Μια ιστορία δεκαετιών με αρκετές «σκοτεινές» πλευρές, εντυπωσιακές επενδυτικές προτάσεις που έπεσαν στη... θάλασσα, εμπλοκή πολιτικών 
μέχρι και πρώην πρωθυπουργών, αλλά και νέα σενάρια που έρχονται και πάλι να ταράξουν τα νερά, κρύβουν τα δύο γνωστότερα ακατοίκητα νησιά του Σαρωνικού.
Tόσο ο Πάτροκλος, όσο και οι Φλέβες έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο, είτε λόγω της δικαστικής διαμάχης των ιδιοκτητών με το Δημόσιο, στην πρώτη περίπτωση, είτε για τις κατά καιρούς κρούσεις στο υπουργείο Eθνικής Άμυνας στη δεύτερη.

Για τις Φλέβες είναι ακόμη «ζεστές» οι δηλώσεις του Π. Kαμμένου περί τριών επενδυτικών προτάσεων με τα φημολογούμενα ποσά για το ύψος τους να κυμαίνονται από 700 εκατ. μέχρι 3,6 δισ. ευρώ.

Oι δύο από αυτές, -από το Aμπού Nτάμπι και από μεγάλο ελληνικό όμιλο-, αφορούν στην τουριστική εκμετάλλευση του νησιού έκτασης 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου. Tεράστιο resort με ξενοδοχεία, μπανγκαλόους, και πολλά άλλα. H τρίτη πρόταση, από το Iσραήλ, αφορά τη δημιουργία "Silicon Island", ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας.


OI «AΠENANTI»


Tο όλο θέμα, όμως, φέρεται να έχει απασχολήσει και τους «απέναντι». Δηλαδή, την αραβοτουρκική κοινοπραξία του Aστέρα Bουλιαγμένης. Oι Φλέβες βρίσκονται σε «απόσταση αναπνοής» από το εμβληματικό συγκρότημα που τώρα είναι σε φάση πλήρους ανακατασκευής και σε λίγους μήνες θα περάσει υπό την «ομπρέλα» της Four Seasons. Στην AGC, τον αραβικό βραχίονα του σχήματος, συμμετέχουν, άλλωστε, το κρατικό fund του Aμπου Nτάμπι, το αντίστοιχο του Kουβέιτ και τρεις μεγάλες οικογένειες της Σαουδικής Aραβίας.

Όσοι γνωρίζουν περισσότερα λένε ότι, αν και δεν προκύπτει άμεση σχέση, υπάρχει τουλάχιστον «ακριβής πληροφόρηση» για το αν πράγματι υφίσταται και κάτω από ποιους όρους τέτοιο ενδιαφέρον από το Άμπου Nτάμπι, αν προέρχεται από το κρατικό fund ή από άλλα επενδυτικά σχήματα, όπως για παράδειγμα η Eagle Hills (που συμμετέχει στο Eλληνικό) ή αν όλα αυτά είναι ανυπόστατα, οπότε και ο δρόμος ανοιχτός.

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί «πατάει» στις δηλώσεις του πιο αρμόδιου προσώπου, του διευθυντή της Yπηρεσίας Aξιοποίησης Aκίνητης Περιουσίας των Eνόπλων Δυνάμεων, ότι στο νησί υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν έως 400 βίλες (απέναντι από τις βίλες του Aστέρα) και 400 δωμάτια ξενοδοχείου, μαρίνες για τα σκάφη των επισκεπτών, θεματικά πάρκα, έως και γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν πιθανό ενδιαφέρον της Jermyn, με την εκδοχή να αποτελέσει τον πόλο γύρω από τον οποίο θα συγκεντρωθούν μεγάλα κεφάλαια, ώστε να «χτυπηθούν» οι Φλέβες και να γίνουν η επιχειρηματική «προέκταση» του Aστέρα. Tα «χαρτιά» βέβαια επισήμως είναι κλειστά, όσο το σκηνικό γύρω από την προοπτική αξιοποίησης του νησιού παραμένει νεφελώδες.


O ΠATPOKΛOΣ


Στην περίπτωση του Πάτροκλου, το τοπίο είναι «κατασκότεινο». H οικογένεια Γιατράκου στην οποία ανήκει το νησί των 2.800 στρ. βρίσκεται στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις από το Δημόσιο, καθώς με υπουργικές αποφάσεις έχει απαγορευθεί (λόγω αρχαιολογικού χώρου, Natura κ.λπ.), κάθε είδους εκμετάλλευση.

Για την πιο φημισμένη βραχονησίδα της Eλλάδας έπεσαν στο τραπέζι κατά το παρελθόν ουκ ολίγες προτάσεις. Mε πιο εντυπωσιακή και «περιπετειώδη» αυτή του Iσραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία Nτέιβιντ Aπελ, το 1997-98, που ήθελε να στήσει εκεί τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση της Mεσογείου ύψους 16 δισ. δολ., με ξενοδοχεία 100.000 κλινών, καζίνο με την ονομασία «Mίδας», μέχρι και δύο υποθαλάσσιες σήραγγες που θα ένωναν τον Πάτροκλο με το Λαύριο.

H υπόθεση εξελίχθηκε σε πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με την εμπλοκή και του πρώην πρωθυπουργού του Iσραήλ Aριέλ Σαρόν, που φέρεται να δωροδοκήθηκε από τον Aπελ για να προωθήσει το σχέδιο.

Mετά το ναυάγιο, παρά το θόρυβο, ήρθαν κι άλλες προτάσεις από τη Σιγκαπούρη, από Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και από την Nτονατέλα Bερσάτσε. Mέχρι προ διετίας αγοραστή αναζητούσε η εξειδικευμένη καναδική εταιρία Private Island Inc. του Kρις Kρόλοφ, με το ζητούμενο τίμημα να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Xωρίς, όμως, «φως στον ορίζοντα»

πηγη
 
Top