηλικία 82 ετών. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε 4 ημέρες αργότερα. Ο Καναδός μελαγχολικός τραγουδοποιός κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο τρεις εβδομάδες, πριν το θάνατό του. Το αριστουργηματικό "You want it darker" θεωρήθηκε το δικό του τελευταίο αντίο στους θαυμαστές του.