Στη συμπόνια υπάρχει μια άτυπη ιεραρχία. Προηγούνται τα μωρά, ακολουθούν τα σκυλιά και τελευταίοι είναι οι άλλοι άνθρωποι.

Αυτό προκύπτει από μια νέα επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη στενοχώρια, όταν μαθαίνουν για σκύλους να βασανίζονται, από ό,τι για ανθρώπους που παθαίνουν τα ίδια. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα μωρά, που ξεπερνούν τα σκυλιά, όσον αφορά στις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Λέβιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Society & Animals» (Κοινωνία και Ζώα), σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν 240 εθελοντές, στους οποίους έδωσαν μια σειρά από ψευδή δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αφορούσαν στην επίθεση με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ είτε σε ένα μωρό ενός έτους, είτε σε έναν ενήλικα, είτε σε ένα μικρό σκυλάκι, είτε σε έναν σκύλο έξι ετών.

Σύμφωνα με τα υποτιθέμενα δημοσιεύματα (στα οποία διέφερε μόνο το θύμα), «η αστυνομία έφθασε επί τόπου έπειτα από λίγα λεπτά και βρήκε το θύμα με το ένα πόδι σπασμένο, πολλαπλές πληγές και χωρίς τις αισθήσεις του». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, ώστε να συγκριθεί ο βαθμός συμπόνιας τους κι ενσυναίσθησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ήταν πολύ λιγότερο ταραγμένοι συναισθηματικά από την επίθεση στους ενήλικους ανθρώπους, σε σχέση με την επίθεση στους σκύλους, τόσο τον μικρό όσο και τον μεγάλο. Μόνο το μωρό «κέρδισε» περισσότερη συμπόνια από τα σκυλιά.

Μια έρευνα προ διετίας είχε δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν δωρεά χρημάτων για να βοηθήσουν ένα σκυλί, παρά έναν άνθρωπο, από έναν αργό και επώδυνο θάνατο. Μια άλλη μελέτη είχε κι αυτή δείξει ότι οι άνθρωποι αναστατώνονται περισσότερο, όταν ακούνε ιστορίες για σκυλιά που τα χτυπούν, από ό,τι για ανθρώπους που τους συμβαίνει το ίδιο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα σκυλιά ισότιμα μέλη της οικογένειάς τους και δεν τα βλέπουν σαν ζώα, αλλά μάλλον σαν παιδάκια. Επίσης, κατά τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα τροφοδοτείται από το ότι οι άνθρωποι τείνουν να συμπονούν περισσότερο ένα θύμα, αν αυτό είναι αβοήθητο και σχετικά ανίκανο να προστατευθεί.
 
Top