Λίγο τα μελομακάρονα, λίγο οι κουραμπιέδες, τα πλούσια γιορτινά φαγητά και το ποτό, δύσκολα καταφέρνει κάποιος να μην πάρει 2-3 κιλά τις γιορτές...
Το +1 κιλό την περίοδο των Χριστουγέννων δεν είναι πρόβλημα, με λίγη προσοχή στο φαγητό και με γυμναστική, μέσα σε μία-δύο εβδομάδες έχουμε απαλλαγεί από αυτό. Το πρόβλημα είναι όταν αρχίζουμε να ξεφεύγουμε και δυστυχώς, ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας φορτωμένος θερμιδικά. Από τη μία τα Χριστούγεννα, από την άλλη οι ονομαστικές εορτές με τα κεράσματα, χάνεται το μέτρημα και το μέτρο. Υπάρχουν όμως 7 απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις ούτε το τζιν θα στενέψει, ούτε θα ξεκινήσει με δίαιτα το νέο έτος.
Η αποχή από τα γλυκά δεν είναι λύση
Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τελείως τους γλυκούς πειρασμούς ειδικά εάν μας αρέσουν πάρα πολύ και τους περιμένουμε όλο το χρόνο -πες τους και μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Άλλωστε, εάν επιβάλλουμε στον εαυτό μας απόλυτη στέρηση μπορεί να έρθει η στιγμή που θα λυγίσουμε και τότε 1 κομμάτι δε θα είναι αρκετό. Γι’ αυτό δοκιμάζουμε με μέτρο ή αλλιώς τρώμε ένα μικρό γλύκισμα κάθε μέρα.
Προτιμάμε τα ισορροπημένα γεύματα
Τα τραπεζώματα των γιορτών είναι διάσημα για τη νοστιμιά τους, αλλά και για τον πληθωρικό χαρακτήρα τους. Εάν δεν θέλουμε να ξεφύγουμε λοιπόν, επιλέγουμε φαγητά που δεν περιέχουν μεγάλα ποσοστά λίπους και φροντίζουμε να γεμίζουμε το πιάτο μας με ψητά και βραστά λαχανικά και σαλάτες, τα οποία χορταίνουν χωρίς να αποδίδουν πολλές θερμίδες. Ένα ακόμη έξυπνο και νόστιμο κόλπο για να μην ξεφύγουμε είναι να μην δοκιμάζουμε από όλα απλά και μόνο επειδή είναι γιορτές, απολαμβάνουμε μόνο τα εδέσματα που πραγματικά μας αρέσουν.
Δεν το παρακάνουμε με το αλκοόλ
Κρασί, σαμπάνια, ποτά, αποστάγματα. Όλα αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού, ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Η μέτρια κατανάλωση ή αλλιώς 2-3 ποτήρια ούτε τη σιλουέτα θα επηρεάσουν, ούτε θα μας θέσουν σε κίνδυνο εάν πρέπει να οδηγήσουμε μετά.
Πριν το φαγητό… τρώμε
Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά ένα ελαφρύ σνακ πριν το γιορτινό τραπέζι κάνει καλό στη σιλουέτα. Κι αυτό διότι όταν καθόμαστε στο τραπέζι νηστικοί έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να ενδώσουμε σε ό,τι λαχταριστό έχει ετοιμάσει η οικοδέσποινα. Έτσι, αν έχουμε φάει κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο ή μία μικρή σαλάτα, θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την όρεξή μας. Επιπλέον, δεν παραλείπουμε γεύματα πριν το γιορτινό τραπέζι, δηλαδή δεν βγάζουμε από το πρόγραμμα το πρωινό ή το μεσημεριανό για χάρη του πλούσιου γιορτινού δείπνου.
Το πόσο και το πώς τρώμε μετράει
Μπορεί η οικοδέσποινα να μας προτρέπει να δοκιμάσουμε από όλα τα πιάτα που έχει ετοιμάσει και να βάλουμε και δεύτερη μερίδα, ωστόσο στο πιάτο μπαίνει αποκλειστικά και μόνο η ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Με αυτό τον τρόπο και συναίσθηση της ποσότητας του φαγητού έχουμε και αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα από όλα τα εδέσματα του τραπεζιού. Σημαντικό είναι επίσης να μασάμε την τροφή καλά άρα και αργά, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά από την ώρα που ξεκινάμε το φαγητό για να προκληθεί κορεσμός.
Γιορτινή άσκηση
Όχι, δεν είναι ανάγκη να περάσουμε όλες τις ημέρες των εορτών στο γυμναστήριο προσπαθώντας να αντισταθμίσουμε τις γιορτινές “ατασθαλίες” με σκληρή προπόνηση. Η λύση είναι η γιορτινή άσκηση -η πιο διασκεδαστική από όλες. Πώς γίνεται; Περπάτημα: βόλτα στα μαγαζιά για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Αερόβιο: δεν σταματάμε το χορό στο ρεβεγιόν. Έντονη άσκηση: όσοι πάνε διακοπές κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι ευκαιρία να κάνουν τα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ.
Καταγράφουμε τα πάντα
Μοιάζει κουραστικό και χρονοβόρο, αλλά η πλήρης και ακριβής καταγραφή όσων τρώμε μας βοηθά να εντοπίσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες. Ξεκινώντας λίγο πριν τις γιορτές και τηρώντας ένα ημερολόγιο φαγητού καθημερινά, θα διαπιστώσουμε εάν εκείνο το γλυκάκι που και που είναι τελικά καθημερινή συνήθεια, που μπορεί να επαναλαμβάνεται και περισσότερες από μία φορά την ημέρα… Δεν θα υπολογίσουμε και τις θερμίδες, ας μην χαλάμε τις καρδιές μας μέρες που είναι, αλλά με τον τρόπο αυτό δεν θα ξεφύγουμε τελείως…