Τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Περιφέρειας Αττικής για την αποτελεσματικότερη αντιπυρική της προστασία και θωράκιση ζήτησε ο Γ. Σγουρός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σγουρός το καλοκαίρι του 2017 ήταν το δεύτερο χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας (μετά από αυτό του 2009 που περιλάμβανε τη φωτιά της Πάρνηθας) από άποψη πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων, καθώς πάνω από 50.000 στρέμματα δασικών και αγροτοδασικών εκτάσεων έχουν ήδη γίνει στάχτη.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε κυβέρνηση και διοικούντες την Περιφέρεια να μην υποβαθμίζουν τα γεγονότα, καθώς «εάν δεν αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής στην πραγματική του διάσταση, τα αίτια που την προκάλεσαν και τους λόγους της μη έγκαιρης αντιμετώπισής της θα έχουμε στρώσει το έδαφος για την επόμενη».

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πυροσβεστικού σώματος πάνω από 360.000 στρέμματα έχουν καεί την περίοδο 2007-2017 στην Αττική με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το μικροκλίμα, η ποιότητα της ατμόσφαιρας, να εντείνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Ο κ. Σγουρός επέρριψε βαρύτατες στην Κυβέρνηση για τις τραγικές ελλείψεις του πυροσβεστικού σώματος και των δασαρχείων σε πόρους, μέσα και προσωπικό, αλλά και στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής που από τον Ιούνιο διαβεβαίωνε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας να μείνει παντελώς απροστάτευτη.

«Οι πολίτες προσδοκούν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι την κάλυψη του κόμματος», τόνισε απευθυνόμενος στη διοίκηση της Περιφέρειας επικρίνοντας την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό, καθώς «ενώ δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για την ανύπαρκτη αντιπυρική θωράκιση της Αττικής, την ώρα της φωτιάς μιλούσε για τιτιβίσματα και ξαπλώστρες».

Η κατάσταση στην Αττική θα ήταν πολύ χειρότερη, παρατήρησε στη συνέχεια, εάν δεν υπήρξε η αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής και των υπόλοιπων στελεχών που βρίσκονταν επί τω έργω και εάν η Περιφέρεια δεν είχε το αποθεματικό που κατά τη δική του θητεία δημιουργήθηκε για να μπορεί να διατεθούν χρήματα σε ώρα ανάγκης.

Παράλληλα ο κ. Σγουρός επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μη κύρωση των δασικών χαρτών που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί επίδοξων καταπατητών και οικοπεδοφάγων, υπενθυμίζοντας ότι είχε στείλει επιστολές στους αρμοδίους Υπουργούς που δεν εισακούστηκαν.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο πρόληψης και πυρόσβεσης ο κ. Σγουρός πρότεινε μεταξύ άλλων :

  • τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής των κατά προτεραιότητα αναγκαίων έργων των δασαρχείων μέσω προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 53 του Ν. 4042/2012,
  • τη διενέργεια προσλήψεων έκτακτου εποχικού προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 4325/2015 από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής, για τη διενέργεια περιπολιών
  • την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής ενοικίασης ελικοπτέρων για τη διενέργεια εναέριων πτήσεων (προληπτικού και πυροσβεστικού χαρακτήρα) τις ημέρες υψηλού κινδύνου, εάν το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα,
  • την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 4249/2014 για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών
  • την απλούστευση των διαδικασιών αντιμετώπισης πυρκαγιών καθώς παρατηρείται πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε διαφορετικά επίπεδα διοίκησης που δυσχεραίνουν τον συντονισμό και την επιχειρησιακή δράση


 
Top