ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τα τμήματα έχουν σκοπό να παρέχουν στους φοιτητές την επιστημονική θεωρητική γνώση καθώς και την πρακτική κατάρτιση για να σταδιοδρομήσουν σαν διοικητικά και οικονομικά στελέχη στο χώρο της Ναυτιλίας και των Μεταφορών.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα:
Μικροοικονομική, Οικονομικά Μαθηματικά, Ωκεανογραφία, Ναυτιλιακή Οικονομική Ιστορία, Τεχνολογία Πλοίου, Διεθνές Θεσμικό Πλαίσιο της Ναυτιλίας, Μακροοικονομική, Πληροφοριακά Συστήματα στις Μεταφορές, Ανάλυση Διακλαδικών Σχέσεων στη Ναυτιλία, Εισαγωγή στη Ναυτιλιακή Οικονομική, Θαλάσσιο Περιβάλλον μια Οικολογική Προσέγγιση, Κοινωνιολογία της Ναυτιλίας, Πολιτική Οικονομία, Επιχειρησιακή Στρατηγική, Ναυτιλιακή Λογιστική, Εισαγωγή στην Οικονομία των Λιμένων, κ.ά.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικούς, κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς, στο χώρο των θαλάσσιων και συνδυασμένων μεταφορών. Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν και σε θέσεις σχετικές με τη διοίκηση και διαχείριση παράκτιων και θαλάσσιων βιομηχανιών. Τα τμήματα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη ναυτική τεχνολογία, την ωκεανογραφία και τη διαμόρφωση διεθνούς και εθνικού νομικού πλαισίου για τη ναυτιλία και τη θάλασσα.
Σήμερα, ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολείται στις 4.000 τουλάχιστον ναυτιλιακές εταιρείες της Ελλάδας, και όπου μπορούν να απασχοληθούν οι απόφοιτοι, ανέρχεται σε 40.000 περίπου άτομα.
Πιο συγκεκριμένα οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να εργαστούν:
* Σε ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών.
* Στη διοίκηση ναυπηγείων και επισκευαστηρίων.
* Σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες.
* Σε λιμενικούς οργανισμούς (Ο.Λ.Π., Ο.Λ.Θ., λιμεναρχεία).
* Σε ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς οργανισμούς (νηογνώμονες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις και P και I Clubs κ.ο.κ.).
* Σε επιχειρήσεις εξοπλισμού και προμήθειας πλοίων.
* Σε επιχειρήσεις συνδυασμένων μεταφορών.
* Στη δημόσια διοίκηση ως στελέχη
Τέλος, αν οι απόφοιτοι των τμημάτων δεν επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο της ναυτιλίας, μπορούν να εργαστούν ως οικονομολόγοι ή λογιστές, αφού εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Επίσης, μπορούν να διοριστούν μέσω του διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π., ως καθηγητές στη δημόσια εκπαίδευση (υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 09, Οικονομολόγων).
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Για την εισαγωγή στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Ο συντελεστής του μαθήματος είναι 1 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 100).
* Στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά λειτουργούν τα ακόλουθα εργαστήρια: α) Ναυτιλιακής Οικονομίας, Διοίκησης και Ναυτιλιακών Ατυχημάτων, β) Θαλάσσιων Επιστημών, γ) Ωκεανογραφίας - Θαλάσσιας Γεωχημείας, δ) Ολοκληρωμένης Λιμενικής Οικονομίας και Διοίκησης και ε) Οικονομικής των Μεταφορών.
* Στο τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Αιγαίου λειτουργούν τα ακόλουθα εργαστήρια: α) Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων, β) Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στη Ναυτιλία, τις Μεταφορές και τη Νησιωτική Ανάπτυξη, γ) Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων, δ) Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής και ε) Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Γεωοικονομίας και Γεωπολιτικής.
* Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Economic Chamber of Greece), Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ. 10563, Αθήνα, Τηλ.: 210 -52.02.250-260-270, Φαξ: 210 -52.29.167, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.oe-e.gr/, e-mail: oee@oe-e.gr
* WISTA Hellas, (Women’s International Shipping and Trading Association Hellas), Δραγάτση 2, 185 35 Πειραιάς, Τηλ: 210 -42.24.370, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.wista.net/gr, e-mail: wista-gr@otenet.gr.
* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών Παν. Πειραιά και Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Παν. Αιγαίου δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.
Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 612 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»
Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr