Μερικούς ενδιαφέροντες υπολογισμούς έκανε η πρωτοβουλία International Amazon Workers Voice για τον μισθό ενός εργάτη της εταιρείας Amazon στην Ινδία και του ιδρυτή της ίδιας εταιρείας Τζεφ Μπέζος.


Τις πρώτες 24 ώρες από την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Whole Foods ο Μπέζος κέρδισε 2.8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αύξηση της τιμής της μετοχής της Amazon – δηλαδή όσα θα έβγαζε ένας Ινδός εργάτης της εταιρείας του εάν δούλευε ασταμάτητα για 1.001.430 χρόνια, με το σημερινό μισθό των 233 δολαρίων το μήνα.

Με δεδομένο βέβαια ότι ο Ινδός εργάτης έχει μέσο όρο ζωής 68 χρόνια, λόγω των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, είναι λίγο δύσκολο να πιάσει το στόχο.

Στις 27 Απριλίου ο Μπέζος κέρδισε 3.3 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα λίγων ωρών – δηλαδή κέρδιζε περίπου 24.000 δολάρια το λεπτό. Ο Ινδός εργάτης της Amazon θα έπρεπε να εργάζεται 8 χρόνια για το ίδιο ποσό (του ενός λεπτού) δηλαδή περισσότερο από το ένα δέκατο της ζωής του.

H Amazon έχει επενδύσει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία από το 2013, όταν η χώρα μετατράπηκε στο δεύτερο σημαντικότερο κόμβο μεταφοράς προϊόντων της Amazon στον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα, όπου συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό, ο Τζεφ Μπέζος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του καθώς έχει ενθουσιαστεί από την «αισιοδοξία» και την «καινοτομία» που επικρατεί στην Ινδία.

Και άλλοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν σκλάβους στην ανθρώπινη ιστορία, προσφέροντάς τους μόνο τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, αλλά μόνο οι φιλελεύθεροι τους ευχαριστούν για την αισιοδοξία και την καινοτομία τους.

Αν φυσικά ρωτούσαμε κάποιον Έλληνα φιλελέ να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία θα μας έδινε για άλλη μια φορά την τυπική απάντηση: ναι αλλά χωρίς τον καπιταλισμό δεν θα είχατε υπολογιστές να γράψετε αυτό το κείμενο.
 
Top