Οι εταιρίες παρακολούθησης έχουν δημιουργήσει συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν οποιονδήποτε μέσω του κινητού του τηλεφώνου, ακόμα κι αν ταξιδεύει στο εξωτερικό...
Όπως εξηγεί η Washington Post, αυτά τα συστήματα τα έχουν παρουσιάσει σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, πείθοντας πολλές να τα αγοράσουν. Το ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για τόσο εξελιγμένα που ούτε ο κάτοχος του κινητού αλλά ούτε και ο πάροχος τηλεφωνίας δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ ότι γίνονται υποκλοπές. Έτσι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να παρακάμπτουν αποφάσεις δικαστηρίων που προστατεύουν τα δικαιώματα όσων πλέον θα παρακολουθούνται εν αγνοία τους.
Τα είδη των πληροφοριών που συλλέγονται
Ηλεκτρονικοί χάρτες μπορούν να δείχνουν πού βρίσκεσαι, προς ποια κατεύθυνση ταξιδεύεις και πόσο γρήγορα, αξιοποιώντας πληροφορίες απ’ τους πύργους κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείς, ακόμα κι όταν δεν μιλάς στο τηλέφωνο. Τα συστήματα παρακολούθησης μπορούν επίσης να ειδοποιούν με συναγερμό όταν το άτομο υπό παρακολούθηση περάσει τα σύνορα ή αν πλησιάσει σε ένα συγκεκριμένο χώρο -όπως είναι ένα Προεδρικό Μέγαρο- ή αν πλησιάσει κάποιο άτομο που βρίσκεται επίσης υπό παρακολούθηση.
Πώς οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας εντοπίζουν τους πελάτες τους;
Κάθε φορά που ένα κινητό δέχεται κάποιο τηλεφώνημα ή γραπτό μήνυμα ή ακόμα και ιντερνετικά δεδομένα συνδέεται αναγκαστικά στον πιο κοντινό πύργο κινητής τηλεφωνίας (που περιλαμβάνει τις κεραίες της). Έτσι οι πάροχοι εντοπίζουν ποιον πύργο χρησιμοποιούν οι πελάτες τους -ακόμα κι όταν κάνουν περιαγωγή δεδομένων- ώστε να κατευθύνουν τις υπηρεσίες τους. Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων και σε κάποιες περιπτώσεις μοιράζονται μεταξύ διαφορετικών παρόχων.
Όταν κάνεις roaming μεταξύ παρόχων
Όταν ένα τηλέφωνο συνδέεται σ’ έναν πύργο, ενημερώνει τις βάσεις δεδομένων για τη νέα τοποθεσία του χρήστη. Η τοποθεσία στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί σε άλλες εταιρίες, όπως είναι ο κανονικός πάροχος στην πατρίδα του χρήστη που χρησιμοποιεί περιαγωγή δεδομένων.
Πώς μπορεί κάποιος να σε βρει;
Τα εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού μπορούν να στείλουν μέσω υπολογιστών αιτήματα στις βάσεις δεδομένων για αποκάλυψη των πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία σου. Έτσι μπορούν να έχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την τοποθεσία σου και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια καναδυό τετραγώνων αν είσαι στην πόλη ή καναδυό χιλιομέτρων αν βρίσκεσαι σε αγροτική περιοχή.
Πώς μπορεί κάποιος να σε εντοπίσει;
Άλλα συστήματα εντοπισμού που λέγονται IMSI catchers μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν την ακριβή τοποθεσία κάποιου, συγκεντρώνοντας τα σήματα που κάθε κινητό εκπέμπει.
Τι σημαίνει αυτό για σένα;
Ειδικοί στα ζητήματα ασφαλείας λένε αυτήν την τεχνολογία μπορούν να την αποκτήσουν διάφοροι χάκερς, εγκληματικές οργανώσεις και έθνη που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η δικαιολογία πως «όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» δεν μπορεί πια να σταθεί όταν αρχίζουν και εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις…