Παντού ακούμε για νέες, επαναστατικές μεθόδους αδυνατίσματος. Κάποιες από αυτές είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι δίνουν παράλογες υποσχέσεις, αλλά μερικές περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες. Μία από αυτές τις περιπτώσεις, που μετρούν πολλά “θύματα” είναι οι δίαιτες και τα προϊόντα που υπόσχονται να ενισχύσουν τον μεταβολισμό μας.
Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας καίει καύσιμα για να παράγει ενέργεια. Αυτά τα καύσιμα προέρχονται από το φαγητό, το αποθηκευμένο λίπος του οργανισμού και – στις περιπτώσεις που η μεταβολική διαδικασία δεν είναι επαρκής – από μυϊκό ιστό. Οι μέθοδοι, λοιπόν, αυτές, ισχυρίζονται πως με τα σωστά τρόφιμα ή κάποιο αφέψημα μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος ταχύτερα. Δεν είναι, όμως, τόσο απλό. Το κλειδί για να αλλάξουμε το πόσες θερμίδες καίμε είναι να διαχειριστούμε σωστά τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό μας (ΒΜΡ), τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως και τη διαδικασία της θερμογένεσης (της ενέργειας, δηλαδή, που χρειάζεται το σώμα μας για να μεταβολίσει το φαγητό).
Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για κάθε του λειτουργία, ακόμα και για τη λειτουργία των ζωτικών μας οργάνων. Αυτό ακριβώς είναι και ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός, η ποσότητα ενέργειας που καίμε για αυτές τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, ενώ δεν κάνουμε κάτι που απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Επίσης, ο ΒΜΡ δεν είναι ίδιος για όλους· επηρεάζεται από την ηλικία, το φύλο και τη σύνθεση του σώματος (την αναλογία σωματικού λίπους και μυϊκής μάζας, δηλαδή).
Συνεπώς, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας, αντί να στηριζόμαστε σε δίαιτες και μεθόδους που υπόσχονται πολλά, ορίστε τρεις απλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή:
Αλλαγές στη διατροφή
Τροφική θερμογένεση: μέσω αυτού του μηχανισμού τα περισσότερα συμπληρώματα μπορούν να επιταχύνουν τη μεταβολική διαδικασία. Η καφεΐνη και η καψαϊκίνη (που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές, το πράσινο τσάι και την κανέλα, μεταξύ άλλων) είναι ουσίες που μας βοηθούν να καίμε περισσότερες θερμίδες. Οι αλλαγές, όμως, που προκαλούν είναι προσωρινές, οπότε δεν έχει νόημα να περιμένουμε να χάσουμε κιλά αν γεμίζουμε το φαγητό μας πιπέρι. Ορισμένα χάπια αδυνατίσματος, επίσης, περιέχουν αυτές τις ουσίες. Ενώ, όμως, η καψαϊκίνη και το πράσινο τσάι δεν είναι επικίνδυνα, άλλες ουσίες (ακόμα και η καφεΐνη) μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες σε υπερβολική δόση.
Περισσότερη σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα, με κάθε τρόπο, αυξάνει τις θερμίδες που καίμε. Όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσα περισσότερα καύσιμα καταναλώνουμε. Με μόλις 30 λεπτά τρεξίματος, ο μέσος άνθρωπος καίει 300 θερμίδες, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Τα οφέλη της άσκησης, όμως, δεν σταματούν εκεί: βελτιώνουμε τη σωματική και πνευματική μας υγεία, και ταυτόχρονα αλλάζουμε τη σύνθεση του σώματός μας, χτίζοντας μυϊκή μάζα. Συνεπώς ο μεταβολισμός μας συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.
Περισσότερη μυϊκή μάζα
Αλλάζοντας τον ΒΜΡ μας, αυξάνουμε το πόσες θερμίδες καίμε ενώ το σώμα μας βρίσκεται σε ανάπαυση, και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με έναν μόνο τρόπο: αλλάζοντας τη σύνθεση του σώματός μας. Ένα κιλό μυϊκής μάζας χρειάζεται 12 θερμίδες για να συντηρήσει τον εαυτό του καθημερινά. Από την άλλη, ένα κιλό λίπους χρειάζεται μόνο 4 θερμίδες. Συνεπώς, όταν περιορίζουμε το σωματικό λίπος και αυξάνουμε τη μυϊκή μάζα, αυξάνουμε τον αριθμό θερμίδων που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για τις βασικές του λειτουργίες. Σε αντίθεση με τις πρόσκαιρες αλλαγές στον μεταβολισμό που προκαλεί, όπως είπαμε παραπάνω, η καφεΐνη, τα αποτελέσματα της γυμναστικής μπορούν να είναι μόνιμα – αρκεί να διατηρήσουμε αυτή την μυϊκή μάζα. 
Το να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας χρειάζεται χρόνο και κόπο. Δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τους μύες μας από τη μια μέρα στην άλλη, και τα συμπληρώματα ή οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα μπορεί, εν τέλει, να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό. Συνεπώς, η προσέγγιση που χρειάζεται να έχουμε είναι προσεκτική – και υπομονετική.
Πηγή:iatronet.gr
 
Top