Ελεύθεροι αφέθηκαν ο πλοίαρχος και ο ναύτης που είχε βάρδια στο τιμόνι της μοιραίας υδροφόρας, η οποία εχθές το πρωί ενεπλάκη στο δυστύχημα με το αλιευτικό ανοιχτά της Σουβάλας.

Ο πλοίαρχος της υδροφόρας κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια Πειραιά, δήλωσε ....συντετριμμένος για το δυστύχημα, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη στις οικογένειες των δύο θυμάτων και δήλωσε αθώος.

Οι σοροί των δύο ψαράδων μεταφέρθηκαν σήμερα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο θάνατός τους οφείλεται σε πνιγμό και δεν έφεραν κάποια χτυπήματα.

Στελέχη του λιμενικού αναφέρουν ότι από το σημείο που έπλευσε το πλοίο – υδροφόρα είναι μεν πέρασμα διέλευσης πλοίων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαγόρευση για ψάρεμα.

Σημειώνεται ότι από το λιμεναρχείο της Αίγινας έχει διορισθεί πραγματογνώμονας, ενώ το πλοίο "Αίγινα" επιθεωρήθηκε από εμπειρογνώμονες του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, δύτες πραγματοποίησαν και επιθεώρηση στο σημείο όπου βυθίστηκε το αλιευτικό "Παναγιώτης" και σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, έχει διαλυθεί η πλώρη του από την πρόσκρουση.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από το λιμενικό σώμα μετά το δυστύχημα, ο πλοίαρχος του "Αίγινα" προσπάθησε να κάνει ελιγμό, ωστόσο το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες συγκρούστηκε στη δεξιά πλευρά της πρύμνης του πλοίου, με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα οι δύο ψαράδες και στη συνέχεια να ανασυρθούν νεκροί.

Συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν ότι από το σημείο που βρισκόταν το αλιευτικό δεν περνούν πλοία όπως η υδροφόρο, καθώς πρέπει να πλέουν πιο «ανοιχτά», ωστόσο στελέχη του Λιμενικού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουν ότι πρόκειται για σημείο από όπου διέρχονται τα πλοία, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαγόρευση για ψάρεμα.

Επίσης, έθεσε τα εξής ερωτήματα: Γιατί το πλοίο-υδροφόρα δεν χρησιμοποίησε ηχητικά σήματα, του λεγόμενους συριγμούς, αλλά και γιατί το σκάφος του λιμενικού σώματος δεν παρέλαβε άμεσα τους δύο ψαράδες προκειμένου να τους μεταφέρει γρήγορα στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο άτυχων ψαράδων μιλώντας για το ναυτικό δυστύχημα ζήτησε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης να είναι πιο προσεχτικά, ενώ ανέφερε ότι οι δύο ψαράδες ήταν πολύ έμπειροι με τη θάλασσα και γνώριζαν κολύμπι.

Ο πλοίαρχος του «Αίγινα», όπως δηλώνει, προσπάθησε να πραγματοποιήσει ελιγμό, ωστόσο το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες συγκρούστηκε στη δεξιά πλευρά της πρύμνης του πλοίου με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα και να ανασυρθούν νεκροί, από το πλήρωμα της υδροφόρας

Οι δύο ναυτικοί μεταφέρθηκαν από την Αίγινα συνοδεία λιμενικών στα δικαστήρια Πειραιά σήμερα το πρωί.

Η αναμονή έξω από το γραφείο του Εισαγγελέα ήταν πολύωρη. Τελικά πέρασαν την είσοδο του γραφείου αργά το μεσημέρι.

Τα δύο άτομα κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, για διατάραξη θαλάσσιας κυκλοφορίας και για παράβαση του νόμου περί αποφυγής συγκρούσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο-υδροφόρα «Αίγινα» συγκρούστηκε χθες στις 7:30 με το αλιευτικό σκάφος «Παναγιώτης» στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αδέλφια ψαράδες, 62 και 74 ετών.

Η κηδεία των δύο αδελφών θα γίνει αύριο από τον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδας στην Αίγινα.
 
Top