Εικαστικό Project
«Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας-Επεισόδιο 1ο»
«Between Myth and Reality-Episode 1st»
24 Μαρτίου-2 Απριλίου 2017 στο Κέντρο Έρευνας Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη
Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 9:00-15:00 και 18:00-21:00
Εικαστική έκθεση με θέμα: Μύθοι, θρύλοι και ιδεολογήματα στην Ελλάδα του χτες και του σήμερα.
Η έκθεση με θέμα: «Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας», θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 31 Μαρτίου του 2017 στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, που στεγάζεται στις παλιές φυλακές Τρικάλων. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει έργα που κινούνται στο μεταίχμιο, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Κάθε εικαστικό μέσο: φωτογραφία, γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, Multimedia, είναι παρόν εδώ στην δημιουργία ενός υπερρεαλιστικού κολλάζ.
Το παραμύθι είναι μια φανταστική ιστορία που όσο πραγματική ή εξωπραγματική κι αν φαίνεται χάνει τελικά την δυνατότητα να παρασύρει, γιατί πάντα θεωρείται δημιούργημα της φαντασίας. Η καθημερινότα συχνά γίνεται βαρετή και προβλέψιμη. Η πραγματικότητα έχει την δυνατότητα να είναι άλλοτε σκληρή κι άλλοτε απαλή κι ονειρική. Μια φαντασίωση με στοιχεία υπαρκτά και ντοκουμέντα που χάθηκαν στην ροή του χρόνου, έχει την δύναμη να κινείται σε δύο επίπεδα «μεταξύ μύθου και πραγματικότητας». Ενδυναμώνεται από την αληθοφάνειά της και γοητεύει με τα ερωτηματικά που υποκινεί.
Η Θεσσαλία είναι ένας τόπος ευνοημένος από τη φύση, τη μυθολογία και την ιστορία. Ένας απέραντος κάμπος, που κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, ανάμεσα σε βουνά, που τα συνδέουν μύθοι που χάνονται στον χρόνο. Ο Όλυμπος συνδέεται με τους δώδεκα θεούς και μια ατέρμονη σειρά μύθων και ιστορικών γεγονότων. Το Πήλιο με τους Κενταύρους. Οι Νύμφες και οι Τιτάνες συνδέονται επίσης με την γη της Θεσσαλίας. Οι ονομασίες των χωριών γεμίζουν ερωτηματικά στο άκουσμά τους. Το Νεραϊδοχώρι, πήρε το όνομά του από φαινομενικά φανταστικά πλάσματα. Η θάλασσα, που συνδέει την Θεσσαλία με το Αιγαίο πέλαγος αποτελεί έξοδο, αλλά και σύνδεση με την Ανατολή. Τα Ομηρικά έπη και οι ήρωες που γκρεμίζουν τα τείχη της Τροίας. Διδασκόμαστε από νεαρή ηλικία όλες αυτές τις ιστορίες που μιλούν για πραγματικούς τόπους και τελικά δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε αν ανήκουν αποκλειστικά στην μυθολογία, την λογοτεχνία ή την ιστορία. Δεν είναι όμως μόνο η Θεσσαλία, που αποφασίσαμε να γίνει αυτή η έκθεση. Τα στοιχεία της φύσης σε κάθε σημείο της ελληνικής γης δίνουν έμπνευση κι άλλοτε δημιουργούν την ανάγκη για τέτοιου είδους αφηγήσεις, που σκεπάζονται από ένα πέπλο μυστηρίου και κάτω από τον λαβύρινθο αυτού του πέπλου έχει σκοπό να κινηθεί το παρόν εικαστικό project.
Τα έργα που συμμετέχουν στην παρούσα εικαστική έκθεση έχουν αναφορές σε πραγματικούς τόπους, αντικείμενα, πλάσματα, φυσικά φαινόμενα, τοποθετημένα σε μιά υπερρεαλιστική εικαστική πλατφόρμα.
Το έργο "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" της Λίας Κουτελιέρη
Το ταξίδι μας... μεταξύ μύθου και πραγματικότητας...μόλις ξεκίνησε...
Λία Κουτελιέρη,
Εικαστικός-Art Curator
Συμμετέχουν:
Δ.Αδάμης, Ε.Αθανασίου, Κ.Βασιλείου, Κ.Βλαχόπουλος, Κ.Γιαμάκος, Χ.Δημακάκου, Α.Ζηνέλης, Ε.Θωμοπούλου, Γ.Καραχάλιου, Ι.Κοντογιάννης, Β.Κούκκου, Λ.Κουτελιέρη, Α.Λόη, Σ.Μητσάκου, Ι.Μπέτση, Γ.Μπούνιας, Σ.Οικονομίδης, Κ.Παπαγεωργίου, Μ.Ραζέλου, Β.Σαμουηλίδου, Α.Σταύρου, Κ.Τουλιάτου, Α.Τσαμκόσογλου, Κ.Τσιναρίδης, Ι.Τσούμας, Ε.Τσιλιλή, Σ.Φωλίνας, Χ.Φωτοπούλου, Δ.Χριστοδουλοπούλου,
Διοργάνωση: Filartechnon
Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη
Διεύθυνση: Άγγελος Αντωνίου
«Τα Τρίκαλα η γενέθλια πόλη του Βασίλη Τσιτσάνη, τιμούν τον συνθέτη και στιχουργό πανελλήνιας εμβέλειας. Οι μελωδίες του αποκτούν πλέον στέγη, εδώ, στο <<Κέντρο Έρευνας - Βασίλης Τσιτσάνης>>. Το νέο σύγχρονο, διαδραστικό Μουσείο είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία και προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη. Η έκθεσή μας θα είναι ανοικτή παράλληλα με την προσωρινή έκθεση, με το ενημερωτικό υλικό για την ζωή και το έργο του Τσιτσάνη, καθώς και την σύνδεση των παλιών φυλακών με το νέο Μουσείο. Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια πρόγευση για αυτό που θα ακολουθήσει. <<Κάνε λιγάκι υπομονή...>> »
Βασιλένα Μητσιάδη,
Αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας - Β. Τσιτσάνης