Είναι και οι δυο πρωταγωνιστές στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο.Και οι δυο αφεντικά ,αλλά μόνο ο ένας πάει φυλακή.

Η αυλαία στην πολύκροτη δίκη για τα «φέσια» των 256 εκατομμυρίων που –κατά την πρωτόδικη καταδίκη- έβαλαν στο Δημόσιο οι εταιρείες 
Energa και Hellas Power, έπεσε ανάμεσα στους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές, χωρίζοντας τους σε δύο στρατόπεδα. Του μεγάλου χαμένου για τον Άρη Φλώρο και του μεγάλου κερδισμένου για τον Βασίλη Μηλιώνη.

Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες διανύουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης δρόμους αντίθετουςΟ 37χρονος Φλώρος, ο ισχυρός άνδρας της Energa, εκείνον που τον οδηγεί στη φυλακή. Ο 35χρονος Μηλιώνης, το αφεντικό της Ηellas Power, εκείνον της ελευθερίας. 

Και οι δύο συνελήφθησαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τους δύο παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγήθηκαν στη φυλακή, προσωρινά κρατούμενοι για βαρύτατα αδικήματα. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 18 και 8 μήνες αντίστοιχα. Αμφότεροι υποστήριζαν πως δεν εμπλέκονται στην υπεξαίρεση, προβάλλοντας ως ισχυρισμό την προγενέστερη πώληση και των δυο εταιρειών σε ρωσικο-αραβικό επιχειρηματικό όμιλο, στα τέλη του 2011. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κάθειρξη 21 ετών επιβλήθηκε στον Αρη (Αριστείδη) Φλώρο, κάθειρξη 10 ετών στον Βασίλη Μηλιώνη.

Κάπου εκεί συνάντησαν το σταυροδρόμι που χώρισε την κοινή πορεία τους. Οι δικαστές δεν έδωσαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση του 37χρονου επιχειρηματία και τον έστειλαν στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Αντίθετα, ανέστειλαν την εκτέλεση της ποινής του Βασίλη Μηλιώνη κρατώντας τον εκτός φυλακής μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. 
«Γιατί άφησαν ελεύθερο τον Μηλιώνη, με καταδίκη 10 χρόνων όταν, ταυτόχρονα, οδηγήθηκαν στη φυλακή κατηγορούμενος με την ίδια ποινή αλλά και κατηγορούμενη με ακόμα μικρότερη ποινή;», διερωτούνται όσοι δεν παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία.

Γιατί έφυγε ελεύθερος ο Μηλιώνης από το δικαστήριο 


Ο Βασίλης Μηλιώνης, λάτρης του ακριβού lifestyle, των κοσμοπολίτικων νησιών και των νυχτερινών μαγαζιών, συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2012 και προφυλακίστηκε για δύο κακουργήματα: υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αποφυλακίστηκε με βούλευμα οκτώ μήνες αργότερα, με το σκεπτικό ότι «ήταν συνεπής στις απόψεις του από την ημέρα της σύλληψής τους και επέστρεψε από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να προσέλθει αυθορμήτως ενώπιον του Ανακριτή όταν έμαθε ότι διενεργείται σε βάρος του η ανάκριση».

Μετά την αποφυλάκισή του, δημοσιεύματα ήθελαν τον νεαρό επιχειρηματία να συνεχίζει την κοσμική και ανέμελη ζωή του, με ταξίδια και νυχτερινές εξορμήσεις.

Για τις ίδιες κατηγορίες δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων: ως επικεφαλής της Hellas Power φερόταν να εισέπραττε από τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το χαράτσι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά τα χρήματα δεν τα παρέδιδε στο Δημόσιο.

Στο δικαστήριο ο 35χρονος υποστήριξε ότι όσο εκείνος βρισκόταν στο τιμόνι της Hellas Power, η εταιρία του πλήρωνε όλες τις υποχρεώσεις της στο Δημόσιο. Ότι ήταν τυπικός σε όλες τις ενέργειές του κι ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν όταν μεταβιβάστηκε η εταιρία του στο ρωσικό-αραβικό fund. Δεν γνώριζε, υποστήριξε, ότι πίσω από τον Ομιλο βρισκόταν ο Αρης Φλώρος.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πείστηκε από τους ισχυρισμούς του και ζήτησε την πλήρη αθώωση του από όλες τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο ναι μεν δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, έριξε ωστόσο στα μαλακά τον κ. Μηλιώνη: τον καταδίκασε για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και τον απάλλαξε από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ρίχνοντας την ποινή του στα 10 χρόνια και του έδωσε αναστολή μέχρι την έφεση, με τον όρο να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να καταβάλει εγγύηση 70.000 ευρώ. 

Αρ. Φλώρος: Θα επιμείνει να αφεθεί ελεύθερος

Ο Άρης Φλώρος, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει οδηγηθεί στη φυλακή. Συνεχίζει να κρατείται στο Μεταγωγών. Αναμένεται τα επόμενα 24ώρα να μεταχθεί στις φυλακές της Χαλκίδας για να εκτίσει την ποινή του.

Ο 37χρονος μπήκε στην επιχειρηματική δράση σε πολύ νεαρή ηλικία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Λονδίνο. Έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του (και επίσης καταδικασμένο σε αυτή τη δίκη), κατέγραψε μία ανοδική πορεία στο χώρο, η οποία σταμάτησε όταν το κατηγορητήριο τον εμφάνισε ως εγκέφαλο και ενορχηστρωτή της μεγάλης υπεξαίρεσης από το ελληνικό Δημόσιο. Τα στοιχεία που τον «έκαψαν» ήταν τραπεζικοί λογαριασμοί και off shore εταιρίες. 

Και ο ίδιος, όπως ο Μηλιώνης, ισχυρίστηκε πως όταν άρχισε η παράνομη δράση, η εταιρεία δεν βρισκόταν πλέον στην κατοχή του αλλά είχε μεταβιβαστεί στον επιχειρηματικό όμιλο. Εκείνος δεν έπεισε τους δικαστές. Καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία στην υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία. Κινδύνευε με ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 χρόνων. Όμως, τα δύο ελαφρυντικά που κέρδισε «έριξαν» την τελική ποινή του στα 21 χρόνια.

Οι δικαστές αναγνώρισαν στον επιχειρηματία τον πρότερο έντιμο βίο και την ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη του, διότι θέλει να επιστρέψει 103 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, άσχετα με το γεγονός ότι τα χρήματα είναι δεσμευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να αποδεσμευτούν πριν από την αμετάκλητη καταδίκη.

Αυτά τα δύο ελαφρυντικά είναι πλέον το «όπλο» του 37χρονου για να διεκδικήσει στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών την αποφυλάκισή του. Σύντομα, όπως είναι εύλογο, θα καταθέσει αίτημα, ζητώντας για δεύτερη φορά, αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.    πηγή
 
Top