Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 παρατηρείται πτώση της κατανάλωσης κατά 13% με 15%, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ) . «Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση για τα επόμενα 2-3 χρόνια, όχι μόνο δεν θα εισπράξει το κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά θα τεθούν σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι θέσεις εργασίας», ήταν το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε χθες η ΕΕΖ διά του α’ αντιπροέδρου της διοικούσας επιτροπής της και επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλη Μηνά.

Είναι προφανές ότι ορατές είναι ήδη οι συνέπειες στον κλάδο της μπύρας μετά την αύξηση κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο εν λόγω προϊόν από την 1η Ιουνίου 2016.Αυτό που ζητεί ο κλάδος δεν είναι ένας χαμηλός ΕΦΚ, αλλά ένας δικαιότερος φόρος, στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όπως ήταν και παλιότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υψηλότερο ΕΦΚ στη μπύρα από την Ελλάδα έχουν μόνο η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους καταπολέμησης του αλκοολισμού.

Σύμφωνα με την ΕΕΖ, οι άμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο είναι πάνω από 2.000, ενώ οι έμμεσες περί τις 61.000. Η συνεισφορά του κλάδου τα χρόνια της κρίσης μέσω των φόρων ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2015 η άμεση και έμμεση συνεισφορά του κλάδου (ΕΦΚ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές) ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κλάδος πραγματοποίησε το 2015 εξαγωγές μπύρας 432.000 εκατόλιτρων αξίας 25 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση 89% σε σύγκριση με το 2014.

Για το σύνολο του 2016 εκτιμάται ότι το κράτος θα εισπράξει από τον κλάδο (εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος) 314 εκατ. ευρώ έναντι 268 εκατ. ευρώ το 2015 και παρά την πτώση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τον ΕΦΚ θα ανέλθουν φέτος σε 160 εκατ. ευρώ έναντι 105,85 εκατ. ευρώ το 2015, από ΦΠΑ σε 115 εκατ. ευρώ, όπως περίπου και πέρυσι, από τον δημοτικό φόρο 7 εκατ. ευρώ (από 15 εκατ. ευρώ πέρυσι), 12 εκατ. ευρώ εργοδοτικές εισφορές, όπως και το 2014 και ΦΜΥ 20 εκατ. ευρώ, όσα και πέρυσι.

Οι ζυθοποιοί ζητούν επίσης εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο της μπύρας, καθώς αυτό βασίζεται σε νόμο ηλικίας 94 ετών, τον νόμο 2963/1922. Πρόκειται μάλιστα για νόμο που βασίστηκε στον γερμανικό νόμο περί καθαρότητας της μπύρας, ο οποίος φέτος έκλεισε 500 χρόνια ζωής! Ο εν λόγω νόμος βάζει σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη της ελληνικής ζυθοποιίας, καθώς επιτρέπει τη χρήση σακχαρούχων πρώτων υλών που προέρχονται αποκλειστικά από δημητριακά και ορισμένα σάκχαρα, ενώ επιπλέον απαγορεύει την παραγωγή ποτών από ζύμωση φρούτων όπως είναι ο μηλίτης και ο απιδίτης (από αχλάδια). Έτσι, λοιπόν, σήμερα αν και η κατανάλωση μηλίτη γνωρίζει στην Ελλάδα αύξηση 70%, υποχρεωτικά όλα τα προϊόντα της κατηγορίας εισάγονται από το εξωτερικό. Η ΕΕΖ προβαίνει και σε δύο ακόμη προτάσεις: την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων των ζυθοποιείων σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την παροχή κινήτρων σε αγρότες και ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για την δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου.
πηγη economy365.gr
 
Top