Πρωτοφανής είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι κανένα κράτος της Ένωσης δεν είναι υποχρεωμένο να εκδίδει άδεια εισόδου σε πρόσφυγες, ακόμη και αν αυτοί είναι θύματα βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης και κινδυνεύει η ζωή και η ακεραιότητα τους.

Με την απόφαση αυτή κλείνουν σχεδόν όλοι οι δρόμοι για τους πρόσφυγες, που μπορούσαν να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος εφόσον προέρχονταν από μέρη που κινδύνευαν με βασανιστήρια.

Μάλιστα, το Ευρωδικαστήριο αποφάσισε κόντρα στην πρόταση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα ότι τέτοιου είδους άδειες εισόδου πρέπει να εκδίδονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν είναι υποχρεωτική η άδεια, εκδικάζοντας την υπόθεση μιας οικογένειας Σύρων από το Χαλέπι που έκαναν αίτηση για βίζα προκειμένου να διαμείνουν με γνωστούς τους στο Βέλγιο τον Οκτώβριο. Οι βελγικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας, οδηγώντας σε δικαστική διαμάχη!

Σύμφωνα με την απόφαση «τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωμένα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να χορηγήσουν άδεια εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους σε άτομα που θέλουν να εισέλθουν στα εδάφη τους με στόχο να υποβάλουν αίτηση ασύλου, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα να το πράξουν βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει τότε ότι μια απόφαση υπέρ της χορήγησης άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους θα «άνοιγε διάπλατα τις πύλες» για τους αιτούντες άσυλο.

Η πρωτοφανής απόφαση δείχνει την αναταραχή και την κρισιμότητα της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ.  

 
Top