Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο, Corina Cretu, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, είχε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χθες (5/4/17), στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Ελλάδα. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που είχαν οι δυο τους, αναπτύχθηκαν τα θέματα της ευρωπαϊκής συνοχής και ο ιδιαίτερος αντίκτυπος της νησιωτικότητας. 
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε πως τα ελληνικά νησιά πλήττονται από πολλά διαρθρωτικά μειονεκτήματα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την άσκηση μιας σειράς καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο Υφυπουργός τόνισε στην κ. Κρέτσου, πως ο κίνδυνος της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης των ευρωπαϊκών νησιών, δημιουργεί, ακόμη πιο έντονη, την ανάγκη για αυξημένη συναίνεση και λήψη πρωτοβουλιών από τις χώρες μέλη με νησιωτικές περιοχές για εφαρμογή ευέλικτων πολιτικών στους τομείς της ενιαίας αγοράς, του ανταγωνισμού, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της αλιείας. Η αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψη περισσότεροι αναπτυξιακοί δείκτες στην κατανομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, ανέφερε, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, μιας και το ΑΕΠ από μόνο του είναι ένα αποπροσανατολιστικό στοιχείο ως προς τη συμμετρική απεικόνιση των κοινωνικών ωφελειών από τις δράσεις του ΕΣΠΑ.
Η κ. Κρέτσου, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε για την στενότερη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των νησιωτών, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για τη νησιωτικότητα. 
Το θέμα της νησιωτικότητας και οι δράσεις που πρόκειται να αναληφθούν, συμφωνήθηκε από την κ. Cretu και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να συζητηθούν διεξοδικότερα σε μια επόμενη συνάντησή τους, η οποία δεσμεύτηκαν από κοινού να ορισθεί σύντομα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσα από μια σειρά δράσεων και επαφών που έχει ξεκινήσει και αφορούν τα νησιά της Ελλάδας σε συνάρτηση με τις ανάγκες των νησιών της Ευρώπης, προσπαθεί πολυεπίπεδα για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας εκ μέρους της Ε.Ε. αλλά και για την υιοθέτηση συγκεκριμένων θεσμικών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων που θα ανατρέψουν την παρούσα κατάσταση (πχ. μελέτη επιπτώσεων νησιωτικότητας και συγκρότηση ενός ξεχωριστού πυλώνα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της, με τελικό στόχο την αλλαγή στατιστικών δεικτών για την κατανομή κοινοτικών πόρων και δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για τη περίοδο 2017-2027).
 
Top