Ποιες είναι οι πραγματικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε νερό και πώς, όσοι από εμάς δεν το πίνουμε με ευχαρίστηση θα καταφέρουμε να το βάλουμε στη σωστή ποσότητα στην καθημερινότητά μας;
Το νερό, αποτελεί το 60% του συνολικού μας βάρους, απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην καλή κυκλοφορία και τη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, προσθέτει λάμψη στην επιδερμίδα μας και μειώνει τις φλεγμονές των μυών και αρθρώσεων. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι προλαμβάνει ως ένα σημείο τις ουρολοιμώξεις και επιβάλλεται σε περιπτώσεις πέτρας στα νεφρά όπως και σε δυσκοιλιότητα. Μια μελέτη ερευνητών του Χάρβαρντ βρήκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης μειώνεται κατά 50% για όσους καταναλώνουν πάνω από έξι ποτήρια νερό την ημέρα, σε σχέση με αυτούς που πίνουν μόλις ένα ποτήρι.
Η έλλειψη ή η απώλεια νερού, προκαλεί αφυδάτωση και το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά στέλνοντας το μήνυμα με το αίσθημα της δίψας. Ακόμα και όταν είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, η ενέργειά μας πέφτει και κουραζόμαστε ευκολότερα. Καθημερινά, χάνουμε νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των ούρων. Προκειμένου να υπάρχει σωματική ισορροπία, πρέπει να ανανεώνουμε την ποσότητα του νερού που χάνουμε.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον «χρυσό κανόνα» των οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα (περίπου 2 λίτρα). Σε αυτήν την ποσότητα περιλαμβάνεται το νερό από ροφήματα όπως και αυτό που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά (κάποια περιέχουν έως και 90% νερό).
Οι εξειδικευμένες ανάγκες πρόσληψης νερού εξαρτώνται πέραν της ηλικίας και του βάρους μας και από τις δραστηριότητες και τις συνθήκες ζωής. Πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο νερό στις παρακάτω περιπτώσεις:
Σωματική άσκηση
Ιδιαίτερες συνθήκες περιβάλλοντος όπως το ζεστό και υγρό κλίμα ή το μεγάλο υψόμετρο
Κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
Ιδιαίτερες συνθήκες περιβάλλοντος όπως το ζεστό και υγρό κλίμα ή το μεγάλο υψόμετρο
Κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
Μπορεί το πολύ νερό να είναι επιβλαβές; Παρόλο που είναι σπάνιο, όταν τα νεφρά μας δεν μπορούν να αποβάλλουν το περιττό νερό, οι ηλεκτρολύτες του αίματος διαλύονται και τα επίπεδα του νατρίου πέφτουν, οδηγώντας σε υπονατριαιμία. Είναι σύνηθες σε όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.
Ο Βρετανός αγγειοχειρουργός Mark Whiteley, συμβουλεύει να πίνουμε άφθονο νερό αλλά σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο ώστε να μην διαταραχθεί η χημεία του εγκεφάλου.
Για όσους από εσάς δυσκολεύεσθε να πίνετε την συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα κυρίως λόγω του ότι το νερό είναι άγευστο, δοκιμάστε τα παρακάτω tips που σίγουρα βοηθούν:
- Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε
- Έχετε πάντα στην τσάντα σας ή πάνω στο γραφείο σας ένα μπουκαλάκι νερό
- Να «ακούτε» το σώμα σας και να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του. Οι ειδικοί συμβουλεύουν: πίνουμε τόσο νερό ώστε να ξεδιψάσουμε, όχι να νοιώσουμε άσχημα
- Προσθέστε φυσική γεύση στο νερό σας ρίχνοντας λίγη ποσότητα φρέσκων μυρωδικών όπως βασιλικό, δενδρολίβανο, θυμάρι μέντα ή δυόσμο, ή μερικές φέτες λεμόνι ή πορτοκάλι ή ακόμη και κανέλλα ή τζίντζερ. Πειραματισθείτε με φέτες αγγούρι ή διάφορα φρούτα όπως ράσμπερι, φράουλες, ανανά ακόμη και καρπούζι και κάντε την ενυδάτωση απολαυστική.